Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Manas'ta Tarihi Bir Gün

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

06 Kasım 2021 Cumartesi Günü, MANAS Gönülevi’inde; Şair, Yazar, merhum Hüsamettin Septioğlu (1939-2010), doğumunun 82. Yıldönümünde geniş bir katılımla anıldı.

Merhum Hüsamettin Septioğlu’nun anma programına; oğlu, eski Baro Başkanı Av. Av. Rüstem Kadri Septioğlu,  Kardeşi Vehip Septioğlu,  Samini Bilici, Fırat Üniversitesi’nden akademisyenler; Prof. Dr. Yüksel Aslantaş, Dr. Birol Azar, Dr. Birol İpek, Dr. M. Naci Onur, Musiki ve Sanat Camiasından, Nihat Gazezoğlu, Yalçın Turhan, Fethi Açıkgöz,  Nihat Oğuz, 
Palu Dernek Başkanı Fadıl Ülgen, Bestekâr Doğan Sever, Şair-Yazar Bedrettin Keleştimur, Hadi Önal, Günerkan Aydoğmuş, Murat Bilgin ve Manas Gönül Evi Koordinatörü Şener Bulut katıldılar. 
Manas Gönül Evi, kuruluşundan itibaren,  “Ulusal ve Uluslararası yüzlerce faaliyette imzası bulunan Şehrimizin edebi mahfilidir.” 

Manas Yayınevi, ‘Uluslararası bir yayın kuruluşu formatında hizmet üretmektedir.’
Günümüzde, “Manas ve Şiir Günleri…” formatında,  ‘konulu, temalı, anma programları, kitap tanıtım günleri…’ ile birlikte, ‘Şiir ve Musiki Günlerini…’ şair ve yazarlarımızın da katkılarıyla hayata geçiren bir irfan kuruluşudur.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarını, Türk Dünyası Hizmet Ödülleri, Kardeş Şehirler Projesi ve birçok başarılı organizasyonda; ‘başlangıcından günümüze…’ imzası bulunan bu tarihi kuruluş; ‘kültür, sanat, edebiyat, musiki alanları…’ ile ‘kitap yayın ve tanıtımında’ faaliyet sınırlarını, ‘gönül coğrafyamıza kadar…’ başarıyla taşımıştır.

Geçtiğimiz gün (06 Kasım 2021 Cumartesi Günü), Manas Gönül Evi’nde tarihi bir faaliyet daha gerçekleştiriliyordu. Bu faaliyette, Hüsamettin Septioğlu bütün yönleriyle akademisyenler, sanatçılar, şair, yazar, mütefekkir ve yakınları tarafından çok nezih bir dille anlatılacaktı.
Bu sohbette, Hüsamettin Septioğlu’nun şahsında ‘kendi kimliğimizle’ buluşuyorduk. 
Tarihle sanatın, edebiyatın, musikinin birleşmesi çok önemli! Bizler, Hüsamettin Septioğlu’nun şahsında; ‘tarihe yolculuk ederken…’ Efsanevi Şehir Harput’la, Palu İlçemizle bir daha buluşuyorduk. Tarihi değerler bir daha, ‘tarihi mekânlarla birlikte’ bir daha dile gelecekti. 
Şiirlerini, “Nakşi” mahlasıyla yazan merhum Hüsamettin Septioğlu’nun, Manas Gönül Evi’ndeki, ‘bir atölye çalışması’ niteliğindeki toplantı, kendi gözlemim kadarıyla, ‘bir enstitü…’ havasına dönüşecekti. Sosyal mühendisliğin, ‘başarılı bir örneği’ veriliyordu. Gelecek nesillerin istifade edebileceği nitelikte bir toplantı gerçekleşiyordu.

Sohbet Kültürünün en başarılı örneklerini bizler, geçmişten bugünlere, “Elazığ’da yaşadık…’ Ve de, ‘yaşamaktayız…’ Biz buna, ‘Kürsübaşı…’ geleneği diyoruz. Bu gelenek, Diyarbakır’da, “Velime”  Erzurum’da, “Bar…” Gümüşhane’de, “Herfene…” Urfa’da, “Sıra Geceleri…” Muş’ta, “Divan…” Kerkük’te, “Çayhane…” isimlerini alıyor. Bu sohbetlerde, Anadolu’nun manevi fatihi Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi’den süzülüp gelen, “Hikmet Dersleri…” vardır.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına da katılan merhum Septioğlu, Bekir Sıtkı Erdoğan gibi önemli şairlerin takdirlerini de üzerinde toplayan önemli şairimizdir. Genel de eserlerini, ‘aruz vezni’ ile yazacaklar. Bu arada kendileri, ‘halk edebiyatına da…’ vakıftırlar.
Eski Baro Başkanımız Rüstem Kadri Septioğlu’nun muhterem babaları, “Hüsamettin Septioğlu (1939-2010) edebiyatımızın müstesna ismidir. Yakın zamanda aramızdan ayrılan; “Erhan Saraçoğlu, Ziya Çarsancaklı, Hüsamettin Septioğlu…” baba dostlarıdır. 

Hüsamettin Septioğlu, yaşadıkları asrın büyük velilerinden Şeyh Ali Septi Hazretlerinin torunlarındandır.  Rahmetli Hüsamettin Septioğlu’nu, “aksaçlı bir bilge kişi…” olarak gördük. 
Septioğlu, dönemlerinde, ‘medrese tahsili görmüşler’ Fıkıh, Arap ve Fars edebiyatını özel hocalardan dersler almışlar’ 

Paşa Demirbağ’da olsun, Erhan Saraçoğlu’nda, Ziya Çarsancaklı ’da, “Fuzuli hayranlığı…” söz konusu. Fuzuli’nin birçok eserlerinin, Harput’ta icra edildiğini bu vesileyle de söylemek isterim. Sn. Septioğlu’nda, “Ömer Hayyam, Nesimi, Fuzuli, Yunus Emre, Hafız-ı Şirazi” etkilerini söyleyebiliriz. O bir, ‘Hoşgörü insanıdır’ Eserlerinde, “Allah ve Peygamber sevgisini, memleket ve vatan sevgisini, tasavvufi derinlikte olan verimliliği…” hisseder, yaşarsınız.

Manas Gönül Evi, bir geleneği daha başlatacaktı; “Cumartesi Sohbetlerinin akabinde tarihi Kapalı Çarşı gezisi ve sohbetin burada devam etmesi…” 

Kanal Fırat tarafından çekimleri yapılan sohbetler, bilahare montajı yapıldıktan sonra şehrimizin bu güzide televizyonunda, ‘halkımızla buluşuyor’ 15 yıldır, istikrarlı bir şekilde devam eden bu sohbetler, ‘kayıt altına alınıyor…’ Böylelikle de, ‘şehrin hafızası…’ oluşuyor.

Merhum şair, yazar, mütefekkir Hüsamettin Septioğlu’nun şahsında bizler, “tarihi Palu İlçemizi daha yakından tanıma fırsatını da…” bulmuş olduk. Merhum Hüsamettin Septioğlu’nu rahmetle anarken, başta Av. Rüstem Kadri Septioğlu olmak üzere yakınlarına sabrı cemil diliyorum. 


 

Yazarın Diğer Yazıları