450 YILLIK MESCİT BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Erkan BAY/Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde restorasyonu tamamlanan 450 yıllık Dabakhane Mescidi büyük ilgi görüyor.
Mimari yapısı ve bulunduğu konum itibariyle dikkat çeken mescit, Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından restore edilerek yeniden ibadete açıldı.
Harput Kalesi'nin kuzeydoğusunda yer alan, 17. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan Dabakhane Mescidi, 25 metrekarelik alanda kare planlı ve üzeri tek kubbeyle örtülü halde tasarlanmış.
Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunması nedeniyle asırlar önce buradan geçen yolcuların ibadet etmelerine imkân sağlayan mescit, günümüzde de yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
ZAMAN İÇERİSİNDE TAHRİP OLDU
Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç
Dabakhane mescidinin 1400’lü yılların sonu itibariyle ibadete açıldığını belirterek, “Mescidin Mimari özelliklerinden bunu anlıyoruz. O gün için 25 metrekarelik mescit daha çok dar alanda ihtiyaçlara cevap vermesi için yapıldığını tahmin ediyoruz. O günden 1910 yılına kadar bu mescit Müslümanlara ibadetleri açısından hizmet etmiştir. Bununla ilgili arşiv kayıtlarında bazı bilgilerde var. 1910’dan sonra Harput’ta nüfus azalmaya başlayınca insan ve tabiat tahribatına açık kalmıştır. En son 1980 yıllarındaki fotoğraflarda batı cephesi duvarının yıkıldığını görüyoruz. Ama daha sonra güney ve kuzey cephesinin yarısının yok olmaya başladığını gördük.” dedi.
YENİDEN İBADETE AÇILDI
Mescidin restore edildikten sonra tarihi özelliklerini yeniden yansıtmaya başladığını ifade eden Aytaç, “Harput’ta son yıllarda yapılan çalışmalarla mescidin ayağa kaldırılması ve restore edilmesi gündeme gelmişti. Elazığ Belediyesi KUDEB bünyesinde bu faaliyet sürdürüldü ve Elazığ Belediyesi bu yapının restorasyonunu tamamladı. O günden bugüne Dabakhane mescidi ibadet amaçlı kullanılmaya devam ediyor. Tabi Harput’ta Ulu Cami, Sarahatun Camii gibi birçok ibadet mekânı var. Bunun yanında Dabakhane mescidinin de açılması bir zenginlik olarak karşımıza çıktı. Ayrıca ileriye dönük projelerimizde Hüseynik’ten Harput’a geliş yolu Elazığ belediyesi imara işleyecekti. Hüseynik’ten Harput’a gelince de bu mescit yine faal hale gelmiş olacak. Bundan sonra Harput’ta turizme bağlı olarak nüfusun artacağını ve insan hareketinin çoğalacağını düşünüyoruz. Böyle olunca da burayı gelen insanların Dabakhane mescidinde namazını kılma imkânı ortaya çıkacaktır. Biz hem geçmiş yıllardaki kültür varlığını korumuş oluyoruz hem de o günden bugüne ibadetlerini yapmak için kullanılan bir mekân olarak da kullanmaya devam edeceğiz.” diye konuştu
TARİHİNİ DUYUNCA ŞAŞIRDIM
Dabakhane Mescidini ziyaret eden üniversite öğrencisi Yakup Sağlam, yaptığı açıklamada, “Bugün namaz kılmak için Harput’ta bulunan Dabakhane mescidine geldim. 450 yıllık tarihi geçmişi olduğunu duyduğumda şaşırdım ve mutlu oldum. Sonra burayı görmek için geldim. Restorasyonu yapılmış. 450 yıl aradan sonra ilk kez ibadete açılmış. Bugün bunu görmek ve namazını kılmak için buraya geldim. Güzel bir duygu.” İfadelerini kullandı.