2 teker üzerinde 2 canı yitirdik

Elazığ'da son zamanlarda artan trafik kazalarına bir yenisi daha eklendi ve Zübeyde Hanım Caddesi'nde meydana gelen motosiklet kazasında iki gencimizi daha hız ve motor tutkusuna kurban verdik.

2 teker üzerinde 2 canı yitirdik

Türkiye’de sayısı her geçen gün artan motosikletlerin neden olduğu ölümcül kazalara ne yazık ki bir yenisi daha eklendi. Motosiklet ve hız tutkusunun, bozulan trafik kültürü ve kuralsızlıkla birleşmesinin reçetesi bu kez ağır oldu ve Elazığ’da meydana gelen kazada 2 genç hayatını kaybetti.

2 teker üzerinde 2 canı yitirdik

19 VE 20 YAŞINDA 2 GENCİMİZİ KAYBETTİK

Kaza, merkeze bağlı Zübeyde Hanım Caddesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Furkan Bulanık idaresindeki 27 AUJ 238 plakalı motosiklet, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje çarparak devrildi. Motosiklet üzerindeki Furkan Bulanık (20) ile beraber arkasındaki yolcu Yağız Gür (19) yola savruldu. Kazayı gören diğer sürücülerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Bulanık ve Gür’ün olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Cumhuriyet Savcısının olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından kazada hayatını kaybeden şahısların cansız bedenleri, otopsi yapılmak üzere Fırat Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.

MOTOSİKLET SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR

Hakimiyet Haber Merkezi olarak geçtiğimiz aylarda Türkiye'de motosiklet kullanan sayısının ilk kez 5 milyonu aştığını. Hem motokurye aracı hem az yakıt tüketimi hem de hobi amacıyla farklı kullanımları olan motosikletler ilimiz trafiğinde de ciddi bir sayıya ulaştığını gündeme taşımıştık. Gerek ihtiyaç gerekse de tutku nedeniyle kullanılan 2 tekerli canavarı kullanırken kurallara uymanın ne kadar önemli olduğunu ise altını çize çize dile getirmiştik. Ancak bu uyarılarımıza rağmen kazaların önüne geçilemedi.

2 teker üzerinde 2 canı yitirdik

DENETİMLER ARTIRILMALI

Sayıları her geçen gün artan motosiklet sürücüleriyle ilgili denetimler artırılmalı. Ne yazık ki yapılan sayısız uyarıya rağmen Türkiye’de motosiklet sürücüleri arasında bir kask kültürü bulunmuyor. Özellikle ölümlü kazalar incelendiğinde neredeyse tamamının kask kullanmadığı görülüyor. Denetimlerin beklenmemesi, motor kullanan herkesin kask kullanması ise bir kültür haline gelmesi hayati önem taşıyor.

HIZ LİMİTLERİ DE GÖZDEN GEÇİRİLEBİLİR

Gerek motosiklet gerekse de diğer motorlu taşıtlarla ilgi bir diğer sorun ise hız. 2 teker ve hız tutkusu birleşince de ne yazık ki sonu hüsranla sonuçlanan kazalar kaçınılmaz oluyor. Elazığ’da bu doğrultuda kazaların sık meydan geldiği ve elektronik denetleme sistemlerinin bulunduğu noktalarda hız limitleri 50 olarak güncellenebilir.

2 teker üzerinde 2 canı yitirdik

MOTOSİKLETLER SIK SIK DENETLENMELİ

Motosiklet kullanıcıları çoğunlukla kask takmaz ve plaka kullanmazken bu tür motorlar yeterli denetimler olmadığı için trafikte tehlike saçıyorlar. MOBESE kameralarının bu tür kurallara uymayan, hız limitini aşan ve şehir içinde akrobatik hareketler yaparak trafiği tehlikeye sokan motosiklet kullanıcılarına yönelik etkili bir denetim yapılmaması, hız sınırını aşılarak ölümcül kazalara yol açıyor.

SÜRÜCÜLER DE DİKKATLİ OLMALI

Elazığ’da ne yazık ki trafik kültürü her geçen gün kayboluyor. Emniyet kemeri, kask, hız limiti gibi başat kurallara uyulmadığı ise çıplak gözle bile gözlemlenebiliyor. Bunun yanında trafikteki tahammül sınırı her geçen gün düşüyor. Kural tanımayan ne yayaya ne de araçlara saygısı olmayan sürücülerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Bu durum da kazalara sık sık neden oluyor. Vatandaşlar sürücülerin bilgilendirilmesi ve şehirde daha saygılı ve kurallara uyan bir trafik kültürünün oluşmasının sağlanmasının denetimler kadar önemli olduğunu belirtiyor.

2 teker üzerinde 2 canı yitirdik

MOTOSİKLETLERE SAYGI GÖSTERİLMELİ

Bunun yanında Elazığ’daki araç sürücülerinin motosiklet sürücülerine yeteri kadar saygı göstermediği, motosikletlerin karıştığı kazaların çok daha kötü sonla biteceği hassasiyeti taşımadıklarını geçtiğimiz günlerde Hakimiyet olarak dile getirmiştik. Tek güvenliğin kask olduğu bu araçlara trafikte daha özenli davranılması şart.

GENÇLERE BİR ÇAĞRIMIZ VAR

Son olarak Hakimiyet olarak gençlere bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Motosiklet ve hız insanlara haz veren ve gençliğin hızlı kan akışıyla birleştiğinde gençleri reel gerçeklerden uzaklaştıran pembe bir bulut haline bürünebiliyor. Gençlerimiz bu doğrultuda çok daha dikkatli olmalı, ailelerini ve kendilerini sevenleri düşünmeli, hız tutkusunun eninde sonunda kötü sonla biteceği gerçeğinden uzaklaşmamaları en büyük tavsiyemiz.