30 Ağustos Zaferi'nin 95. Yılı

Yılı Nisa Yılmaz/ Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz 'u anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bayramın 95. yılını kutluyoruz.

30 Ağustos Zaferi'nin 95. Yılı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, Türk milletinin gücünü ortaya koyduğu Başkomutanlık Meydan Muharebesinde kazandığımız zaferin 95. yılını kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos zaferinin ardından 1924’te yaptığı konuşmasında şöyle anlatıyordu: “Ulusal tarihimiz çok büyük, parlak zaferlerle doludur. Ama Türk Ulus’unun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır.”

30 Ağustos Zafer Bayramı Tarihçesi

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz ‘un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan Orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı.

26 Ağustos Günü…

26 Ağustos sabahı Mustafa Kemal, İsmet ve Fevzi Paşalar taarruz harekâtını sevk ve idare etmek

için Kocatepe’de bulunuyorlardı. Savaş 05.30’da Türk topçusunun ateşi ile başladı. 27 Ağustostan

itibaren Türk kuvvetleri üstünlüğü ele geçirerek Yunan ordusuna büyük kayıplar verdirdi. 30 Ağustos sabahı Dumlupınar’da sıkıştırılan Yunan ordusu ile büyük bir meydan savaşı yapıldı. Aynı zamanda geçtiği yer dolayısıyla “Dumlupınar Meydan Savaşı” olarak da adlandırılır. Bu savaş sonunda bozguna uğrayan Yunan kuvvetleri İzmir, Yalova ve Bandırma yönüne doğru kaçmaya başladı.

Başkomutanlık Meydan Savaşı Muharebesi Sonucunda;

Yunan işgali sona ermiştir. Kurtuluş savaşının askeri safhası kapanmıştır. Türk ordusu işgal altındaki Marmara çevresi ve Trakya'yı kurtarmak için Marmara bölgesine yönelince İngiliz kuvvetleriyle karşılaşmıştır. Böylece Kurtuluş savaşında ilk kez İngilizlerle savaş yapma ihtimali ortaya çıkmıştır. Türk ordusunun kesin zaferi nedeniyle itilaf devletleri TBMM'ye ateşkes teklifinde bulunmuşlar bunun sonucunda Mudanya Ateşkes antlaşması imzalanmıştır. 

Askeri Geçit Töreni Bu Yıl Yapılmayacak

30 Ağustos Zafer Bayramı, başkent Ankara'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenlerle kutlanacak. Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, tebrikleri kabul edecek. Zafer resepsiyonunda davetlileri ağırlayacak. Başkentte bu yıl askeri geçit töreni yok. Onun yerine, valilik büyük bir yürüyüş düzenliyor.