Palu Sevdası
Selim Şengül
İnsanoğlu geçmişi hep merak etmiştir. Memleketini, tarihini, soyunu, geçmişte yaşanan bir olayı vb. birçok konuyu... Bu vesile ile ben de bir olayın peşine düşmek istedim. Merakım bugünlerde köyümüzde bulunan bir bölgede sahabe mezarlığı olup olmadığıydı.
Meraktır beni peşinde sürükleyen
Bilgi peşinde koşturan
Bir yoldan çıkmadan başka bir yola koyan.
Ben de bu vesile ile eskiden hep merak ettiğim Harput, Palu ve kendi köyüme dair bilgilere ulaşmak istediğim için belli başlı araştırmalarda bulundum.
Nitekim çıktığım bu yol hiç de kolay olmayacaktı bunu biliyordum. Bu süre zarfında Süleyman Yapıcı’nın; kitapları, gazetede haftalık yazdığı yazıları ve Youtube’da bulunan belgeselleri ile karşılaştım. Bütün belgesellerini izleme imkanım oldu. Harput ve Palu hakkında güzel anlatımı ile kaliteli görüntüler eşliğinde muhteşem bir belgesel arşivi oluşturmuş. Kitapları ise bir insanın tüm ömrünü vakfetmesi ile ancak meydana gelecek kitaplar. Nitekim kendisi de ömrünü harcamış. Duam, hem bu dünyada hem ahirette karşılığını kat kat alması dileği ile.
Neden kat kat alması dileği ile yazdım. Ben Palu’ya gezmeye gittiğim zaman Palu’nun tarih, kültürel ve turizm açısından eksik kaldığını gözü gören her insan gibi ben de gördüm. Anlamakla kalmayıp ister istemez hüzünleniyorum. Başka illeri, ilçeleri gezindiğimde gerekli yatırımların yapıldığını görüyor ve seviniyorum. Sevincim, vatanımın bir köşesinde bir şeylerin iyiye gittiğini gördüğümden. Lakin kendi doğup büyüdüm yerde bir şeyler gelişmiyorsa ve hatta bu yer Urartular’dan Osmanlı’ya kadar devletlerin ve beyliklerin önemli merkezlerinden oluşuyorsa bu durum daha da önemsenmeli diye düşünüyorum. Ben, burada Palu tarihinden bahsedecek değilim, haddim de değil.
Süleyman Hoca ile görüşmek için randevu talep ettiğimde memnuniyetle kabul etti. Kendisiyle heyecanla görüşeceğim günü bekledim. Ve yanına varmak nasip oldu. Görüşme sırasında merak ettiğim soruları sordum onun anlattıkları ile merakımı giderdim. Ayrıca başkaca konulardan bahsettik Palu, Harput için yapılması gerekenleri konuşup yapılamayanlar için içten bir ah çekerek anlatması durumun vahametini anlatıyor. Ben kendisini tanıdım mutlu oldum ayrıca ben de bulunmayan bir kitabını da satın aldım.
Süleyman Yapıcı’yı sizlere kısaca tanıtmak istiyorum:
İlahiyatçı, öğretmen ve yönetici olan yazar, Elazığ Palu doğumludur. 1986-1997 yılları arasında Gaziantep, Nizip, Sivrice ve Elazığ’a da değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu.
1993-94 yıllarında, Kanal-E televizyonunda dini, sosyal ve kültürel konularda programlar yaptı ve farklı programlara konuk olarak katıldı. 1992-94 yıllarında yayınlanan Palu Devran Gazetesi’nde, Genel Yayın Yönetmeni olarak, gazetenin dizgi ve mizanpajı dâhil, çeşitli görevler üstlendi. Aynı zamanda bu gazetede, köşe ve araştırma yazıları da yazdı.
1997 yılında atandığı Elazığ Belediyesi Kültür Müdürü görevinde iken kültürel mirasın yaşatılması çerçevesinde Elazığ Belediyesi Mehter Takımı, Harput Musikisi Korosu, Halk oyunları Ekibi, Türk Tasavvuf Musiksî Korosu ve Elazığ Belediyesi Tiyatrosu’nun kuruluşlarını gerçekleştirdi. Elazığ’da, Ramazan Kültür ve San’at Etkinlikleri’nin başlatılmasına öncülük etti.
Murat Havzası adlı derginin kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. Bu dergide ve diğer yerel yayın organlarında çeşitli makaleleri yayınlandı.
Elazığ’da faaliyet gösteren birçok dernek ve vakıfların yönetim kurullarında görev yapan yazar, 2005-2006 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlendirmesiyle Yukarı Fırat Havzası Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibinde yer aldı.
Türk Tarih Kurumu tarafından çekimleri gerçekleştirilen Tarihe Gönül Verenler - Süleyman Yapıcı belgeseli 16 Aralık 2022 tarihinde kurum tarafından yayımlandı.
Kendisinin çalışmalarını şöyle sıralayabiliriz.
Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan “Tarihe Gönül Verenler - Süleyman Yapıcı” Belgeseli:
Gazete Yazıları:
Haftalık yazdığı gazete yazıları
Günışığı Gazetesi/ Süleyman Yapıcı
Kitapları
1. Palu-Tarih, Kültür, İdari ve Sosyal Yapı (2004).
2. Osmanlı Salnamelerinde Harput 1869-1928 (2009).
3. İslam ve Çevre - İnsan ve Çevre (1. Baskı 2011; 2. Baskı 2015).
4. İlimlerin Tasnifi (İlm-i Zahir ve İlm-i Batın) (2011).
5. Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Dersim Sancağı 1869-1908 (2013).
6. Harput Bir Havza Kültürünün Manevi Hüviyeti Âlim - Müellif ve Mutasavvıfları, 2 cilt (1. Baskı 2013; 2. baskı 2015).
7. Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Malatya 1869-1908 (2014).
8. Palu 1841 Nüfus ve Toplum Yapısı (2016).
9. Milli ve Manevi Hamurumuzu Yoğuran Aziz Şehrin Aziz İnsanları (1. baskı 2016; 2. baskı 2021).
10. Kültürel Dünyası İçinde Palu'dan Esintiler (2021).
11. Palu Yetişkin ve Çocuk Oyunları (Yusuf Bakıcı-Murat Sevinç ile), (2021).
12. Salnamelerde (Harput-Ma'muratü'l Aziz-El'aziz) Elazığ (2022).
13. İslam And Environment (Turgay Pekdemir ile) (2023).
14. Palu (2024).
15. Palu Merkez Ağzı Söz Varlığı ve Lügatı (Bekir Ali Demeirel ile), (2024).
Sempozyumları:
1. İslam ve Çevre-İnsan ve Çevre, 04-06 Ekim 2013, Gaziantep Üniversitesi Çevre ve Ahlak Ulusal Sempozyumu. (Çevre ve Ahlak Sempozyum Bildiri Metinleri, 2014).
2. Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Malatya, 14-16 Nisan 2016, (Geçmişten Günümüze Malatya Uluslararası Sempozyumu-Kent, Kültür ve Kimlik, 2017).
3. 1841 Nüfus Defterlerinde Palu, 11-13 Ekim 2018, Uluslararası Palu Sempozyumu, (Uluslararası Palu Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 2018).
4. Salnamelere Göre Elazığ’da Eğitim (Medrese ve Mektepler), 21-23 Ekim 2022, Altıncı Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Elazığ Kongresi.
Demiştim ya bir ömür... Kolay değil.