Zöhre ATICI

500 Bin TL Hibe Ne Anlama Geliyor?

Zöhre ATICI

24 Ocak 2020 ve 6 Şubat depremleri sonucu ağır hasar alıp boşaltılan ve son günlerde de artan yıkımlarla hayalet şehre dönen Elazığ’ın yeniden ayağa kalması uzun süre alacak gibi.
Özellikle Nailbey, İzzetpaşa, Rızaiye, İcadiye, Yeni Mahalle, Sarayatik, Kültür,  Olgunlar, Hicret, Rüstempaşa, Sanayi, Mustafapaşa Mahalleleri gibi şehir merkezindeki binaların dönüşümünün tam da imkânsız olduğunu düşündüğümüz bir anda Çevre, Şehircilik  ve İklim Değişikliği Bakanlığının her bir hak sahibine 500 bin tl hibe ve 10 yıl vadeyle kredi vermesi, süreci hızlandıracak önemli bir adım oldu.

Hatırlanacak olursa, 24 Ocak 2020 depremi yaşandığında ağır hasarlı binaların yapı firmalarına verilmek suretiyle yerinde dönüştürme işlemleri için;  yeri, muhiti ve altında dükkân olup olmamasına göre değişkenlik gösterse de yaklaşık 50-60  Bin TL bir fark isteniyordu.

Pandemi süreciyle birlikte başta demir, çimento, fayans ve işçilik maliyetlerinde aşırı fiyat artışları, bundan da öte bu zamların nerede ve ne zaman duracağına dair bir belirsizlik iklimi oluşunca daha önce talep edilen farklar, 500-600 Bin TL’ye çıktı.

Daha önce onda bir düşük bedeli ödemekte zorluk çeken ve hemen hepsi dar gelirli olan merkez mahallelerdeki hak sahiplerinin, bu bedelleri ödeyerek binasını yapı firmalarına vermesinin mümkün olmadığını ve deprem yaşanan illerde bu harabe görüntünün on yıllarca devam edeceğini gören hükümet, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle önemli ve güzel bir hizmeti hayata geçirdi.

Buna göre her bir hak sahibine Bakanlık tarafından 500 bin hibe ve 10 yıl vadeyle kredi vermesi, süreci hızlandıracak önemli bir adım oldu.

Bu kararla birlikte başta Elazığ olmak üzere depremin vurduğu 11 ilin hızlı bir şekilde dönüşümü planlandı ve hükümetin attığı bu adım, özelikle nakit parası olmayan vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Bu uygulamanın nasıl işleyeceğine dair hem Elazığ Valiliği hem de milletvekillerimizim halka yönelik bilgilendirme ve adım adım yapılacak işlemlerle ilgili duyuruları yaptılar.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kontrolünde ve hibe ödemlerinin inşaat başladıktan sonra düzenlenecek hak edişlerle direk yapı firmasına ödenmesi hem güvenli bir ortam sağlayacak hem de binaların kısa süre içerisinde tamamlanmasını getirecek.

Umarım halkımız da bu kolaylık ve fırsatları zamanında değerlendirir ve hem kendileri kısa süre içerisinde evlerine kavuşmuş hem de şehir merkezi bir an önce ayağa kalkarak ihya ve inşa olur.

Yazarın Diğer Yazıları