Bilgilendirmeme İnadı

Deprem ve pandemi sürecinin mağduriyetlerini giderme noktasında hükümetin hizmetlerine karşın kamu kurumlarının işleyişindeki problem ve özellikle muhtarlar ve halkımızın yeterli derecede bilgilendirilmemesi sorunların katlanarak büyümesine ve kamuoyunda devlet ve siyaset kurumu hakkında olumsuz algı oluşmasına sebep oluyor.

Bilgilendirmeme İnadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem ile   27 Aralık 2020 tarihinde yaşanan 5.3 depreminin ardından hem şehir merkezi hem de ilçe ve köylerimizde çok sayıda konutta ağır hasarlar meydana gelmişti.

Yaşanan ilk depremden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları ve bakanların gayretleri ile önemli çalışmalar yürütüldü ve enkaz kaldırma çalışmalarının ardından şehrin değişik bölgelerinde TOKİ tarafından konut yapımına başlandı.

Gerek rezerv alanlarda gerekse yerinde dönüşüm yaşanan mahallelerimizde yapılan çalışmalar kısa süre sonra kendini göstermeye başladı ve konutlar etap etap teslim edilmeye başlandı.

MUHTARLAR VE VATANDAŞIN İSYANI
Geçen süreç içerisinde vatandaşın ve muhtarların en çok şikâyet ettiği konu,  hizmetlerden ziyade kurumlardan yeterli ve doğru bilgi akışının olmaması ve yetkililerin topu farklı kurumlara atarak vatandaşları değişik kurumlar arasında mekik dokumasına sebep olunması.

Bu duruma isyan eden muhtarlar, doğru ve zamanında bilgi yapılmadığı için vatandaşlara doğru bilgi veremediklerini ifade ederek, ciddi problem yaşadıklarını söyleyerek seslerini yetkililere ulaştırmaya çalışıyorlar.

BİLGİLENDİRME MEKANİZMASI YOK
Yapılan tüm güzel iş ve projelere rağmen en kolay yapılması gereken bilgilendirme ve vatandaşın merak ettiği konu ve sorularla ilgili hiçbir açıklama ve enformasyon mekanizmasının oluşturulamaması, aslında az ve çözülmesi kolay sorunların daha çok ve çözümsüz gibi görünmesine sebep oluyor.

OLUMSUZ ALGININ SEBEBİ BİLGİ KİRLİLİĞİ
Hizmet ve projelerin ilimizdeki birinci derecedeki takipçisi ve denetçisi olan resmi kurumların ağır aksak da olsa görevlerini yapmış olmalarına rağmen, gelinen nokta ve konutların kura çekimleri, teslimat tarihleri, bodrum kat meselesi, takas, teslimata sonra oluşan teknik sorun ve problemler ile değişik sebeplerle kördüğüm haline gelen sorunlar ve bunlarla ilgili yapılması gereken itiraz süreci ile ilgili yeterli ve doğru bilgi verilmediği için kamuoyunda bilgi kirliliği oluştuğunu ve halkımızın bu kirli ve doğru olmayan bilgilerle hem kurumları hem de siyaset kurumuna eleştiriler yöneltmelerine sebep oluyor.

KURUMLAR BİRBİRLERİNİ SUÇLUYOR 
Deprem sonrası oluşan problemler ve bunların çözümü noktasında yasal sorumluluk verilmiş kurumların, koordineli ve birbirinden haberdar ve irtibatlı çalışmaları ve süreci birlikte götürmeleri gerekmesine karşın, her bir kurumun yapılan eleştiri ve sorunların dile getirildiği ortamlarda farklı kurumları suçladıkları hatta çoğu kez topu kendi bakanlıklarına atarak işin içinde sıyrılmaya çalışmaları da vatandaşın devlete olan güveninin azalmasına sebep oluyor.

AYLIK BİLGİLENDİRME YAPILMALI
Kamu kurumlarının yeterli bilgi vermemesinden dolayı oluşan bilgi kirliliğinin vatandaşta bir karamsarlık ve ümitsizlik oluşturduğunu ifade eden vatandaşlar, bunun giderilmesi için Elazığ Valiliğinin yaşanan olumsuzluklara el atması ve bir vali yardımcısının başkanlığında ilgili kurumların yöneticilerinin de katılacağı aylık bilgilendirme toplantısı ya da basın açıklamaları yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Halka açık yapılacak bilgilendirme ve basın toplantısında oluşan problemleri bizzat yetkililere iletme fırsatı yakalanacak ve vatandaş hem yaşadığı sorunu hem de merak ettikleri her türlü soruyu bizzat muhatabına sorarak birinci ağızdan öğrenmiş olacak.

TOP, BAŞKA KURUMA ATILAMAYACAK 
Bir vali yardımcısının başkanlığında Çevre ve Şehircilik, AFAD, Belediye, İl Özel İdare, Tapu, DASK, Yüklenici Firma temsilcileri ile TOKİ temsilcisinin bulunacağı toplantıda dile getirilen sorunlarla ilgili tüm birimlerin toplantıda hazır bulunması dolayısıyla topu farklı birimlere atma ihtimalinin ortadan kalkacağını ifade eden vatandaşlar, bu toplantılar sayesinde birçok olumsuz propaganda ve algının da önüne geçilmiş olacağını belirtiyorlar.

İLİ AŞAN SORUNLAR, BAKANLIĞA İLETİLMELİ
Vali ya da Vali yardımcısı başkanlığında yoğunluk yaşanan sorunları ilgilendiren kamu kurum yöneticileri ile yapılacak toplantılarda, yerel kurumların çözme yetkisinde olan problemlerin kısa sürede çözülmesi sağlanırken, mevzuat gereği ilgili Bakanlıkların görev ve yetkilerinden olan konularla ilgili de bizzat valilikten resmi yazıların yazılarak vatandaşın yaşadığı söz konusu problemlerin çözümü için gerekli adımların atılması ve talep edilmesi, çözümde çok etkili olabilecek.

MİLLETVEKİLLERİ SÜRECİ TAKİP EDECEK
Valilik makamı  ile ilgili kurumların bakanlıklara yazdıkları yazıların bir örneği de milletvekillerimize verilerek takibinin ve sorunların çözümün sağlanmasının takip edilmesi ile şehrin bugün öne çıkan ve değişik kesimlerin tepkisine sebep olan sorunlarından önemli oranda kurtulacağını ifade eden vatandaşlar, bu konuda Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın adım atması gerektiğini ifade ediyorlar.