Ömer Enes YILAR

Zafer mi Hezimet mi?

Ömer Enes YILAR

Merhum Kadir Mısıroğlu’nun meşhur “Lozan, Zafer mi Hezimet mi” isimli kitabının ismi, bugünlerde Nato zirvesinde Türkiye’nin kazanımlarının değerlendirilmesi için de kullanılıyor.

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde yapılan kritik toplantıda Türkiye, şartlarını kabul ettirdiği iki ülkenin askeri ittifaka üyelikleri yolundaki engeli kaldırdı.

Bu durum, birilerine göre kazanım ve zafer olarak değerlendirilirken, muhalif kesimde ise hezimet olarak değerlendirildi.

ABD basınından Wall Street Journal gazetesi, Ankara'nın duruşunu ve sonrasında yaşananları mercek altına aldı.

Haberde, İsveç ve Finlandiya'nın, terörist gruplara verilen desteği sona erdirmeyi ve Türkiye'ye silah satışlarına yönelik kısıtlamaları durdurmayı kabul ettiği vurgulandı.
Gelişmeyle ilgili, "Anlaşma, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ülke içindeki siyasi konumu için zafer kazandırdı" denildi.

Helsinki ve Stockholm'ün, PKK ve bununla bağlantılı örgütlere desteğe son vermesi ve Ankara'ya silah ihracatı ambargosunu kaldırmasıyla birlikte Türk hükümeti tarafından belirlenen taleplerin karşılandığına dikkat çekildi.

Batı,  bu olaya böyle bakarken bizdeki bazı kesimlerin “hezimet” sakızını çiğnemeleri çok da doğru bir görüş olmasa gerek. 

Yazarın Diğer Yazıları