2021 Yılı Teması Olarak 'Ekosistem Restorasyonu' Seçildi

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çevre Mühendisi Dr. Hande Türk Aksoy yaptığı açıklamada 'Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen bir çevre bilinci günüdür. Gün, çevre ve belirli çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır' dedi.

2021 Yılı  Teması Olarak 'Ekosistem Restorasyonu' Seçildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ORMANLAR,TARIM ARAZİLERİ,ŞEHİRLER,SULAK ALANLAR VE OKYANUSLAR DAHİL HER TÜRLÜ EKOSİSTEM RESTORE EDİLEBİLİR
Dr.Hande Türk Aksoy”İlk olarak 1974'teyapılan Dünya Çevre Günü 1972'de ilan edilmiştir. Bu da çevreyle ilgili endişelerin en az elli yılöncesine kadar da var olduğunu göstermektedir.

143 ülkenin  katıldığı Dünya Çevre  Günü'nde kirlilikten küresel  ısınmaya ve sürdürülebilir gıda üretimine ve vahşi yaşamın korunmasına kadar değişen çevresel kaygılara odaklanılmaktadır. Dünya Çevre Günü için her yıl yeni bir tema belirlenmekte olup 2021 yılı teması olarak “Ekosistem Restorasyonu” seçilmiştir. Ekosistem  restorasyonu pek çok şekilde olabilir: Ağaçları yetiştirmek, şehirleri yeşillendirmek, bahçeleriyeniden canlandırmak,  beslenme düzenini değiştirmek veya nehirleri ve kıyıları temizlemek.

Ekosistem restorasyonu, bozulmuş veya tahrip olmuş   ekosistemlerin kurtarılmasına yardımcı olmak ve hala bozulmamış ekosistemleri korumak anlamına gelmektedir. Daha zengin biyolojik çeşitliliğe sahip daha sağlıklı ekosistemler,daha verimli topraklar, daha fazla ağaç ve balık verimi ve daha büyük sera gazı depoları gibi büyük faydalar sağlamaktadır. 

Restorasyon birçok şekilde gerçekleşebilir: Örneğin,aktif olarak ekim yaparak veya doğanın kendi kendine düzelebilmesi için baskıları kaldırarak. Bir ekosistemi asıl durumuna döndürmek her zaman mümkün veya arzu edilen bir şey değildir. Örneğin bir zamanlar  orman olan arazide tarım arazilerine ve alt yapıya hâlâ ihtiyacımız olup toplumlar gibi ekosistemlerin de değişen iklime  uyum sağlaması gerekmektedir. Bugün ile 2030 yılı arasında, 350 milyon hektarlık bozulmuş karasal ve sucul ekosistemlerin restorasyonu için 9 trilyon ABD doları  gerekebilir.  Restorasyon ile ayrıca atmosferden 13  ila 26 gigaton sera gazı uzaklaştırılabilinir. Bu tür müdahelelerin ekonomik faydaları,  yatırım maliyetinin dokuz katını aşarken, eylemsizlik, ekosistem restorasyonundan en az üç kat daha maliyetlidir.

Ormanlar, tarım arazileri, şehirler,  sulak alanlar ve okyanuslar dahil her türlü ekosistem restore edilebilir. Restorasyon girişimleri hükümetler ve kalkınma  ajanslarından işletmelere, topluluklara ve bireylere kadar hemen hemen herkes tarafından başlatılabilir. Bunun nedeni,  bozulma nedenlerinin çok sayıda ve çeşitli olması ve farklı ölçeklerde etkilerinin olabilmesidir”dedi.


HER DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ RESMİ KUTLAMALARIN YAPILDIĞI FARKLI BİR ÜLKE TARAFINDAN DÜZENLENMEKTEDİR
Hande Aksoy,’Her Dünya Çevre Günü, resmi kutlamaların yapıldığı farklı bir ülke tarafından düzenlenmektedir. Bu yılki ev sahibi Pakistandır.Pakistan Hükümeti, 10 Milyar Ağaç Tsunamisi' adı verilen ve beş yıla yayılan bir planlama ile  ülkenin ormanlarını genişletmeyi ve restore  etmeyi planlamaktadır. Kampanya,  mangrovları ve ormanları restore etmenin yanı sıra okullar,kolejler, halka açık parklar ve  yeşil kuşaklar dahil olmak üzere kentsel ortamlarda ağaç  dikmeyi içermektedir.

Önümüzdeki on yıl, mevcut ve gelecek nesiller için  şekillendireceğinden, gençlerin  ekosistemler ve biyoçeşitlilik hakkındaki bakış açıları  ve duygularının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.