Muhammed KURŞUN

Ramazan Ayı Alışkanlıklarımızı Değiştirmeyecekse…

Muhammed KURŞUN


Sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayına erişmenin mutluluğunu yaşarken, kötü alışkanlıklarımızdan arınır mıyız sorusuna cevabınız nedir bilemem ama şu bir gerçek ki; insanlık çivisinden çıkmış!

Yüce dinimiz İslam, canın, malın, aklın, dinin ve neslin korunmasını emretmiştir. Sağlıklı ve huzurlu bir hayat için yararlı ve temiz şeyleri helâl, zararlı olanları da haram kılarak bizi doğru yolda yaşamımıza rehberlik etmiştir. Böylesine koruyucu bir Yaradan’ımız varken bizim ısrarla nankörlük yapmamızın alışkanlığı nedir?

Kin ve öfke, sohbet ve yarenlik, başkasını kötüleyerek kendi itibarını yükseltme düşüncesi ve kıskançlık şeklinde sıralanmış birçok kötü alışkanlıklarımızın sebebi nedir?
İnsanların kırıcı, incitici ve düşmanca tavırlar yanında küskünlükten de uzak durmayıp bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var misali şuursuzca yapılan alışkanlıklarımızın kime ne faydası olacak?

Kur'an-ı Kerim'de aldatma, münafıklara yakışan çirkin bir huy olarak belirtilmesine rağmen birbirimize karşı hile içinde yer almamızın alışkanlığı nahoş bir durum değil mi?
… ve daha birçok sıralayacağımız bu kötü alışkanlıklarımızdan arınmanın bir sebebi olarak Ramazan ayını karşılamanın zamanı gelmedi mi?

O halde kardeşiniz olarak derim ki;  Ramazan ayında manevi iklimden faydalanmak için gayret gösterelim, sevelim ve en önemlisi birbirimize saygı gösterelim…
Sevgi ve saygıdan uzaklaşmış bireyler olarak bu manevi iklimde kendimizi değiştirmeyecekse Ramazan ayı gelmişse ne ki..!

Hata aramaktansa hatayı onarmayı yeltenmesek, kırık kalpleri düzeltmek için bir adımı çok göreceksek emin olun kötü ahlaki alışkanlıklarımızdan vazgeçemeyiz. İstediğiniz kadar namaz kılın, kuran okuyun, hacca gidin boş hacım boş…

Hülasa, bu manevi iklimin hasıl olduğu Ramazan ayında kötü alışkanlıklarımızı değiştirecek fırsat olarak değerlendirelim. Önce kendimize saygımızı yenileyelim ve sonrasında karşımızdakine… Sevelim ve sevmek için karşımızdakine değer verelim. Hadis-i Şerifte Peygamberimiz şöyle buyuruyor; "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (kâmil manada) iman etmiş olmazsınız." Velhasılıkelam… 

Yazarın Diğer Yazıları