Cemil TURGUT

ELAZIĞ'DA KÜLTÜREL FAALİYETLER

Cemil TURGUT

Bir ilin ülke gündemine gelmesinin en kolay yolu kültürel faaliyetleridir. Bu anlamda ilimizde zaman zaman kitap fuarları, şiir günleri, edebi şahsiyetleri anma geceleri, ilin manevi kimliklerini yad etme programları, şehirle ilgili sempozyum, panel gibi birçok kültürel faaliyetler yapılır. Bu faaliyetlerin çoğu bırakın ülke gündemini, ilimizin birçok kesimi tarafından ya yeterli tanıtım yapılamadığı için ya da gerekli açıklamalar tam yapılamadığı için kamuoyunun ilgisini çekmez.

Son aylarda yapılan kültürel faaliyetlerin de kamuoyunun ilgisini çekmeden kaybolmasına gönlüm razı olmadı doğrusu. Çünkü oldukça önemli ve ciddi kültürel faaliyetlere yönelik adımlar atılıyor. Özellikle Belediye Başkanı Sayın Mücahit Yanılmaz’ın ilimizin kültürel faaliyetlerini destelemek için önerilen birçok faaliyet için elini taşın altına koyması oldukça sevindiricidir. Örneğin Belediye bünyesinde kurulan Konservatuvar, ilimizin musikisini tanıtma ve musiki severlere imkan vermesi bakımından oldukça yerinde bir adım olmuştur. Koro şefliğiyle, musiki icrasıyla ilimizin sanat güneşi Naci Sönmez hocamızın öncülüğünde kurulan Belediye konservatuarı hem önemli bir kültürel faaliyet, hem de ilimiz musikisin ülke gündemine gelmesinde ciddi bir adım olacaktır.

Bir başka önemli kültürel faaliyet de Bizim Külliye Dergisiyle belediyenin ortaklaşa gerçekleştirdiği 1. Uluslararası Dede Korkut Hikaye Yarışmasıdır. Gençlere, çocuklara yazma alışkanlığı kazandırmak, insanımıza geçmişten günümüze yaşanmış birikimimizi aktarmak amacıyla yapılan ve bu fakirin de jüri üyesi olduğu bu yarışma beklenenden fazla ilgi gördü diyebilirim. Ülkemiz dışından Rusya Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkelerden de katılımların olduğu yarışmanın, önümüzdeki yıllarda katılımların daha da artarak devam edeceğini ifade etmek yanlış olmaz sanırım. Sayın Belediye Başkanımızın yaptığı basın toplantısıyla da dereceye girenler açıklandı.

İlimizin tanıtımıyla ilgili ekim ayının ilk haftasında yine Türkiye Yazarlar Birliği, Bizim Külliye ve Belediyenin ortaklaşa düzenleyeceği ve sadece ilimizin değil birçok belediyenin yararlanacağı “Şehir Kültürü- Kültürlü Şehir sempozyumu da dikkatlerden kaçmaması gereken bir başka önemli kültürel faaliyettir. Ülkemizin yetiştirdiği birçok yazar ve akademisyenin bildiri sunacağı bu sempozyumun, ilimizin ülke gündemine gelmesi bakımından ciddi ses getireceğini düşünüyorum.

Daha önce eski kapalı spor salonu alanında yapılan kitap fuarının da bu yıl tekrar yapılacağını âcizane kitapseverlere duyurmuş olalım. Hem ilimizde kitap yazanların eserlerini tanıtması hem de çıkan yeni kitapları görmek tanımak bakımından kitap fuarlarına ayrı bir önem verilmesi gerektiğini ifade etmekte yarar var. Ellerinden cep telefonu ya da tabletle dolaşan yeni kuşakları, o kağıt kokan ve satırlarında nice kahramanların gizlendiği, nice tarihi gerçeklerin olduğu, nice bilginin “ben de buradayım” dediği kitaplarla tanıştırmanın vaktinin geçmek üzere olduğunu hatırlatmak isterim.

Şehrin manevi şahsiyetlerinin tanıtıldığı, ilimize konferans vermeye gelen ünlü gazeteci, yazar, şair ve kişisel gelişim uzmanlarının verdiği konferans, panel gibi faaliyetleri sayarsak, ilimizde özellikle belediyemizin öncülüğünde atılan adımların oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Doğrusu birçok ili yakından takip eden bilen biri olarak söyleyebilirim ki ilimizde yapılan kültürel faaliyetlerin belki onda biri o illerde yapılmıyor. Ancak bu kadar yoğun kültürel faaliyetlerin olduğu bir ili hala ülke gündemine getiremiyorsak bir problemimiz var demektir. Şehrimizin tanıtımıyla ilgili büyük kentlerde yapılan faaliyetleri yabana atmıyorum ama çok etkili olduğunu düşünmüyorum. Memleket hasreti çekenlerin ve kuru kalabalıkların bir şeyler atıştırmak için stantların önünde dolaştığı bir panayır havasında yapılan bu etkinlikler daha farklı zeminlerde yapılmalı diye düşünüyorum. Kültürel faaliyetlerin daha ön planda olması gerekir diye düşünüyorum. Burada da âcizane önerimiz ilimizin siyasilerinin de tıpkı belediye başkanımız gibi ellerini taşın altına koymaları olacaktır. En azından bu kültürel

faaliyetlerde bulunamıyorlarsa bile ulusal medyayı yönlendirerek bu faaliyetlerin ülke gündemine gelmesini sağlamaya çalışmalıdırlar. Selam ve Dua ile

 

Yazarın Diğer Yazıları