Buyrun İstişareye!

İlimiz Maden ilçesinde bulunan zengin maden yataklarının ilimiz iş insanlarının çalıştırılması tezi, hem siyasilerimizden, hem medyamızdan hem de kamuoyundan ciddi destek buldu.

Buyrun İstişareye!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İktidarı, muhalefetiyle hemen herkes bu sürece önemli katkılar verdi.

Maden yataklarını işletme amacıyla ETSO tarafından kurulan Elazığ Girişim Grubu, olayın ticari ve teknik hazırlıklarını yaparken, eksikliklerin giderilmesi amacıyla istenilen ek süre, ihalenin iki kez ertelenmesi ile sağlandı.

Bu süreçte hazırlıklar yapılmakla birlikte  şartnamedeki bazı maddelerin değiştirilmesi talebinin karşılanması için milletvekillerimiz, bakan dahil birçok yetkililerle görüştüler. Özellikle üzerinde oldukça spekülasyon yapılan izabe tesisinin kurulmasının uzun zaman ve ciddi yatırım gerektiği ifade edildi.
Tüm bu çalışmaların sonunda ihalenin 21 Nisan'da yapılacağı açıkladı. Elazığ Girişim Gurubu da ihale için tüm hazırlıklarını yaptı ve ihale gününü beklemeye koyuldu.

İşte tam da bu vasatta, ETSO bir adım attı ve Maden ilçesinde bir istişare toplantısı yapacağını duyurdu.

Mecliste gurubu bulunan siyasi parti il başkanlarına, belediye başkanlarına, konu ile ilgili STK’lara gönderilen davet metninde şu görüşlere yer verildi:

“Elazığ ve Bölge illerimizin kalkınma ve gelişme süreçlerini doğrudan etkileyecek olan Elazığ Maden ilçesindeki Polimetal maden sahası ihalesiyle ilgili olarak ihale şartlarının bölge halkının beklentileri doğrultusunda değiştirilmesiyle ilgili iki aylık bir süre zarfında yoğun bir mücadele verilmiştir. Ancak tüm bu girişimlere rağmen 21 Nisan 2022 tarihinde ihalesi yapılacak olan sahayla ilgili olarak kamuoyumuzun beklentileri karşılanmamıştır. Maden Belediye Başkanımız Sayın Orhan Yavuz’un ev sahipliğinde Maden Belediyesi Toplantı Salonunda 14 Nisan 2022 Perşembe günü saat: 13.30’da gerçekleştireceğimiz İSTİŞARE TOPLANTISINA katılımınız bizlere güç verecektir. Tensiplerinizi saygılarımla arz ederim.”

Davet metninin devamında ise protokol ve selamlama konuşmalarından sonra toplantının basına kapalı yapılacağı notunun düşülmesi de ihmal edilmemiş.

Yaklaşık üç aydan beri kamuoyunun gündeminde olan ve başta iktidar milletvekilleri olmak üzere tüm milletvekillerimizin üzerlerine düşeni yaparak ihalenin iki kez ertelenmesi ve bazı eksikliklerin düzeltilmesi noktasında ciddi ve samimi bir gayret ortaya koymasına ve ihaleye birkaç gün kalmasına rağmen; “kamuoyumuzun beklentileri karşılanmamıştır” cümlesiyle bir davette bulunmak, vaktin vacibi olan bir eylemi yansıtmadığı gibi,  toplantının amacını ve gayesinin de istişare olmadığını ortaya koyuyor.

Yine, olayın gündeme getirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve birlik oluşturulması sürecinde önemli katkıları olan basın mensuplarının,  istişare yapılacak ikinci bölüme alınmaması da ayrıca izaha muhtaç bir konu olarak karşımızda duruyor.

Hakimiyet olarak, başından beri süreci destekleyen ve bu konuda hiç de mütevazilik gösteremeden belki de en vurucu, en etkili ve sonuç getiren en sarih yazıları yazan bir basın kurumu olarak, bu toplantının çok da iyi niyetli ve gerçekten istişare mahiyetinde olduğuna inanmıyoruz.

 Zira istişare ve planlama süreci tamamlanmış, sahneye çıkma ve ihaleyi alma noktasına gelinmiştir. Bugünden sonra konuşulacak ve istişare edilecek konu ve kesim, “ihalede hangi rakamlara kadar çıkalım, nerede yürüyüp, nerede duralım, parterlerimizle ihaleye katılacak şirketlerin tarzı, teklifleri ve duruşları konusunda değişik alternatifler çalışıp simülasyonlar yapalım” gibi sorularının cevaplarının aranacağı teknik istişare toplantıları olmalıdır.

Çünkü halkımız ve kamuoyu, konuyu enine boyuna ve aylarca değişik platformlarda, medyada, açık oturumlarda tartıştı ve ‘bu madenleri bizim almamız şart ve gerekli” sonucuna ulaştı. Burada bir sorun ve kafa karışıklığı yok ki sil baştan istişare yapılsın ve halka sorulsun.

Yapılacak bu toplantıyla anlaşılıyor ki vatandaşın değil ama birilerinin kafası oldukça karışık. 

İhale, eşit şartlarda ve şeffaf bir şekilde yapılacak ve iyi olan kazanacaktır. Sonucu ne olursa olsun, bu yarıştan bir mağduriyet ve buradan da hareketle bir kahramanlık hikâyesi çıkartıp bunu faklı alanlara tahvil edip gelecek ve kariyer planlaması yapmak, halkın umutlarıyla oynamak olur ki bu da bir Elazığlıya yakışmaz ve hatta ayağınıza dolaşır.