Yeni Dönemde Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti tüm dünyada ve   Arap basınında geniş yankı buldu.

Yeni Dönemde Türkiye
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Ziyaretin "yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını" yazan Arap medyası, Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin rolüne önem verdiğini aktardı.

Ziyarete ilişkin paylaşımda bulunan Erdoğan da "Tarihî, kültürel, beşerî bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ve Suudi ziyaretlerini, “Geçmişte düşmandınız, şimdi ne değişti de böyle dost oldunuz” gibi cümleleriyle eleştiren çevreler iflah olmaz bir cahilliğin  pençesinde kıvranıyorlar. 

Bir ülkeyle haklı bir gerekçe ile kötü olunsa, “etrafımız düşmanla dolu, herkesle düşman olduk” diye eleştiren aynı çevreler, ilişkilerin düzeldiği anda ise “Dün düşmandınız bugün niye böyle kuzu sarması oldunuz?” diye eleştiri yapıyorlar.

Öncelikle şu bilinmelidir ki devletlerarası ilişkilerde ezeli dostluk ya da ebedi düşmanlık yoktur. Ülkeler, milli menfaatleri ve halkının çıkarları için zaman zaman gerginlik yaşadıkların ülkelerle yine aynı gerekçelerle dost olabilirler. Devletlerarası hukukta esas olan “kazan-kazan” ilkesidir.

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında ortaya koyduğu majör kimliği ile dış politika başarısı yanında dünya dengeleri üzerindeki etkisini göstermiştir.

Geçmişte Birleşik Arap Emirliği ve Suudi Arabistan ile yaşadığımız sorunları yarın başka ülkelerle de yaşama ihtimalimiz var. 

Ülkelerin ilişkilerini sadece bir konu ve kriz üzerinden çıkmaza sokması ve tüm ekonomik ve sosyal ilişkilerini askıya alması, Suriye örneğinde de görüldüğü gibi yanlıştı ve faturası ağır oldu.

Türkiye, Suriye olayındaki yanlışları ile Rusya-Ukrayna savaşında elde ettiği tecrübeyi birleştirip, başta İslam ülkeleri olmak üzere birçok ülkeyle yeni sayfalar açıyor ve bu konuda da çok isabet kaydediyor. 

Gelinen ve göçmen sorununun ülkenin bir numaralı meselesi halinde geldiği bir vasatta,  Türkiye’nin Suriye hükümeti ile de irtibata geçme zamanı geldi. Umarız bu adım iki ülke kadar göçmenler için de faydalı sonuçlar doğurur.