14 Mayıs Tamam Gibi
Ak Parti normal zamanı 18 Haziran 2023 olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimini öne çekmek için harekete geçti. Ak Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, seçimlerin 9 Nisan'dan sonra ve 18 Haziran'dan önceki bir tarihte yapılmasına dönük alternatif senaryolar ele alındı.
Kübra Kabukçu/30 Nisan, 7 Mayıs seçeneklerinin de değerlendirildiği MYK’de kesin karar alınmamakla birlikte ağırlıklı görüş, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması yönünde olmuştu.
ÜNİVERSİTE SINAVI VE KURBAN BAYRAMINA DENK GELİYOR
Normal takvime göre 18 Haziran’da yapılması gereken seçim tarihinin, üniversite sınavları ile çakışması, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun Kurban Bayramı’na denk gelmesi, hac ve okulların tatil olması gibi nedenlerle, Ak Parti’de uzun süredir seçimlerin öne alınacağı konuşuluyordu.
MHP SEÇİMLERE HAZIR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, yılbaşından birkaç gün önce yaptığı görüşmede de seçimlerin öne alınması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı.
Erdoğan’la son görüşmesine kadar seçimlerin hep “zamanında” yapılacağını söyleyen Bahçeli de grup toplantısında, "Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri ister zamanında ister erkene alınsın biz iki seçeneğe hazırız. Seçim kararının alınabilmesi için ya 360 vekilin oyu ya da Cumhurbaşkanımızın Türkiye'yi seçime götürmesi lazımdır. İki yol da hukukidir” diyerek ilk kez seçimlerin öne alınacağının sinyalini verdi.
MYK’DE SEÇİM SUNUMU YAPILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü yapılan MYK toplantısında, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçim hazırlıkları ve seçimin öne alınması halinde takvimin nasıl işleyeceğine ilişkin sunum yapmıştı.
Edinilen bilgiye göre, toplantıda ittifak sisteminde değişiklik de öngören yeni seçim yasasının yürürlüğe gireceği tarih de dikkat alınarak, 9-18 Haziran tarihleri arasına denk gelen pazar günlerine göre alternatif senaryolar masaya yatırıldı.
Toplantıda, Ramazan ayı olması ve 21-23 Nisan’ın da bayrama denk gelmesi nedeniyle, en erken 30 Nisan tarihi en geç de 28 Mayıs tarihleri tarihlerinde seçim yapılabileceği değerlendirmesi yapıldı.
SEÇİM 14 MAYIS, İKİNCİ TUR HALİNDE 28 MAYIS
7 Mayıs tarihi üzerinde yapılan simülasyonlarda ise cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde, Cuma gününe denk gelen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle üç gün tatil olacağı için seçmen hareketliliği olabileceği tespiti yapıldı.
MYK’de, hem Demokrat Parti’nin 1950’de iktidara geliş yıldönümü olması nedeniyle simgesel önem taşıyan, hem de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur ihtimali hesap edilerek, ağırlıklı görüş seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması yönünde oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ikinci tur 15 gün sonra, yani 28 Mayıs’ta yapılacak. Bu tarihlerde, tatil, hac veya bayram gibi durumlar olmayacağı değerlendirmesi yapıldı.
CHP 30 NİSAN’DA ISRARCI
6 Nisan’dan sonraki bir tarihte seçim kararına parlamentoda destek vermeme kararı alan CHP kulislerinde ise seçim tarihine ilişkin beklenti 30 Nisan.
Erdoğan ve Bahçeli’nin bu tarihte anlaştığı iddiasını dile getiren bazı üst düzey CHP’liler, Ak Parti’nin “simge tarihleri sevdiğine” işaret ederek, 30 Nisan’da seçime gidilmesi halinde takvimin 28 Şubat’ta başlayacağına dikkat çekiyor.
İSTİFALAR 1 ŞUBAT İTİBARİ İLE BAŞLIYOR MU?
Geçmiş seçimlere nazaran 2023 yılında yapılacak seçimlerde partilerden aday adayı olmak isteyenlerin azlığı dikkatlerden kaçmıyor. Geçmiş dönemler de özellikle Elazığ’da seçimlerin yapılmasına uzun bir süre olmasına rağmen aday adayları sahaya inerek seçim çalışmalarına başlıyordu.
2023 seçimleri için ise henüz bir hareketlilik görülmedi. Bu kapsamda Elazığ’da Ak Parti Milletvekilliği için çalışma yapacak bazı bürokratların ile devlet memurlarının 1 Şubat itibari ile istifa edecekleri ve sahaya inecekleri iddia ediliyor.
MHP’DE İSTİFALAR BAŞLIYOR
Cumhur İttifakı ortağı MHP’de ise Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin il başkanları toplantısında verdiği talimat uyarınca aday adaylığı için il başkanlarından peş peşe istifa açıklamaları gelmeye başladı. Bu çalışmalar kapsamında Elazığ MHP İl Başkanı Semih Işıkver görevinden istifa ederek Milletvekilliği aday adaylığını açıklamıştı.
CHP, YSK TAKVİMİNİ BEKLİYOR
CHP, örgütünden istifa edenlerin yerine Parti Örgütü, Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nın bilgisi olmadan herhangi bir seçim ya da atama yapılmaması, boşlukların doldurulmamasını istedi. CHP adaylık nedeniyle boşalacak örgüt temsilcilerinin yerine tecrübeli, geçmişte seçim başarıları olan isimlerin yanı sıra, seçim sürecinin sert geçeceği öngörüsüyle genç ve dinamik isimleri de tercih edecek. CHP, milletvekili olmak isteyen belediye başkanları için ise YSK’nın belirleyeceği takvim çerçevesinde kamu görevlileri için ilan edilecek resmi seçim takvimini uygulayacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarının milletvekili adaylığı için istifalarına sıcak bakmadığı belirtilirken, bu konuda istisnalar olabileceği ifade ediliyor.
İYİ PARTİ TEMKİNLİ
Mayıs ayında İYİ Parti, genel idare kurulunda “milletvekili olmak isteyen il başkanlarının seçim tarihi açıklanmadan istifa etmeleri gerekliliği” tartışılmıştı. Toplantıda, 2018’deki seçimlerde milletvekilli olmak isteyen il başkanlarının “son dakika istifa etmeleri nedeniyle teşkilatlarda zorluk çekildiği ve bunun sonuçlarının da kötü olduğu” vurgusu yapılmıştı.
İYİ PARTİ YOL HARİTASI HAZIRLIYOR
İyi Parti’de seçim sürecine girmeden il başkanlarının istifalarıyla ilgili kararın “ivedi şekilde alınması ve acil bir yol haritasının belirlenmesi” gerektiğine de işaret edilirken istifa eden başkanların yerine gelecek isimlerin belirlenmesinde de “partinin bir zorluk yaşamaması gerektiğinin” altı çizildi. Bu nedenle parti yönetimi tarafından “Şu tarihe kadar istifa edin” denilecek. Belirlenen tarihten sonra milletvekilliği adaylığı için istifa edenlere listelerinde yer verilmeyecek. Akşener, tüm GİK üyelerinin “tek bir noktada buluşulacak bir yol haritası” üzerine çalışmalarını istedi.