200 VİRÜSTEN OLUŞAN VİRAL ENFEKSİYONUNA DİKKAT

Medikal Park Elazığ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr

200 VİRÜSTEN OLUŞAN VİRAL ENFEKSİYONUNA DİKKAT
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Medikal Park Elazığ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Necmi Necmioğlu çocuklarda soğuk algınlığı hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle mevsim değişimlerinde çocuklarda görülen hastalıkların başında viral enfeksiyonların geldiğini belirten Uzm. Dr. Necmioğlu, "Genelikle biz solunum yolu enfeksiyonu diye adlandırdığımız ve halk arasında soğuk algınlığı diye bilinen bu enfeksiyona yaklaşık 200 virüsün neden olduğu viral enfeksiyonlar nenden olmaktadır. Viral enfeksiyonların içinde soğuk algınlığı grip gibi yapan virüsler olduğu gibi AIDS ve ağır hemorojik ateş, çiçek hastalığı gibi veya çocukluk hastalıklarından döküntülü hastalıklarla hepimizin bildiği, su çiçeği,grip, nezle, olarak adlandırdığımız solunum yolu enfeksiyonları kabakulak, kızamık, kızamıkçık,uçuk ve bu gibi hastalıkların en önemlisi genelikle viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonları en büyük özelliği bunlar bakteriler ve mantar dediğimiz fonsik enfeksiyonlara göre bunlara daha küçük mikro organizmalar oluşturup kesinlikle antibiyotiklere karşı duyarsız. Antibiyotiklere karşı herhangi bir faydası olmayan mikro organizmalar onun için viral enfeksiyonlarda kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerekiyor" dedi.

GELİŞİ GÜZEL ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT
Mümkün olduğunca antibiyotik kullanılmaması gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Necmioğlu konuşmasına söyle devam etti:
"Bazen öyle hastalıklar oluyor ki, viral enfeksiyon yanından bakteriler ikinci enfeksiyon olarak hastalığın üzerine eklenmekte ve ağır klinik tabloyla hasta karşımıza gelmektedir. Bu durumda genellikle eğer bir haftayı geçen bir rahatsızlığı hastalığı klinik bulgular varsa ve beş günden fazla uzun süren yüksek ateş özelikle 39, 40, 41 dereceye varan ateş varsa bu sefer bakteriyel enfeksiyon bulgular üzerine eklenmiş olarak kabul edilip antibiyotik bazen gerekebilir. Onun için mümkün olduğu kadar hemen ilk başta antibiyotik kullanılmaması lazım. Bu antibiyotikler eğere gelişi güzel kullanılırsa ileride ciddi bir enfeksiyon ciddi bir hastalık gelişirse bu sefer vereceğimiz antibiyotikler hastalığın tedavisini gerçekleştirmemekte ve antibiyotiklere karşı vücut bir direnç oluşturmaktadır."

"ANNE SÜTÜ VÜCUDU DİRENÇLİ TUTUYOR"
Viral enfeksiyonların genellikle solunum yolu ve hava ile geçtiği gibi direkt temas veya çocuğun oyuncaklarıyla da bulaşabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Necmioğlu, "Onun için özellikle annelerin oyuncakları ve çocuğun bulunduğu ortamdaki hijyen şartlarına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenme vücut direnci açısından özelikle süt çocuğunda anne sütü muhakkak alınsın istiyoruz. Anne sütü alan bebekler diğer anne sütü almayan bebeklere göre vücut direnci daha iyi hastalıklara yakalanma oranı daha azdır" diye konuştu. 
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin bilinmesi halinde ve hijyen şartlarına dikkat edildiğinde viral enfeksiyonların herhangi bir tedavi gerekmeksizin düzelebileceğine de vurgu yapan Uzm. Dr. Necmioğlu, "Eğer ateş varsa alerjezik verilebilir ama kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Halk arasında düşünülenin aksine havaların soğuması veya çocuğun üşütmesi bir hastalığa neden olmamaktadır. Özellikle biz kışın yine bu hastalıkları çok görmekteyiz. Özelikle kalabalık ortamlarda, kreşlerde, ana okullarında, okullarda, yurtlarda, toplu olarak yaşanan yerlerde salgınlar olabilmektedir. Bu damlacık enfeksiyonu dediğimiz hava yoluyla bulaştığı için bu hastalıkları daha sık görmekteyiz. C vitamini bol alınsın, meyve, sebze yenilsin. Meyve, sebze ve sıvı alımı çok önemlidir. Ancak C vitaminin aşırı alınması ve uzun süre alınması ishdigerere neden olmakta ve hastalığın geçirilme sıklığını azaltmamaktadır. Onun için C vitamini aşırı vermekte herhangi bir fayda yoktur" şeklinde konuştu.