Rüveyda Sadak

Çevresel Bilinç Derken…

Rüveyda Sadak

Dünya Çevre Günü… Olması gereken gibiyse güzel gün doğrusu…
Zaten çevreye dair farkındalık bir gün ile sınırlı değil ve hep olmalı da…
Doğanın muhatabı bireyler olarak, hemfikir olmak gerek bu konuda.
Bir haber vardı, değişik bir şey…
Biri kaldırımda yürürken hatta patolojik vaka kavramı daha doğru olabilir,  yeni ekildiği her halinden belli bir ağacı, yerinden çıkarıp şiddetle atıyor.  bu birey için tavsiye ve doğru olanı telkin yerine psikolojik destek almasını öneriyoruz. 
Burada amaç neydi acaba? Ağaç ile sorunu neymiş? Sorsalarmış keşke... Toplumca aydınlanırdık en azından, patolojik vaka sebebi şimdi bilinmezlerde…
Çevre mi? Evet, çevre böyle görüntülere izleyici olalı çok oldu maalesef.
Korunmayan bir çevre ve sonrasında da hastalıklardan hep bitmez şikâyet. Basit bir çöp atma usulünü bile öğrenemedik. Bunu neden söylüyorum? Önemli mi? Önemli.
Pandemi sürecini hatırlıyoruz, yakın zaman ki fazla bir süre geçmedi.
Maske ile başlayan serüven sadece bireyleri değil aynı zamanda sokakları da maskelemiş ‘görünüyordu’ diyemiyoruz çünkü hala aynı kondisyonda devam…
Bina önleri, (bu zaten asla şaşmadı, alakayı hala öğrenmiş değiliz)
Market ve avm girişleri neyse de çöp kutusu yanında yerlerde maskeler görmek? Anlamak zor…Ağaç köklerinde bile maskelere rastlamak hep mümkün….
Sebep?
Bilgisi olan var mı acaba?
Maske kullanılmayacaksa neden alınır?
Ve ya da alınmış hadi biz neden görüyoruz bunu çevrede boş görülen her metrekare mekânda? Bu kişilere virüs, teğet galiba? Öyle görünüyor bir çelişki...
Japonya’da bir kasaba… Sıfır atık ile gündem olmuş. Güzel şeyler de oluyormuş bunu gördük, çevre bilinci kapsamında. Sadece çöp değil su, hava, çevre ve daha devam eden çeşitlilikte kirliliği korumaya yönelik iyi bir efor sarf eden (!) çalışmalarla nasıl bir koordine edilmişlik ki çevreci olmak böyle bir şey demek ki. Bir prosedür (!) olarak bazı bireylerin bu tür orijinal alışkanlıklarının sürekliliği sabit. Çünkü “çevre nasıl kirletilir” bir çeşit uzmanlık alanına dönüştürülmüş maalesef.
Dünya Çevre Günü dolayısıyla farkındalığın farkında olmaya yönelik iyi çalışmalar yapılıyor ve toplum olarak da farkındalığın artması temennisi diyelim.
 

Yazarın Diğer Yazıları