YENİ KÖPRÜ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

6 Ocak 2014'te yapımına başlanan 'Yeni Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve Yolu Yapım Projesi'nin 2019 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Yeni Kömürhan Köprüsü hizmete girdiğinde 4 şeritli olarak ulaşım hizmeti verecek.

YENİ KÖPRÜ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz /Elazığ-Malatya karayolunun bölünmüş yola dönüştürülmesinin ardından mevcut köprünün bulunduğu noktada trafik akışını daha da rahatlatmak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğünce 6 Ocak 2014'te yapımına başlanan "Yeni Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve Yolu Yapım Projesi"nin 2019 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor.

ÖNEMLİ BİR PROJE DAHA  HİZMETE GİRECEK

Malatya- Elazığ Devlet Yolu üzerinde Karakaya Baraj Gölü (Fırat Nehri) geçişini sağlayan “Eğik Askılı Gergili Yeni Kömürhan Köprüsü” ve Tünel imalatından oluşan proje, toplam 5.155 m uzunluğunda 2x2 şeritli yeni bir yol yapımı projesidir. Bu proje ile, bölgedeki mevcut 1x1 şeritli standartları düşük ( kurp yarıçapları küçük, bol virajlı) yol ve Kömürhan Köprüsü muhafaza edilirken, bu yolun hemen yanına toplam  boyu  660 m olan yeni bir köprü ve yaklaşık 2.4 km uzunluğunda bir tünel ile modern bir devlet yolu inşaa edilmiş olacak.

4 ŞERİTLİ ULAŞIM HİZMETİ VERECEK

Proje kapsamında yapılan modern köprü, ters Y şeklinde tek pilon (betonarme kule) ve maksimum açıklık olarak literatürde 4. sırada yer alıyor. Büyük ölçüde yerli teknoloji ve iş gücü kullanılarak yapılan uzunluğu 660, pilon yüksekliği 168,5, arka temel bloğu  180, orta açıklığı 380 ve genişliği ise 24 metre olacak köprü, 4 şeritli olarak ulaşım hizmeti verecek.

 

KARAKOL BİNASI İNŞAATI

Ayrıca Proje bünyesinde bunların haricinde; 3 katlı toplam 1200 m2 kapalı alanlı Karakol Binası İnşaatı, önemli miktarda Toprak İşi, Nato Boru Hattı deplasesi, Kavşak İmalatları, Menfez ve Altgeçit imalatları, Elektrik–Aydınlatma işleri, Mekanik Soğuk Karışım ve Sıcak Karışım Asfalt imalatları ve Oto-korkuluk imalatları mevcut.

 

ZAMAN VE AKARYAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK

İşin bünyesinde yer alan kazı ve destekleme ile nihai beton imalatları tamamlanan 2 bin 400 metre uzunluğundaki çift tüplü Kömürhan Tüneli ile mevcut yol 1 kilometre kısalarak, yüksek geometrik standartlı, konforlu ulaşım ve trafik güvenliği temin edilecek, zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlanacak.

 

PROJENİN BEDELİ 439 MİLYON LİRA

Gergin Eğik Askılı Kömürhan Köprüsü'nün iki aksında bulunan 168,5 metrelik pilonun 77,5 metrelik kısmı tamamlanırken, yüzde 82 fiziki gerçekleşmesi sağlanan ve toplam maliyeti 439  milyon lira olan projenin tamamlanmasını vatandaşlar sabırsızlıkla bekliyor.

 

DOĞU VE BATI ARASINDAKİ ULAŞIM RAHATLAYACAK

Elazığ ile Malatya'nın Karakaya Baraj Gölü üzerinden bağlantısını sağlayacak olan köprü, Doğu Anadolu Bölgesi'ni Orta Anadolu ve Akdeniz'e bağlayan yollar üzerinde stratejik bir konumu bulunuyor.

 

2019 YILININ SONUNDA BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

6 Ocak 2014'te yapımına başlanan "Yeni Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ve Yolu Yapım Projesi"nin 2019 yılının sonuna doğru bitirilmesi planlanıyor.Yeni Kömürhan Köprüsü bitirildiğin de uluslararası literatürde “Cable Stayed” olarak adladırılan ve Türkçeye “Eğik Askılı Gergili Köprü” olarak çevrilen türde bir köprü olacak.