Yavaş'ın Hızlı Yükselişi

MetroPOLL'ün Nisan ayında yaptığı son ankette, Kürt seçmenin MHP kökenli ABB Başkanı Mansur Yavaş'a oy verip vermeyeceği sorusuna da yanıt arandı. Buna göre üçlü senaryo hesaba katıldığında ilk turda Yavaş yüzde 44, Erdoğan yüzde 34.3, Demirtaş yüzde 13.3 oranında oy alacak. İkinci turda Erdoğan ile Yavaş yarışırsa, Yavaş yüzde 53.9 alırken Erdoğan yüzde 36.5'te kalıyor. Ankete göre, İkinci turda Yavaş, HDP'lilerin yüzde 73.2'sinin, MHP'lilerin yüzde 23.1'inin oyunu alma potansiyeli var.

Yavaş'ın Hızlı Yükselişi

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, Mansur Yavaş'ın Belediye Başkanı olarak Kürtlerin sempatisini toplayacak davranışları olduğunu düşündüğünü belirterek, "HDP'li seçmenin yüzde 70'i cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Mansur Yavaş'ı destekleyeceğini söylüyor." ifadelerini kullandı.

Bu araştırma iki gerçeği ortaya çıkartıyor. Birincisi, Mansur Yavaş ülkücü gelenekten gelmesine rağmen belediyecilik uygulamaları, sessiz ve sakin duruşu, siyasi gündemin polemiklerinden uzak duruşu, O’nu CHP tabanı kadar Kürt seçmenlerin de benimsemesi sonucunu getirmiş.

İkincisi ise, Kürt seçmeni, Erdoğan’ın karşısında kim olursa olsun destekleme gibi bir temayül ortaya koymuş.
Bu iki sonuç da Mansur Yavaş gibi, Millet ittifakına yarıyor. 

Bu gerçek karşısında en çok da Ak Partinin yeni bir pozisyon alması gerekiyor. Muhafazakâr Kürtlerin ikinci partisi olan ve olası bir cumhurbaşkanlığı ikinci turunda Erdoğan’a oy verecek olan Kürtlerin oylarının neden kaçtığının ve yavaş yavaş Mansur’a yol aldığının ciddi bir araştırmasının yapılması lazım.

Ak Parti, son yıllarda attığı adım ve söylemlerle HDP’den hazzetmeyen ve Erdoğan’a sempati duyan muhafazakâr ve mütedeyyin Kürt seçmenleri de öteleyen bir tavır içine girmiş olmalı ki böyle bir sonuç ortaya çıkmış durumda.

Ak Parti bu durum karşısında nasıl bir vaziyet alır,  ikinci turda yüzde 4-5 oranında muhafazakâr kürdün oyunu nasıl kendine yönlendirir iyi hesap etmesi gerekir. Yoksa hem oylar hem de Cumhurbaşkanlığı Ak Parti’den uzaklaşabilir.