22 Yıl Sonra mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliler için zam çağrısı yapan muhalefeti belediyelerdeki borçlar üzerinden eleştirerek, Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin. Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak. Öyle 25 kuruşa simit yok' demesi ve belediyelerin borçlarının tahsil edilmesi talimatı sonrasında harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan 5 belediyeyi açıkladı.

22 Yıl Sonra mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Bakan Işıkhan bu belediyelerin sırasıyla; 5,7 milyar TL ile Ankara, 5,3 milyar TL ile İzmir, 3,3 milyar TL ile İstanbul, 3 milyar TL ile Adana ve 1,8 milyar TL ile Şişli ilçe belediyesi olduğunu söyledi.

Listenin ilk beşinde CHP’li belediyeleri görüyoruz. Muhtemelen listenin ilerleyen sıralarında Ak Partili belediyeler de vardır.

Çalışanların sigorta primlerini kestiği halde SGK’ya yatırmamak bir kamu kurumu için elbette yanlıştır. Çalışanın hakkından  kesinti yapıp ilgili kuruma yatırma yerine kasanıza atıp bu parayı kullanacaksınız. Bu çok doğru değil.

Ancak bir Türkiye klasiği ve teamülü daha var ki geçmişten bugüne tüm belediyeler nedense bu SGK primleri konusunda ellerini cebe atmakta oldukça ağır davranıyorlar.

Belki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün talimat verdiği gibi geçmişte de belirli bir limitin üzerinde borcu olan belediyenin iller bankası payından kesilseydi, borçlar bu kadar birikmeyecekti.

Belediyelerin bu ağır davranmaları sonucunda borçlar dağ gibi birikti ve sonunda bu bedellerin kaynağından kesilmesi yoluna gidildi.

Yapılan uygulama geç kalmış olsa da doğrudur. Ancak bunun siyasi yadsıması da Ak Parti’nin aleyhine CHP’nin lehine olacak.

Muhalefetin emeklilere zam yapılması çağrısı karşısında belediyeleri boğarak böylesi bir tahsilata gidilmesi, zaten hizmeti ve projeleri sevmeyen CHP’ye hayat öpücüğü olacaktır.

Paraları kesildiği için çalışamayan, hizmet üretemeyen mağdur bir belediye konumuna kendilerini düşürecekler ve burada epey de taraftar toplayacaklar.

Ve Türk halkının en büyük siyasi zafiyeti olan mağdurları oynayıp iktidara yürümenin taşlarını döşeyeceklerdir.

Ak Parti’nin 22 yıllık iktidarında aklına gelmeyen bu tahsilat yöntemini, CHP’nin yükselme trendine girdiği ve birçok belediyesini CHP’ye kaptırdığı bir dönemde yapmasının halktaki karşılığı CHP’ye daha çok sahip çıkıp Ak Parti’den uzaklaşmak sonucunu getirecektir.