17 Günün Kazanımı Ne Oldu

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda alınan karar doğrultusunda 29 Nisan Perşembe başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi günü sona eren 'tam kapanmada', koronavirüs salgınıyla zaman zaman istenmeyen kalabalık görüntüler oluşsa da etkili bir mücadele örneği sergilendi.

17 Günün Kazanımı Ne Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu süreçteki kısıtlamalara uyum sağlanmasıyla günlük vaka ve hasta sayılarında hızlı düşüş görüldü.

Düşüş, ağır hasta sayısı ve vefatların azalışını da beraberinde getirdi.

Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, tam kapanmanın başladığı 29 Nisan'da günlük vaka sayısı 37 bin 674, hasta sayısı 2 bin 715 olarak kayıtlara geçti.
Nisan boyunca 30 bin seviyesinde seyreden ve tam kapanma öncesinde 60 binlere kadar çıkan günlük vaka sayısı 8 Mayıs'ta 20 binlerin de altına düşerek 18 bin 52 oldu. Tam kapanmanın son gününe denk gelen 16 Mayıs'ta vaka sayıları, 29 Nisan'a göre yüzde 72 azalarak 10 bin 512'ye düştü. Günlük hasta sayısı da 2 bin 715'ten 920'ye geriledi.

Bu olumlu tablonun sürdürülebilir olması bizlere bağlı ve bizlerin dikkati ve özeni ile devam ettirilebilir.

Ancak Pazartesi Elazığ’daki şehir içi trafik ve yaya yoğunluğu, avm’lerdeki kuyruklar, giyim mağazalarındaki yoğun kalabalıklar da gösteriyor ki yeterli özen ve itinayı gösteremedik. 

Elbette 17 günlük kapanma sonrasında zaruri olan ihtiyaçlar birikmiş olabilir. Elbette 17 günlük kapanma sürecinde yapılması planlanan ev tadilat ve tamiratı, bayram öncesi işyerlerinin kapalı olmasından dolayı geçmiş de olsa bayramlık hediyeler, mobilya ya da tefrişat ile ilgili bazı düzenlemeler için çarşıya çıkılma zaruretti hasıl olabilir. Ama bunları keşke ilk günde yapmayı düşünmeseydik. Keşke bir iki güne yayabilseydik.

Berberlerimizde oluşan yoğunluk da gösteriyor ki hepimiz pazartesine plan ve program yapmışız. Oysa salı ve çarşambaya yaymakla hem riskten hem de sıra beklemekten korunabilirdik. Tamam,  çok sıkıldık, çok bunaldık, boğulacak kadar nefes alamaz hale geldik. Bunlar da doğru ama sonuçta bizim ve sevdiklerimizin hayatı da önemli.

Aman dikkat. Normalleşmeye merhaba, hayata elvedaya dönüşmesin…