Yıkımda Yeni Sayfa
Muhtarların ve Mahalle sakinlerinin yoğun şikâyetlerine sebep olan hırsızların, madde bağımlılarının ve topluma zararlı şahısların barınakları haline gelen ağır hasarlı binaların yıkımı için düğmeye basıldı.
24 Ocak depremi sonrasında ağır hasarlı olduğu ve tehlike içermesi sebebiyle acil olarak yıkılan kamu ve özel şahıslara ait binaların ardından, uzun süreden beri yıkımlar durdurulmuştu.
YIKIM BEDELİ TARTIŞMALARI
24 Ocak depremi sonrası “acil yıkım” gerektiren binaların yıkımı ve sonrasında acil olmadığı halde kamu kurumları tarafından yıkım firmaları yerine sektörle ilgisi olmayan hatırlı kişilere verildiği iddia edilen yıkım çalışmaları, hem yerel hem de ulusal basında sıklıkla yer almış ve konu yargıya taşınmıştı.
Hiçbir ihale yapılmadan, sözleşme imzalanmadan hatır-gönül ilişkileriyle bu işle ilgi alakası olmayan kişilere verildiği iddia edilen bu yıkımlar, basında sıklıkla yer almasına ve bu konuda dönemin valisi Erkaya Yırık’a başta Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım olmak üzere diğer siyasi parti temsilcilerinin hem basın hem de sosyal medyadan yaptığı çağrılara ve uyarılara rağmen bu uygulamalar devam etmiş, bunun sonucu olarak da Vali Yırık, ilk valilik görevinde bir yılı doldurmadan görevinden alınarak Mülkiye Baş Müfettişi olarak atanmıştı.
VALİ TORAMAN DUYARLILIK GÖSTERDİ
Vali Ömer Toraman, göreve geldiğinde yasal dayanağı olmayan, ihale edilmeden verilmiş yıkım işlemlerini dururmuş, hatta ihalesi yapılmadığı halde birilerine “git yık” denilen binalara da emniyet yetkililerini göndererek yağma ve hırsızlıkların önüne geçmişti.
HIRSIZLARIN CENNETİ OLDU
Vali Toraman’ın yıkım konusundaki hassasiyeti ve her binayı hurda karşılığı açık ihaleye çıkma uygulaması sonucu merkezde ve ilçelerimizde birçok kamu binası 2886 Kamu İhale Yasası gereği “hurda karşılığı yıkım yapılması işi” olarak açık ihaleye çıkılarak hem kamu kaynakları korunmuş hem de usulsüzlüklere geçit verilmemişti.
Vali Toraman’ın yıkımların usulüne uygun ve açık ihale edilmesi talimatına rağmen ilgili kurumlar, yıkım konusunda yeterli duyarlılık, hassasiyet ve zamanı iyi kullanma konusunda Vali Toraman’a ayak uyduramayınca birçok kamu binası hırsızların, madde bağımlılarının mekânı olmakla kalmamış, hurda değeri taşıyan tüm malzemeler çalınmaya devam edilmişti.
ÜÇ KAMU BİNASI VE BASINA YANSIYANLAR
İlimizde eski adıyla SSK hastanesi, yeni adıyla Harput Devlet Hastanesi, Şehit İlhanlar Caddesi üzerinde bulunan Veren Savaş Dispanseri ile Ulukent Mahallesinde bunulan eski adıyla Harput Yetiştirme Yurdu, yeni adıyla Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, zamanında yasal yıkım ihalesine çıkılmadığı için hırsızların her gün ve gece uğrak yeri ve her gittiklerinde araçlarını doldurup çıktıkları bir mekân olmuştu.
Bu binalarla ilgili bugüne kadar emniyete intikal eden onlarca hırsızlık vakası, basına yansıyan onlarca habere rağmen, ilgili kurumlar harekete geçmemiş ve bu kurumların tüm değerli eşyaları çalınmıştı.
“YIKIM” GÜNDEMLİ İLK TOPLANTI
İlimizde 24 Ocak depreminin ardından acil yıkılan binaların dışında hala yıkılmayı bekleyen binlerce bina var.
Göreve geldiği ilk günden itibaren şehrin sorunlarına duyarlılık gösteren ve öne çıkan sorunların çözümü noktasında irade ortaya koyan Vali Toraman, teslimatı geciken ve birçok aksaklıkları olan TOKİ konutlarının süratle teslim edilmesi konusunda talimatlar vermiş ve konut teslimatları hızlanmıştı.
Elazığ Valisi Ömer Toraman, şehrin en önemli sorunlarından olan ve sık sık mahalle muhtarları ile mahalle sakinlerinin tepkilerine sebep olup tehlike saçan metruk ve yıkılmayı bekleyen binaları gündemine aldı.
Bu kapsamda Vali Ömer Toraman başkanlığında ilgili kurum müdürlerinin katılımı ile “İl Genelinde Metruk Binalar, Kentsel Dönüşüm ve Afetten Dolayı Yıkılması Gereken Binalar” masaya yatırıldı.
KAMU BİNALARI ÖNCELİKLİ OLMALI
Vali Toraman’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda yıkımlara kamuya ait binalardan başlanılması gerektiğini dile getiren uzmanlar, bu konuda karar ve ihale mekanizmalarının hızlı çalışması gerektiğini ifade ediyorlar.
VATANDAŞ KENDİ BİNASININ YIKIM PAZARLIĞINI KENDİ YAPACAK
Deprem sonrası vatandaşlara ait binaları ihalesiz, sözleşmesiz ilgisiz kişilere ihale edip hem kamu hem de vatandaş zararının oluşmasına sebep olan bazı kamu kurumları, yasa gereği vatandaşa ait binalarda yıkım yapma ya da yaptırma hakkına sahip değil. Bu kurumların tek görevi vatandaşın müracaatını alarak belirli kurallar ve emniyet önlemleri sağlamaları şartıyla vatandaşa yıkım iznini vermek.
YENİ İMAR PLANI YIKIMLARI HIZLANDIRACAK
Özellikle şehir merkezinde geçmişte yıkılan ya da yıkılmayı bekleyen bina sahiplerinin bekledikleri yeni imar planı da geçtiğimiz Şubat ayında Belediye Meclisinden geçmiş ve askıya çıkartılmıştı.
Askı süresinin ardından yürürlüğe girecek olan yeni imar planıyla birlikte yıkım ve yapım çalışmaları da hız kazanmış olacak.
Vatandaşlar, yeni, imar planının kendilerine sunduğu imkân ve avantajlarla müracaatlarını yaparak -Nisan ayıyla birlikte inşaatlarını yapmaya başlayacaklar.