2 Bin Liraya Yevmiyeyle İşçi Bulunamıyor! Sektör İsyan Ediyor
Bina inşaat maliyetleri arttı. TÜİK verilerine göre kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yükseldi.
İnşaattaki işçilik maliyetleri de enflasyonun neredeyse iki katı arttı. Sektör temsilcileri “2 bin lira yevmiyeyle işçi bulamıyoruz” derken sektörde inşaat işçisi kıtlığı yaşanıyor. Müteahhitlik firmalarının patronları özellikle kentsel dönüşüm sürecinin aksamaması için stratejik kararlar alınması için hükümete çağrıda bulunuyor.
Yeni yılda inşaat çalışmaları için hükümet start verdi. Depremlerden etkilenen bölgelerde konut inşaatları hız kazanırken, deprem riski taşıyan bölgelerde de kentsel dönüşüm seferberliği resmen başladı. Devlet riskli yapıların yenilenmesi için Devlet Yarısı Bizden kampanyası ile dönüşüme ciddi mali kaynak ayırdı. İnşaat sektörü topyekûn çalışmalar için kolları sıvarken 2024 yılına büyük umutlarla girmişti. Ancak sektörün yapı maliyetleri nedeniyle elleri kolları bağlı.
2 BİN LİRA YEVMİYEYLE İNŞAAT İŞÇİSİ BULUNAMIYOR
TÜİK verilerine göre kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hem bina inşaat maliyeti hem de malzeme endeksi yükseldi. Bununla da sınırlı kalmayan maliyet artışlarına bir de işçilik maliyetleri eklendi. İnşaattaki işçilik maliyetleri de enflasyonun neredeyse iki katı artarken sektörde inşaat işçisi kıtlığı yaşanıyor. Büyük firmalardan ve patronlardan “2 bin lira yevmiyeyle işçi bulamıyoruz” sesleri yükseliyor. Ekonomi Gazetesi’nden Sadi Özdemir bugünkü yazısında inşaat sektörünü ele aldı ve müteahhitlerin, finansmana erişimdeki zorlukları, yüksek faiz ve inşaat malzemelerinde yüksek maliyet artışı ve sektörde yaşanan işçi kaybıyla mücadelelerini yazdı. Müteahhitlik firmalarının patronları, özellikle kentsel dönüşüm sürecinin aksamaması için stratejik kararlar alınması noktasında hükümete çağrıda bulundu. Peki, inşaat sektörü işçi ve maliyet sorunları ile ilgili ne istiyor?