Zorunlu Hale Gelir mi?

Bayram tatilinde gönlünce gezip tatil yapmak isteyenler ya da eş dost ziyareti yapmanın hesabını yapanlar için kötü haber var. Delta varyantı yayılıyor. Geçen hafta 30 ilde görülen delta varyantı vaka sayısı 3 kat arttı.

Zorunlu Hale Gelir mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, delta varyantının 36 ilde 750 kişide tespit edildiğini söyledi.

Tespit edilen 3 ildeki 3 vakanın dışına yeni delta plus varyantı ise belirlenmedi.

Toplam vaka sayılarındaki artışa da dikkat çeken Koca, "Son bir haftaya baktığımızda özellikle düşmesi gereken vakanın düşmediğini, hafta sonunun bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20'lere yakın bir artış olduğunu görüyoruz" dedi. 

Koca, artışların Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman gibi daha çok aşılama oranının düşük olduğu illerde görüldüğünü belirtti. 

Fahrettin Koca, toplumsal bağışıklığın yüzde 70 ya da 80'e ulaştığında salgının biteceğini ve normal hayata dönüleceğini de kaydetti.

Peki, salgının yeniden artması durumunda aşı zorunluluğu olacak mı? Bu sorunun da yanıtını veren Koca, "Kamu olarak bir zorunluluğu gündemimize almak istemiyoruz" dedi. 

Koca, "Daha çok vatandaşı ikna etme yöntemini kullanmak istiyoruz. Bizim vatandaşın ayağına gidip daha mobil, yoğun ekiplerle devrede olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Şimdilerde ikna yöntemi belki en güzeli ama eğer Bakan Koca’nın dikkat çektiği tehlike yakın bir ihtimal haline gelirse, ikna yöntemlerinin tarzı ve şekli de değişmeli.

Gönüllülük esas olmakla birlikte bu meselenin kişisel bir sağlık ve hatta onun hayatta kalıp kalmama meselesi değil, toplumsal bir mesele olduğuna yoğunlaşma gerekir. Bunun için de sadece görevlilerin değil, herkesin aşı olmak istemeyenlere karşı ikna çalışması yapması gerekir.