YAYLACILIK GELENEĞİ ARICAK İLÇESİNDE DEVAM EDİYOR

Erkan BAY/Elazığ'ın Arıcak ilçesinde yaylacılık geleneği sürüyor. Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan toplulukların yılın belirli dönemlerinde, hayvanlarına taze ot temin etmek ve aynı zamanda süt, peynir, yağ gibi hayvansal üretimleri yapmak amacıyla bulundukları yerden daha yüksekteki yaylara çıkmak için yorucu bir serüven başlıyor.

 YAYLACILIK GELENEĞİ ARICAK İLÇESİNDE DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaylacılık geleneği, Arıcak İlçesinde  yaygın şekilde görülüyor. Yayla yerleşmeleri, 1000 metreden yüksekte olan aşağı yaylalar ile orman üst sınırının üzerindeki 2000 metreden yüksekte olan yukarı yaylalar olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Yaylaların gösterdiği bu farklı morfolojik özellikler, yaylacılığın her bölgede birbirinden farklı şekillerde uygulanması sonucunu doğuruyor.Buna göre yılın bütün zamanını hareket halinde geçiren tam göçerliğin yanında, kışları bir köyde yerleşerek sadece yazları geçici olarak yaylaya çıkan yarı göçer yaylacılık faaliyetleri oluşturuyor.

Yaylaya çıkış zamanı nisan ayı ortaları ile mayıs sonu arasında değişmekte olup yaylaya çıkacakların ortak kararı ile belirleniyor. Çıkıştan önce yaylada kullanılacak eşya ve araç gereçler elden geçirilerek göç hazırlıkları yapılıyor.. Bu hazırlıklar göçe katılacak hayvan sürülerinin birbirlerine karışmaması için damgalanması, bakımlarının yapılması gibi işleri de içeriyor. Yayladan dönüşler ise ağustos-eylül aylarında gerçekleşiyor.