Muhammed KURŞUN

Seyyid Abdulhakim Arvasi

Muhammed KURŞUN

Ankara Keçiören ilçesi Bağlum semtinde kabri yer alan Seyyid Abdulhakim Arvasi tam altı yüz elli yıldır İslam dinine hizmet veren peygamber soyundan gelen zat…

Allah razı olsun Ondan.

Seyyid Abdulhakim Arvasi'nin yaşayışı ve ahlakına baktığımızda her hali ve hareketi ile İslamiyet'e uyardı. Çok mütevazı olup; (Ben) dediği işitilmemiştir. Bizler hayatımızda ne kadar çok BEN kelimesini kullanıyoruz değil mi?

Bakınız Şair Necip Fazıl bir hatırasını şöyle söylemişti: “Abdulhakim Efendi Süleymaniye Camii'nde vaaz vermektedir. Kendilerine 10 soru yazarak ve soruları cebine koyup Süleymaniye Camii'ne gittim. Vaazdan sonra soruları kendisine soracaktım ancak, Arvasi Hazretleri vaazı sırasında benim sorularıma birinciden başlamak üzere tek tek cevaplandırdı. Bir ara (acaba soruları cebimden düşürdüm de eline mi geçti?) diye şüphelendim. Cebime baktım soru kâğıdı yerinde durmaktadır…!

Arvasi ailesi 600 seneden beri ilim yaymakla ve en üstün insanlık meziyetlerinde numune olmakla tanınmış ve halk arasındaki ayrılıkları gidermekle, milli birliği sağlamakla vazifeleri üstlenmiş bir aile olduğunu biliyorum.

2021 yılına girmeye hazırlandığımız şu günlerde insanlık covid-19 salgın hastalıkla uğraşırken dertlerimiz ve sıkıntılarımız ise her gün daha fazlalaşıyor ve maneviyatımızın daraldığı hissediyoruz. Her gün içim ne kadar çok daralıyor diye söylemeye başladık değil mi?

Mesele şu ki; bizler birbirimize karşı dürüst olmaktan aciz kaldık, birbirimizi birleştiren değil ötekileştirenlerden olduk, ırk ayrımı yaparak daha en son Başakşehir’de izledik ve kendimizi kaybettik, tokken aç kardeşimizi unuttuk şimdi ise bu musibetlerle boğuşuyoruz.

Huzurun kaynaklarını bize anlatan bu güzel zatlardan örnek alacağımız çok şeyler var da acaba nasiplenmek bize denk gelecek mi?

Hayatımızı bu noktada yapacağımız fiilin ne olduğu belli ve nedir diye soracaksanız; en kısa zamanda fabrika ayarlarımıza dönmeliyiz. Yaşamımız tekrar gözden geçirmeli ve birey olarak yaptığımız yanlışı kabullenerek düzeltme noktasında olmalıyız.

Hülasa, 2021 yılını kendimizde milat olarak tanımlayalım ve fabrika ayarlarımıza geri dönelim. Huzur maneviyattan geçer ki maddiyat sadece bir gereçtir…

 

Yazarın Diğer Yazıları