2024 Yılı Yatırım Programında Yer Almadı: Pertek Köprüsü Yapılmayacak mı?

Dün (16 Ocak 2024) Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yılı Yatırım Pogramı'nda yer almaması kafa karışıklığına neden oldu. Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş yaptığı açıklamayla konuya açıklık getirdi. 

2024 Yılı Yatırım Programında Yer Almadı: Pertek Köprüsü Yapılmayacak mı?

Elazığ ve Tunceli’nin hatta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bir çok ilin uzun yıllardır hasretle beklediği Pertek Köprüsü ile ilgili 2023 genel seçimlerinin ardından nihayet en somut adım atılmıştı. Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı ve Mahmut Rıdvan Nazırlı yaptıkları ortak açıklamayla Pertek Köprüsü’nün yapımı için resmi sürecin başladığını ve proje ihalesinin yapıldığını duyurmuştu.

2024 YILI YATIRIM PROGRAMINDA NEDEN YER ALMADI?

Ancak tüm bu somut adımların yanında Pertek Köprüsü’nün 2024 Yılı Yatırım Programında yer almaması kafa karışıklığına neden oldu. Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, gazetemize özel olarak yaptığı açıklamada Pertek Köprüsü’nün henüz proje ihalesi sürecinde olduğunu, yatırım programına dahil edilebilmesi için bu sürecin sonlanması gerektiğini söyledi. Milletvekili Keleş, köprünün artık yapım sürecinin başladığını bu süreçlerin hızla ilerlemesi için gereken her şeyin yapılacağını vurguladı.

Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, konuyla ilgili son durumu aktaran bir video da paylaştı. 

Milletvekili Keleş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  

"Değerli Hemşehrilerim,  

Öncelikle hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Elazığ ve Tunceli'nin yanı sıra birçok bölgeyi birbirine bağlayacak ve ulaşım ihtiyaçlarına büyük katkı sağlayacak Pertek Köprüsü Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunmak istiyorum.  

Elazığ, Kovancılar ve Tunceli karayolunun tamamı 145 kilometre uzunluğunda bir güzergaha sahiptir. Elazığ, Pertek ve Tunceli aksı 80 kilometre uzunluğunda ve Keban Barajı’ndan feribot ile geçirmektedir. Kö prünün yapılması ile birlikte 65 kilometrelik bir kısalma sağlanacaktır. 

Pertek köprüsü'nün tamamlanması ile hem yakıt hem zaman tasarrufu sağlanacak ve sadece Elazığ’ımıza değil, tüm bölgeye faydası olacak bu proje bölgenin ekonomik gelişimi ile ulaşım altyapısının iyileşmesine büyük katkı sağlayacaktır. 

Sizlerin de bildiği üzere Elazığ'ımızın ve çevre illerin uzun bir süre  beklediği Pertek Köprüsü’nün yalnızca bir ulaşım projesi olmadığı, aynı zamanda bölgesel ekonomik kalkınmaya da önemli katkılar sağlayacağını vurgulamak isterim. Göreve geldiğimiz andan itibaren Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bu projeye öncelik verdiğimizi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile birlikte Karayolları Genel Müdürlüğümüz nezdinde yoğun görüşmeler gerçekleştirdiğimizi ifade etmek isterim. Pertek köprüsü projesi ile ilgili 28 Dönem Milletvekilleri olarak ortak sosyal medya hesabımızdan da bir gerekli bilgilendirmeleri yapmıştık.

Kıymetlim hemşehrilerim, tüm projelerde olduğu gibi Peltek Kö prüsü Projesinde de önce proje ihale süreci gerçekleştirilecek, proje ihale süreci tamamlandıktan sonra yapım işi ihale sürecine geçilecektir. Pertek Köprüsü Projesi için proje ihalesi tamamlanıp yapım ihalesine geçilmesi ve sonrası yapım işinin başlaması ve bu sürecin sonlandırılması uzun soluklu bir iştir. Ancak şu ana kadar somut adım atılmamış bu proje için bir başlangıç yapılmasının, bitirmenin yarısı olduğunu ifade etmek isterim. Bu çabanın sonucunda Elazığ Pertek il yolu Pertek Köprüsü dahil proje ihale süreci ön yeterlilik aşamasına katılan 16 aday başvurusu ile 22 Kasım 2023 tarihinde başlamıştır. İhale sürecinin titizlikle yürütüldüğünü, firmaların ihaleye katılım için gereken yeterlilik belgelerini sunmaları ve bu belgelerin dikkatle incelendiğini ifade etmek isterim. Bu 16 aday içerisinde ön yeterlik şartlarını sağlayan firmalar, proje ihalesine katılım hakkı kazanacaktır. Teklif ve mali tekliflerini alacağı tahmini ihale tarihi 2024 yılının Ocak ayının 3. haftasıdır. Yapılacak ihale ile Pertek Köprüsünün 1/1000 ölçekli uygulama projeleri hazırlanacaktır. 

Değerli hemşehrilerim, proje ihale sürecinin sonlanmasının ardından belirlenen takvim çerçevesinde varsa itirazların değerlendirilmesi ve bu süreç sonrasında kesin teminatın yatırmasıyla sözleşme ve eklerinin imzalanması ve gerçekleştireceğini belirtmek istiyorum. Karayolları Genel Müdürlüğümüzün belirttiği üzere bu adımlar tamamlandığında projenin ihalesi başarıyla gerçekleştirilmiş ve önemli bir başlangıç yapılmış olacaktır. 

Kıymetli hemşehrilerim firmaların sunmuş olduğu teklif dosyaları, güzergah üzerine önerileri ve alternatif çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu dosyaların detaylı  değerlendirilmesi yapılarak verilen puanlar ve teklifler sonucunda en avantajlı teklifin belirlenmesi ile proje ihale  süreci nihai sonuca ulaşacaktır. Proje süreci ile ilgili olarak gelişime kat edildikçe bizler sizlere mutlaka bilgi vereceğiz. Böylesine büyük ve maliyetli bir projenin hayata geçirilmesi adına desteklerini hiçbir zaman esirgemeyin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na, Karayolları Genel Müdürlüğümüzün değerli emektarlarına ve geçmişten günümüze bu proje için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum, saygılarımı sunuyorum.”