23 Yıllık Mavi Hasreti

Elazığ, tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve turizm potansiyelleri ile birçok zenginliği barındırıyor. Yaz ayının başlaması ile birlikte turizm sektöründe yaşanması beklenen hareketlilik için şehrimizin ne kadar hazır olup olmadığı tartışılırken, Doğunun saklı güzelliği olarak isimlendirilen Hazar Gölü'nün ise halen hak ettiği yerde olmaması ve mavi bayrak alamaması tepkilere yol açıyor. 

23 Yıllık Mavi Hasreti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

23 yıl önce dönemin Elazığ Belediye Başkanı merhum Hamza Yanılmaz’ın bölgede hayata geçirdiği projeler ve Hazar Golünü kirleten etkenlerin ortadan kaldırmasıyla alınan Mavi Bayrak, gerekli şartların sağlanamaması, çevre ve göl temizliğinin sürdürülebilir olmaması sebebiyle  birkaç yıl sonra  Kültür ve Turizm Bakanlığınca iptal edilmişti. 

Bu tarihten sonra şehrimizin gözbebeği Hazar Gölünde yaşanan çevre kirliliği yıllardır gündemdeki yerini koruyor.  Sorumsuzca davranarak çöplerini bırakan insanlar bir yana, yetkili kurumların çöp konusunda yaşadığı ilgisizlik ise daha fazla tepki çekiyor.

POTANSİYELİN FARKINDA DEĞİLİZ 

Elazığ’ın  hem tarih hem de doğal güzellikleri  açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olmasına rağmen, turizm alanlarında yaşanan kirlilik uzun zamandır gündemde. Yaz aylarında Hazar Gölü’nde  yaz turizminin keyfini süren vatandaşlar, sorumsuz insanların bıraktığı çöpler bir yana, yetkili kurumların çevre temizliğinde ne kadar yetersiz olduğunu çektikleri fotoğraflar ile sosyal medya da paylaşmış ve uzun süre tartışılmıştı. 

ELAZIĞ’IN İMAJINA ZARAR VERİYOR 

Eşsiz manzarası, doğası ve sahilleri ile saklı bir güzellikte olan Hazar Gölü, her yıl on binlerce misafir ağırladığı düşünüldüğünde, yaşanan çevre kirliliği de yerli ve yabancı turistleri hayal kırıklığına uğratmış ve ilimizin imajına büyük bir zarar vermişti.  Geçmiş yılların yaz aylarında en çok gündeme getirilen ve kamuoyunda tartışılan çevre kirliliğinin faturası Hazar Gölü’ne ağır oldu.

23 Yıllık Mavi Hasreti

HAKİMİYET UYARMIŞTI 

Bölgenin daha temiz olması ve hem yazlıklarda oturan insanların  hem de piknik ve yüzme amacıyla gelen insanların çevre konusunda bilgilendirilmeleri için çevre zabıtalarının görevlendirilmesi gerektiğini geçtiğimiz yıllarda  gündeme getirmiştik. Çevre zabıtalarının yaz aylarında aktif olarak görev yapmasının önemini anlatmış, ve yaşanan çevre kirliliğinin azalacağını ifade etmiştik.

MAVİ BAYRAK ALAMIYOR 

2000 yılında plajlarından kaynaklanan kirlilik ve katı atıklar nedeniyle bayrağı geri alınan Hazar Gölü, yıllardır kaderine terk edilmiş ve bu doğal güzellik hak ettiği değeri görmemişti. Muhteşem görüntüsü ve doğası ile bölge de bir numara olan Hazar Gölü’nün mavi bayrak alamaması tüm Elazığlıları üzdüğü gibi ilimizin yöneticilerinin de düşünmesini ve gereken girişimleri yapması gerektiğini ifade ediyoruz. 

YETKİLİLERİN ATAĞA GEÇMESİ LAZIM 

Elazığ’ın en önemli turizm merkezlerinden olan Hazar Gölünün Mavi Bayrak alması il ve bölge turizmi için çok önemli. Kamuoyunun dikkatini kıyı şeritlerine çekerek, insanların kıyılar üzerindeki etkisini, bunların sağlıklı korunması için her bireyin neler yapması gerektiğini araştıran, özendirme yoluyla yüzme amaçlı kullanılan deniz ve göl sularının temizliğini, kıyıların düzenini, plaj hizmetlerinin düzeyinin yüksekliğini sağlamaya yönelik bir çalışma olan Mavi Bayrak ve bu kampanya kapsamına alınan Hazar Gölünde yukarıda belirtilen 9 adet plajın Mavi Bayrak alması halinde, ilimiz dolayısıyla bölgemiz yayınlanan broşürlerde tüm dünyaya duyurulacak ve daha geniş şekilde tanıtılması sağlanacak.

23 Yıllık Mavi Hasreti

23 YILDIR MAVİ BAYRAKSIZ 

Bir zamanlar Türkiye’nin Mavi Bayraklı tek gölü olan Hazar Gölü de tekrar mavi bayraklı günlerine geri dönmeyi bekliyor. 

23 Yıllık Mavi Hasreti

SİVRİCE BELEDİYESİ’NİN GAYRETİ YETERLİ GELMİYOR

Sivrice Belediyesi Hazar Gölü’nün çevre kirliliği konusunda üzerine düşeni yapmasına rağmen yeterli olmadığı gerçeğini her kesim bilmesine rağmen ilgili kurumların da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hazar Gölü’nün Elazığ için büyük önem taşıdığı gerçeği ortada dururken, bürokratik engellerin aşılması ve el birliği ile bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. 

BAŞKAN  GÜNDOĞAN, NET KONUŞMUŞTU 

Geçtiğimiz gün Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, Hazar Gölü’nün gelişmesi için yapılan çalışmalarda bürokrasinin direnç uyguladığını ve Gölün sahiplendirme problemi olduğunu ifade etmişti. 

23 Yıllık Mavi Hasreti

BELEDİYE TEK BAŞINA MÜCADELE EDEMEZ 

Gündoğan yaşanan sorunlar ile ilgili olarak,“ Daha önce de belirttiğim gibi bizim göl suyumuzun kirlilik konusunda bir problemi yok gelen misafir kaynaklı çevre kirliliği bulunmakta. Vatandaşlarımıza  kullandıkları yerleri temiz tutmak gibi önemli bir görev düşüyor. İlçemize 100 binlerce insan girip çıkıyor, Sivrice Belediyesi olarak bu kadar insanın çöpünü toplayıp temizlememiz mümkün değil. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’yle yapmış olduğumuz protokolle Göl kenarında vatandaşların kullanabileceği 23 noktada kiralama talebimiz oldu. Bunun 16 noktasının kiralanması 3’üncü şahıslara sağlandı. Kalan 7 noktadaki kiralama da bazı kurumların işgüzarlıklarından kaynaklı henüz bir sonuca varmadı.”demişti.