23 Yıkılır, 41 Diriliriz!

24 Ocak 2020'de yaşanan deprem sonrası ağır hasarlı 23 okul yıkılırken, çoğu kamu imkânlarıyla olmak üzere 41 okul yapıldı. Hayırsever iş insanları tarafından da katkı sunulmasına rağmen TOKİ tarafından inşa edilen yeni yerleşim alanlarında okul yapılmasının unutulması öğrencilere büyük zorluk yaşatırken birçok okul ise hayırsever iş insanları ve kurumlar tarafından inşa edildi.

23 Yıkılır, 41 Diriliriz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından birçok alanda yaralarını sararken,  yıkılan okulların yerine yenileri yapılarak eğitim- öğretimin hizmetine sunuldu.

AĞIR HASARLI 23 OKUL YIKILDI
Yaşanan depremin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Fırat Üniversitesi arasında bir protokol imzalanarak kent genelindeki tüm okullarda inceleme yapılmış,  yıkılması ya da güçlendirilmesi gereken okullar tespit edilmişti.

Bu kapsamda ağır hasar gören 23 okul kontrollü olarak yıkılırken, orta ve hafif hasarlı 42 okulun ise güçlendirilmesine karar verilmişti.

Haber

27 OKUL BİNASINDA GÜÇLENDİRME YAPILDI
Yıkılan okulların yerine Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde İl ve Devlet Yatırım Programı ile hayırseverlerin desteğiyle yapımına başlanan 41 okuldan 15'i tamamlandı, 27 okulda ise güçlendirme yapılarak eğitim öğretime açıldı. 

Haber

GÜRTÜRK: “DEPREMDE TÜM İMKÂNLARIMIZI HALKIMIZA SUNDUK”
24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremin hemen ardından devletin tüm kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir özveriyle depremzedelere yardım elini uzattıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, ilk etapta ildeki 80 bin depremzede hemşerimize okul ve pansiyonlarda barınma imkânı sağladıklarını, 120 bin depremzedeye de psiko-sosyal destek hizmeti sunduklarını ifade etti.

OKUL İNŞAATI BAŞLAYAN VE BİTEN HAYIRSEVERLER:

Haber

PROTOKOL İMZALANAN KURUMLAR:

Haber

Haber

GÜRTÜRK: “41 OKULDAN 15’İ HİZMETE GİRDİ”
Büyük hasara neden olan depremden kentteki bazı okulların da etkilendiğine işaret eden Gürtürk, "23 okulumuzun yerine 41 yeni okul yapıyoruz ve bunlardan 15'inde eğitim ve öğretim hizmeti vermekteyiz. Geri kalan okullarımız ise 2022 yılı içinde periyodik olarak bizlere teslim edilecek. Devlet yatırım programımız ile Bakanlığımızın TOKİ eliyle yaptırmış olduğu, hayırseverlerin katkı sunduğu okullarımız, çağın ve zamanın ihtiyaçlarına göre en güzel şekilde yapılmakta ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmakta" diye konuştu. 

Haber

OKULLAR AKILLI BİNA OLARAK İNŞA EDİLİYOR
İnşa edilen okulların çağın gereksinimlerine uygun, depreme dayanıklı, donanımlı, modern ve nitelikli okullar olarak inşa edildiğini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk,  "Yeni okullarımızda çatılardaki yağmur sularının toplanarak depolarda biriktirilmesi ve buradan bahçe sulamalarının yapılmasını sağlayacak sistemler dahi kuruyoruz. Akıllı okul dediğimiz çağın durumuna uygun laboratuvarlar, işlikler, derslikler, kütüphaneler ve spor salonları ile daha kullanışlı bir hale getiriyoruz“ dedi.

Okulların boyasının dahi özenle seçildiğini aktaran Gürtürk, 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yaraların sarılması için devlet ve hayırseverlerin desteğiyle çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Haber

GÜRTÜRK: “YIKILANIN İKİ KATI OKUL YAPILDI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili bakanların başta konut üretimi ve okul olmak üzere şehre en üst seviyede destek ve katkı sunduğuna dikkati çeken Gürtürk, "Burada devletimizin gücünü, kudretini, hem eğitim ve öğretim alanında hem de diğer alanlarda yaptığı hizmetlerle gördük, yaşadık. Özellikle devletimizin yaptırdığı okullarla birlikte diğer sosyal kültürel alanlar, pansiyonlarımız ve spor salonlarımızın da yapımı devam etmekte. Elazığ'da bugün itibarıyla yıkılan okulların kat kat üzerinde okul yapılıyor" dedi. 

 

TOKİ MAHALLELERİNDE OKUL EKSİKLİĞİ
24 Ocak depreminden sonra yıkılan 23 okula karşılık 41 yeni okul inşa edilmesinin büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, özellikle deprem sonu Yemişlik, Bizmişen, Aksaray ve Gümüşkavak’ta inşa edilen 20 bin konut ve önemli oranda bir nüfusun yaşadığı yerleşim alanlarında TOKİ tarafından okul yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getiriyorlar.

BAHŞİ: “TOKİ, OKULU UNUTTU”
Konuyu aylar öncesinden dile getiren Memur- Sen İl Başkanı İbrahim Bahşi, TOKİ tarafından yaptırılan 10687 konut alanına okul alanı bırakmayı unuttuğunu, konutlara taşınacak ailelerin okul olmaması nedeniyle çocuklarını gönderecek okul arayacaklarını ifade etmişti.

BAHŞİ: “TOKİLERDE 20 OKULUN YAPILMASI GEREKİYOR”
Deprem sonrası 2020 yılı içerisinde TOKİ tarafından konut inşaatları devam ederken yine TOKİ tarafından yapılan ihalelerin içerisinde herhangi bir okulun yer almadığını gören ve yetkilileri bu konuda önlem almaya çağıran Memur Sen İl Başkanı İbrahim Bahşi, o gün için şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Yapılan konutlarda hane başına bir öğrencinin okula gittiği düşünüldüğünde 20 okulu yapılması gerekiyor. Yapılan yeni konutlara insanlar taşındığında, çocukların velileri gidecekler okul arayacaklar ama bulamayacaklar çünkü okul yok. Bu yerlerdeki okul ihtiyaçlarına bakıyoruz, öğrenci sayısına göre ortalama bir evde üç kişi kaldığı düşünülürse ve birinin çocuk olduğunu düşünürsek, üretilen konut sayısına, nüfus oranına göre incelediğimiz zaman 8 adet en az 8 derslikli Anaokuluna ihtiyaç var. 5 adet 24 derslikli ilkokula ihtiyaç var. 3 adet 32 derslikli ortaokuluna ihtiyaç var. 1 adet 16 derslikli liseye ihtiyaç var.  3 adet 32 derslikli liseye ihtiyacımız var. Ama bunların hiç biri maalesef yok. Bu sıkıntı nereden kaynaklanıyor bilmiyoruz.”

TAŞIMALI EĞİTİM NEREYE KADAR?
Değişik bölgelerde yapılan TOKİ konutlarında ikamet eden ailelerin çocukları, şu an itibariyle taşımalı sistemle ya da özel servislerle değişik okullara gidiyorlar. Bu durum hem devletimiz hem de vatandaş için büyük bir maddi külfet getirmekle birlikle öğrenciler için de zahmete dönüşmüş durumda.

ACİLEN OKUL YAPILMALI
TOKİ mahallelerinde okul ihtiyacının acilen giderilmesi için kamu ya da hayırsever iş insanlarının katkısıyla yeni okullara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken vatandaşlar, iki yıl içinde 41 okul yapan devletimizin 10 okul daha yapacak güçte ve kudrette olduğunu ifade ediyorlar.