Sivrice Ateş Püskürüyor

TBMM Deprem Komisyonu'nun ilk açıklanan programında Sivrice ilçesi ziyareti olduğu halde programdan çıkartılmasının sebebi belli oldu. İlçede yapılan evlerin konum ve özelliklerinden dolayı komisyona duygularını ifade etmeye hazırlanan ilçe halkının bu tepkilerine muhatap olmamak için programın iptal edildiği iddia edildi. Siyasilerin bu tavrı ve iddialar, Sivricelileri daha çok kızdırdı.

Sivrice Ateş Püskürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından il merkezi gibi başta Sivrice olmak üzere ilçelerimizde de TOKİ tarafından inşa edilen yeni binaların yapımı devam ediyor.
Şehir merkezinde riskli alan ilan edilen Mustafapaşa, Abdullahpaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü mahalleleri ile rezerv alanı ilan edilen Yemişlik, Aksaray, Gümüşkavak, Zafran ve Çatalçeşme bölgelerinde inşa edilen konutlarla ilgili vatandaşların talepleri kamuoyunda dile getirilirken ilçelerden yükselen sese duyarsız kalındı.

HAKİMİYET SİVRİCE’DE 
TBMM Deprem Komisyonu’nun açıklanan ilk programında ziyaret edilecek bölgeler arasında yer alan ancak sonradan programdan çıkartılarak ziyaret edilmeyen depremin merkez üssü olan Sivrice İlçemizi Hakimiyet Gazetesi olarak bizler ziyaret ettik.

BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK
İlimizin turizm potansiyeli yanında Hazargölü ve Hazarbaba kayak merkezi olmak üzere birçok doğal güzelliklere sahip ilçesi olan Sivrice’de TOKİ tarafından yapılan çalışmalar ve konutların aplikasyon işlemlerinde yapılan ciddi hatalardan kaynaklı birçok sorun yaşanıyor. 

HALKA SORULMADI
Sivrice ilçesinde yeni konut alanı yapmak için alanların sınırlı olduğunu bildiklerini ifade eden ilçe halkı, bunun için mevcut alanların en iyi şekilde değerlendirilmesi noktasında alternatif çözümler üretilmediğini, bu amaçla halkın görüşlerinin sorulmadığı, depremin sıcaklığı ve erken işe başlama telaşıyla ciddi yanlışlıkların yapıldığını ifade ediyorlar.

ÖĞRETMENEVİ BÖLGESİ YAŞANMAZ HALE GETİRİLDİ
Sivrice’nin göle manzaralı ve ilçe merkezine yakın Öğretmenevi güzergâhında yeni yapılan iki ya da üç katlı binaların iç içe girmesi, giriş çıkışlarının elverişsiz olması, eğimden dolayı olası yağmur ve kar sularının evlere girecek olması,kot farkı sebebiyle evlerin bir yüzünün tamamen toprak yığıntısına bakacak olması ve evlere sokak yerine daracık yürüme yoluyla gidilecek olması vatandaştan ciddi tepki alıyor.

ALAN VERİMLİ KULLANILMADI
Sivrice İlçesinde yerinde yapılma uygulamalarının yanlış bir mantık ve anlayışla yürütüldüğüne dikkat çeken ilçe halkı, özellikle göle nazır eğimli alanlarda ikişer katlı çok sayıda konut yapma yerine hemen hepsinin göle manzarası olan blok nizamlı 4 ya da 5 katlı binalar yapılması halinde bu sorunların yaşanmayacağını ve vatandaşın da memnun olacağını ifade ediyorlar.
Bu alanlarda oluşturulacak düz alanlar ve uygulanacak güçlü bir  radye temel ile az bir alanda çok sayıda konut yapılarak hem arazi sorununu giderecek hem de vatandaşın mutlu olarak yaşayacağı ferah evlere ulaşması mümkün olacakken bunun yapılmayıp insanlarımızı güneş görmeyen, daracık yollardan gidilen ve manzarası, öndeki ev ya da enkaz yığıntısı olan konutlara mahkum etmenin hizmetten ziyade eziyet ve ilçeyi karanlığa mahkum etmek olduğunu ifade eden ilçe halkı, bunun suçlusunun kendi görüşlerini TOKİ’ye iletmeyen yerel siyasetçiler olduğunu belirtiyorlar.

“BÖYLESİNİ İSTEMİYORUZ” 
Sivrice İlçesinde ikinci etap çalışmalarının  hala başlamadığını ifade eden ilçe sakinleri, bu mantıkla yapılacaksa ve aynı uygulamalar tekrar edilecekse bunu istemediklerini ve bunun yerine kendilerine kredi verilmesinin daha uygun olduğunu belirtiyorlar.

Birinci etap ile ilçenin geleceğinin karartılması örneğini gördükten sonra kendi evlerini kendilerinin yapmasının daha doğru ve isabetli olduğunu ifade eden ilçe halkı, verilecek uzun vadeli kredilerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetim ve gözetiminin de kendi evlerini kendilerinin yapmak istediklerini ifade ediyorlar.

PROJELERDE “İNSAN” YOK
TOKİ’nin ilimizin genelinde uyguladığı projelerde olduğu gibi Sivrice İlçesinde hayata geçirilen projelerde de insan unsuru ve aile huzur gibi bir unsurun düşünülmediği gibi insanların görüşlerinin alınarak projelere yansıtmak gibi bir endişenin olmadığını ifade eden ilçe halkı, kamu kurumlarının tek dertlerinin bir an önce ihaleye çıkmak ve konutları teslim ederek işlerini tamamlamak olduğunu belirtiyorlar.

“İŞİNİZE GELİRSE”
Yapılan işler ve ortaya çıkan imalatların insanlarda nasıl bir duygu oluşturduğunu, evlerin insanlara ne kadar huzur ve güven verdiği, geleneksel yaşam koşullarına ne kadar cevap verip vermediği gibi  duygularla ilgilenmeyen resmi kurumların, yaptıkları bu işler dolayısıyla eleştiri almaya da tahammülleri olmadığını, “işinize gelirse”  düşüncesi,  vatandaşa tepeden bakan ve yok sayan bir anlayışla hareket ettiklerini  iddia  eden ilçe sakinleri, bunun faturasının ise siyasilere çıkacağını belirtiyorlar.

“CUMHURBAŞKANI BÖYLE Mİ YAPIN DEDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Elazığ depreminden sonra bir an önce mağduriyetlerin giderilmesi noktasında talimat verdiğini ancak TOKİ ve diğer resmi kurumların ortaya koydukları uygulamaların çok yanlış olduğunu belirten Sivrice halkı, Erdoğan’ın bu evleri görmesi halinde bunu asla kabul etmeyip bunu projelendiren ve bu haliyle ihaleye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile TOKİ’den hesap sorup ilgililer hakkında soruşturma açacağını çok iyi bildiklerini ifade ediyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyaseti de hizmeti de insan merkezli ve memnuniyet eksenli yaptığına dikkat çeken ilçe halkı ancak bu duyarlılığın başta yerel siyasi aktörler olmak üzere hiç bir kamu yöneticisinde bulunmadığını iddia  ediyorlar.

BU MASRAFA YAZIK
Sivrice ilçesindeki dönüşümde zaman içerisinde kendilerinden alınacak paralar ile halkı memnun etmeyen ve  insanların rahat  yaşamasını temin etmeyen, derme çatma yapılar  için yüklü miktarda masraf yapılmasının da hem devlete hem de millete yük olduğunu dile getiren ilçe halkı; ”Bizim paramızla bizi mutsuz eden kurumlardan hesap sorulmalı” görüşünü ifade ediyorlar.