Yıldırım: 'Tiyatro, İnsanlığın Var Oluşuyla Başlamıştır'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Almila Tiyatro Atölyesi Genel Sanat Yönetmeni Mahmut YILDIRIM, Dünya Tiyatrolar Günü hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yıldırım: 'Tiyatro, İnsanlığın Var Oluşuyla Başlamıştır'

TARİHİN EN ESKİ SANAT DALI “TİYATRO”

Mahmut YILDIRIM,”1961 yılında, UNESCO tarafından kurulan Uluslararası Tiyatrolar Birliği , 27 Mart'ı Dünya Tiyatrolar Günü olarak ilan etti. Bu nedenle, 27 Mart dünya çapında tiyatroseverler tarafından kutlanmaktadır. Dönemin Uluslararası Tiyatrolar Birliği Başkanı Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana'da yapılan konferansta ortaya atılan bu fikir, İskandinav ülkelerinden gelen desteklenerek hayata geçirildi. Dünya Tiyatrolar Günü ilk olarak 1961 yılında kutlanmaya başlamıştır. Daha sonra Paris'te Uluslar Tiyatrosu'nun da açılış günü yani 27 Mart tarihinde kabul edildikten sonra her yıl Uluslararası Tiyatrolar Birliği'nin şu an sayısı 100'ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmiştir. Dünyanın en eski Sanat Dalı olan tiyatro; insanlığın var oluşuyla başlamıştır.Varlık tiyatroyla tanışınca insan oldu.

Her yıl tiyatro ya da tiyatro ile ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen başarılı bir sanatçı, Dünya Tiyatrolar Günü için bir konuşma yapar. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20'den fazla dile çevrilerek pek çok gazetede yayınlanmaktadır. Aynı zamanda bu bildiri, dünya üzerindeki birçok tiyatro grubunun oyunundan önce okunur. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmayı ve konuya dair farkındanlık kazandırmak hedeflenir. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde; kültürel aktarımı, sanatı ve birçok temel yapıyı içinde barındıran tiyatro hakkında toplumların bilinçlendirilmesi ortak amaçtır. Bizlerde Almila Tiyatro Atölyesi olarak Kahramanmaraş'ta İmam Hüseyin KERBELA adlı büyük oyunumuzla 27 Mart Tiyatrolar Gününe özel sahne aldık. Son olarak;Özel tiyatroların sürekli destek gördüğü bir Sanat dünyası içerisinde olmasını diliyorum”dedi.