Alparslan Kılınç

Aile ve Toplum

Alparslan Kılınç

    Aile; toplumun en küçük birimidir. Aile ve toplum bir bütünün vazgeçilmez iki parçasıdır. Aile yapısı bütün toplumlarda giderek değişime uğramıştır. Aslında bu değişim günümüzde başlamış bir değişim değildir. Toplum bilimcileri ailedeki değişimin sanayi devrimi ve şehirleşme ile başladığını ifade etmektedir. Bu görüşü biz kendi toplumumuz için düşünecek olursak eğer rahatlıkla şunu söyleyebiliriz. Kadının ekonomik hayatta aktif rol almaya başlaması ve şehirleşmenin hızlanmasıyla birlikte aile yapımızda değişiklikler oldu. Bugün de teknolojik gelişmeler aile yapısını etkilemektedir. Tüm bu değişimlere rağmen yine de aile toplumun en önemli dinamiğidir. Aile ne kadar sağlam olursa, toplum da o kadar sağlam olur.
    

Aile büyük kocaman bir ağaç gibidir. Anne, baba ve çocuklar da o ağacın dallarıdır. Ağacın kökü sağlam olursa, dalları da sağlam olur. Küçük bir rüzgarda dallar kırılmaz. Dimdik ayakta durur.  Kocaman bir ağaç gibi olmamız için çocuklarımızı iyi yetiştirmeliyiz. Sevgiyi, saygıyı, milli ve manevi değerlerimizi çocuklarımıza öğretmeliyiz. Bunu yapmalıyız ki değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarabilelim. Toplum alarak bozulmadan, geleceğe güvenle bakabilelim. Eğer biz çocuklarımızı iyi yetiştirmezsek, bu boşluğu başkaları istedikleri şekilde doldurur. Toplumda bozulmalar başlar. Toplum geçmişine yabancılaşır.
  

 Aile toplumun temeli olduğu için ailenin hem topluma karşı, hem de aile bireylerine karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Ailelerin huzurlu olması demek toplumun huzurlu olması demektir. Aile bağlarının zayıflaması toplumun yıkımına yol açar. Batı toplumlarda ailenin önemi ve değeri azaldığı için toplumda kargaşa kendini hissettirmeye başlamıştır. Son yıllarda Batı bunun farkına vardığı için aileye değer vermeye başlamıştır. 
   

Çocuğun ilk eğitimi ailede başlar. Çocuk; sevgiyi, üzüntüyü, mutluluğu ve ahlâkı ailede görür ve öğrenir. Çocuk; anne, babayı rol model alır. Çocuğun kişiliği ve karakteri ailede şekillenir. Mutlu ve sevgi dolu bir ailede büyüyen çocuklar ileriki yaşamlarında da mutlu olurlar. Hayatta başarılı olurlar. Yapılan araştırmalarda ailesi olmadan büyüyen çocukların gelecekte birçok sorun ile karşılaştığı görülmüştür. 
    

Eskiden aile bireyleri akşam yemeğinde bir arada olur. Muhabbet edilir. Gün içerisinde karşılaşılan sıkıntılar, sorunlar konuşularak günün yorgunluğu atılırdı. Şimdi ise evin çocukları yemeklerini ya odalarında yiyor, ya da sofradan bir an önce kaçıp televizyonun veya internetin başına gitmek için çabuk çabuk yemeklerini bitirmeye çalışıyorlar. Ağızlarını bıçak açmıyor. Aile içi iletişim diye bir şey kalmıyor. Sağlıklı bir ailenin olması içi aile içi iletişim önemlidir. Ailedeki dayanışmanın en güzeli mutlulukların paylaşıldıkça artması, üzüntülerin ise paylaşıldıkça azalmasıdır. 
    

Güçlü bir toplum için güçlü ailenin olması gerekiyor. Ailemize ve aile bireylerimize gereken önemi ve değeri vermek zorundayız. 
    

Aile hayatının güzelliği gibi hiçbir şey yoktur, bir memleketin yükselmesi; ev ve aile muhabbetine bağlıdır (Charles Dickens).

Yorumlar 2
Yadem 04 Mayıs 2022 20:56

Üstad kalemine sağlık. Müsadenle ekleme yapayım, ben aileyi canlının genetiği gibi görürüm genetiģi ile oynanırsa, bozulursa canlının doğallığı bozulur tıpkı toplumu bozmak için aileyi bozmak gibi.

Kemal 04 Mayıs 2022 18:31

Aile ile ilgili güzel bir yazı kaleminize sağlık

Yazarın Diğer Yazıları