Zincirleme Ceza

Tüketicilerden gelen yoğun şikâyetler üzerine, COVID-19 salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı.

Zincirleme Ceza
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rekabet Kurumu, zincir marketler ile bunların tedarikçileri hakkındaki soruşturma kapsamında 5 büyük market ve 1 tedarikçi olmak üzere 6 firmaya toplam 2,6 milyar TL para cezası verilmesine karar verdi.

BİM'e 958,1 milyon TL, CarrefourSA'ya 142,5 milyon TL, Migros'a 517,7 milyon TL, Şok Marketler'e 384,4 milyon TL, A101’e  646,6 milyon TL ceza verildi. Tedarikçi firma Savola Gıda'ya da 22,2 milyon TL para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Her ne kadar Migros, kendilerine kesilen cezayı ve kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmese de zincir marketlere kesilen bu zincirleme ceza, hem bu kurumların fiyatlandırma politikalarını gözden geçirmesini sağlayacak hem de vatandaşların bu konudaki duyarlılıklarını ve anında şikâyet etme reflekslerini geliştirecek.

Bu ceza da gösterdi ki, piyasanın kendi şartları ve kuralları dışında, ülkenin zor günlerinde bile; “birlikte hareket edelim, birlikte kazanalım” düşüncesi ile bir araya gelen ve piyasanın en yaygın ağı ve aktörleri olan zincir marketlerin keyfi uygulamaları ve zam yapmaları söz konusuymuş.

Bu adımdan sonra piyasayı keyfi olarak dalgalandıran diğer aktörleri ve özellikle  tarladan markete katlanarak gelen fiyatların müsebbibi olan fırsatçı aracıları kontrol altına alınması gibi bir görev de ilgili kurumları bekliyor. Ama bunlardan da önemlisi hiçbir iktidarın çıkarmaya cesaret edemediği  “Hal Yasası”. Şimdi sıra TBMM’de.