ZİYARETÇİ SAYIMIZ YÜKSELDİ  

Erkan BAY/ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirdağ,Hakimiyet Gazetesine Elazığ genelinde yapılan çalışmaları ve kamuoyunun merakla ettiği Elazığ'ın merkezinde bulunan Ermeni Protestan Kilisesi'nin akıbeti ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ZİYARETÇİ SAYIMIZ YÜKSELDİ  
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirdağ,Elazığ Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada,’’Elazığ Belediyesi ile uyumlu çalıştıklarını ve Turizm konusunda önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ELAZIĞ’A 3 MİLYON CİVARINDA ZİYARETÇİ GELDİ

Bu yılın Elazığ’ın Turizmi için çok güzel geçtiğini ifade eden Demirdağ,’’Bu yıl Elazığ tarihinin en fazla ziyaretçi aldığı yıl oldu.Ciddi anlamda çok fazla tur oldu.Otellerimizin doluluk oranı çok iyiydi.Bu yıl 3 Milyon civarında Elazığ’a ziyaretçi geldi.’’dedi.

ELAZIĞ’IN TARİHİNİ GÜNDEM DE TUTMAK GEREKİYOR

Sivrice’de bulunan Batık Şehrin Elazığ için önemli olduğunu vurgulayan Demirdağ,’’Bu konuyu gündemde tutmamız lazım.Elazığ’ın tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkarmamız gerekiyor.Çalışmalar devam ediyor.’’dedi.

ELAZIĞ BELEDİYESİ İLE UYUMLU ÇALIŞIYORUZ

Elazığ Belediyesi ile uyumlu bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Demirdağ,’’Belediye Başkanlığımız ile sürekli iletişim halindeyiz.Zaten Elazığ Belediyesi Kültür Komisyonun da bende yer alıyorum.Özellikle restorasyon çalışmaları bizim üzerimizden yapılır.Biz koruma kuruluna gönderiyoruz.Takibini yapıyoruz.Birlikte çalışıyoruz.’’dedi.

KİLİSENİN BULUNDUĞU ALAN ŞAHSA AİTTİR

Elazığ’ın merkezinde yer alan  Kilisenin bulunduğu alanın şahsa ait olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirdağ,’’Şahsa ait olan yerlerde Devlet her hangi bir hüküm sahibi değildir.Bizim o kilise ilgili bir yetkimiz söz konusu değildir.Bu konuyla ilgili birkaç defa girişimimiz oldu.Bu tür özel mülkler şahsın müracaatıyla restorasyonunu yapmak ve ziyarete açmak istiyorum derse ancak biz bu şekilde çalışma yapabiliriz.’’dedi.

BİR SONUÇ ALAMADIK

Demirdağ,’’Böyle bir müracaat olursa bizlerde bu projeyi bakanlığımıza gönderiyoruz.Bu sayede restorasyonu ile ilgili yüzde 60 civarında bir destek veriyoruz.Bu alan İstanbul’da yaşayan Avukat Süleyman Türker’e ait. Henüz bir sonuç alamadık.’’dedi.

KİLİSE ELAZIĞ’IN TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Ahmet Demirdağ,’’Kilisenin ziyarete açılması çok öneml.Tarihi dokusunu koruyarak çalışmaların yapılması gerekiyor.Farklı şeyler de düşünülebilir.Mesela müzeye de dönüştürülebilir.Ama önemli olan ziyarete açılmasıdır.Turist açısında çok önemli.Elazığ’ın turizmi için mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor.Bizler destek vermeye hazırız.’’diye konuştu.

200 YILLIK KİLİSE

Elazığ'da şehrin ortasında kaderine terk edilen 200 yıllık tarihi Ermeni Protestan Kilisesi uzun yıllardır yıkık bir şekilde duruyor.

19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş tarihi Ermeni Protestan Kilisesi; umumi tuvalet, Arpacı un fabrikası, pazar yeri, koyun mekanı olarak kullanılmıştı.

Aktif olarak otopark olarak kullanılan kilise, 1973'ten beri Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün koruma listesinde yer alıyor.

Kilisenin 'Khoran' bölümünün üzerinde Ermenice "E" harfi bulunmasına rağmen, müdürlüğün internet sitesinde yayınladığı 265 tescilli kültür mirası arasında, Süryani Kilisesi olarak gösteriliyor.