İlhami BULUT

Elazığ'a Değer Katanlar 

İlhami BULUT

Elazığlı çok seçkin yazarımız, Nevzat ÜLGER’in; Elazığ’a Değer Katanlar isimli, aynı başlık altındaki (3)’cü kitabı şu an okuyucuya ulaştı.  
           Hummalı, objektif, titiz ve nitelikli bir çalışma ile Elazığ’ın kültür haritasını çıkararak, bir dönemi, kitap olarak; ebedi kalacak biçimde kütüphane, zihin ve yüreklere tescil etmiş bulunmaktadır. 
           Bu kitabı okuyunca; merhum Ahmet Tevfik Ozan’ı sıklıkla, rahmetle andım; bu şair abimiz, engin kültür insanı OZAN derdi ki; şu şehirde; kaç tane hayvan olduğu, kulaklarındaki küpe numaraları ile ahır ahır kayıtlıdır. Ve bu gerekli ve güzel bir şeydi derdi.  
             Gelin görün ki; bu şehirde, kaç şair, kaç yazar, en azından müellif olarak kaç kişi var kaydını tutan bir defter ve kurum bulunmamaktadır. 
          Merhum Ozan Abimiz malum, her şeyden önce latif bir şekilde insani mülahazaları önceliklerdi, bir kurum veya kişileri töhmet altına itmek için değil, bir eksiklikten bahsederdi ki bu eksiklik hepimizindir; kültür mecrasının isimlendirilerek, markalaşarak gürleşmesini, içtimai hayatta yer edinmesini isterdi.  
           İşte yazarımız Nevzat ÜLGER sanki bir vasiyeti yerine getirir gibi, Elazığ’ı gerek, tarihi gerek coğrafi, gerekse de; demografik ve gerekse de kültür insanları bağlamında; çok kaliteli bir dizinle, kitap hacmi ile orantılı olarak  tadat etmiş bulunmaktadır. 
        Elazığ’a değer katanlar mahdut değildir, sen yeter ki değer kat, bundan sonra da kitaplara girersin. Şunu demek istiyoruz, bir kültür insanı, bir isim kazara ismen yer almamış olsa bile ve/ve ya bundan sonra kültür dalında üretim yapan kalem, her kim olursa olsun yine bu kitaplara girecektir. Bu yol açılmıştır artık.  
                İşte Nevzat Ülger; merhum İshak Sunguroğlu ile başlatılan şehir (Elazığ) bazındaki çalışma metodunu güncelleyerek, zenginleştirerek devamını temin etmişlerdir.  
             Tabi ki; bu arada seçkin eserler vücut bulmadı değil, mesela Zekeriya Bican’ın 8. Şehir gib hepsine müteşekkiriz.  
                Hepsi değerli ve gerekli. 
              Nevzat Ülger; bu eserinde çok sade bir dil kullanarak, çocuklar da dahil hemen herkesin anlayabileceği bir sadeliği tercih etmişlerdir.  
              Yoksa akademik boyutta çok sayıda eserlerinin mevcut olduğu malum. Yani bir nevi Akademik format atmadan, bu sade çalışmayı, hani denir ya yediden yetmişe; işte böyle, herkesin istifade edeceği bir aksanda kaleme almışlardır. 
             Kitabı sıcağı sıcağına; temin etmek için geçen gün bir yerde birkaç arkadaş mülaki olduk; yine şehrimizin mümbit yazarlarından Lütfi Parlak; şunu söyledi,  
             Nevzat Bey; bu eserleri ile Elazığ’a Değer Katanların başında gelmektedir.   
    Bu bir hak teslimidir, vicdani bir mülahazadır. Yoksa Nevzat Ülger’in sitayişli nitelemelere ihtiyacı olmadığını, hatta rahatsız olduğunu biliyoruz. 
           Benim beklentim şu olabilir; Elazığ’a Değer Katanlar isimli 3 kitap, ilgili kurumlarca tek bir kitap olarak basılıp: blok bir istifade sunumu yapılabilir.  
          Kitapsız hiçbir şey olmaz, bugün ceviz rekoltesini artırmak için bile binlerce eser yazılıyorsa ki bu gerekli ve doğrudur da. 
          Bu kitap; ELAZIĞ’A DEĞER KATANLAR isimli eser; birbirimizi daha yakından okumaya, birbirimizi anlamaya, birbirimize  değer atfetmeye,  sanatı önceliklemeye, okuyup yazmayı şiar edinmeye  medar olacak çok önemli bir eser çok önemli medeni bir adresidir.  
            Şehrimize, ülkemize, insanlığa taptaze heyecan;  uğur ve hayırlar getirmesini dileyerek.  
              Yazarımız NEVZAT ÜLGER’in nice eserlerde bu şık imzasını bulmak umuduyla; 
          Sağlıklı ve sıhhatli bir ömür geçirmesi  dua ve temennilerimizle selamlıyoruz... 

Yazarın Diğer Yazıları