Bingöl ve Çevresi Hazırlıklı Olmalı

Ömer Enes YILAR/Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bingöl'de yaşanan 4.1 şiddetindeki depremi yorumladı.

Bingöl ve Çevresi Hazırlıklı Olmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bingöl’de bugün saat 12.48 civarında meydana gelen 4.1’lik deprem hakkında Hakimiyet Gazetesi’ne özel bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Aksoy, bölgenin artık iyice riskli hale geldiğini hatırlatarak bu depremler herhangi bir artçı üretmeden meydana geldiğini, bu tarz depremler sonucu büyük bir depremin yaşanabileceğini vurguladı.

BİNGÖL, TUNCELİ, ERZİNCAN HAZIRLIKLI OLMALI
Bugün yaşanan deprem sonrası AFAD ve Kandilli bu kez depremin konumunu farklı gösterdi. Daha önce yaşanan depremlerde, depremin şiddeti konusunda farklılık yaşayan iki kurumun lokasyonda da farklı yerler açıklaması kafa karışıklığına neden olmuştu. Bu sorunun cevabını da Hakimiyet Gazetesi Okuyucuları için, Prof. Dr. Ercan’a sorduk. 

Depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda ve Karlıova’nın güneydoğusunda meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Ercan Aksoy, depremin merkez üssünün konum olarak Muş tarafında yakın olması nedeniyle Kandilli’nin merkez üssünü Muş olarak açıkladığını ancak depremin Bingöl Karlıova’da meydana geldiğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde yine Tunceli-Erzincan arasında 4.1 şiddetinde bir deprem meydana geldiğini ve bu depreminde herhangi bir artçı deprem üretmediğini hatırlatan Prof. Dr. Ercan Aksoy, “27 Aralık’taki Elazığ depremi öncesi de hatırlarsanız 4 civarı birkaç deprem yaşadık ve ardından 5.6’lık büyük bir deprem meydana geldi. Bu bölge artık riskli hale geldi. Bölgede zaten büyük bir deprem bekleniyor. Bunu tarihsel verilere dayanarak söylüyoruz. Bu 4 civarı deprem sonrası bölgede bir deprem olma potansiyeli var” dedi. 

Asıl riskin Bingöl’de olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan Aksoy bölgede yaşanacak 7.0 şiddetindeki bir depremde Elazığ’ın, özellikle Palu ve Kovancılar ilçelerinin hasar alabileceği konusu vurguladı.