Yalındam'da Damla Su Yok

Yağışların geçtiğimiz yıla göre fazla olduğu bugünlerde Baskil Yalındam Köyü sakinleri susuzluktan kırılıyor. En basit insani ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını gazetemize açıklayan Yalındamlılar, susuzluğa gerekçe olarak ise İl Özel İdaresi yetkililerinin duyarsızlıklarını gösterdi.

Yalındam'da Damla Su Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baskil ilçesi Yalındam Köyü’nde susuzluk nedeniyle en basit ihtiyaçlarını bile karşılanamadığı, yeni açılan suyu kuyusunun İl Özel İdare tarafından kısıtlandığı iddia edildi.

 “YA ANLAŞIN YA DA SU YOK” 
Elazığ’ın Baskil ilçesi Yalındam Köyü muhtarı Fehmi Türk, köylerinde ciddi bir su sıkıntısı oluştuğunu belirtti.

Muhtar Türk, yaptığı açıklamada birçok kuruma yaşanan su sıkıntının giderilmesi için dilekçe verdiklerini ancak sorunun çözülmediğini belirterek şunları söyledi: “Yeni sondaj ile birlikte 13-14 metrede köyün ihtiyacını giderecek kadar bir su çıktı. Fakat komşu köyde 340-400 metre daha aşağısında ufak ve çoğu zaman kuruyan bir sulama amaçlı su dolayısıyla suyumuz kesildi. Bu sorunun giderilmesi için İl Özel İdaresi, Baskil kaymakamlığı, Elazığ Valiliği’ne CİMER’e ve İç İşleri Bakanlığı’na dilekçe verdim. Ancak hiniz bir cevap  alabilmiş değiliz.  Köyüm şuan tamamen susuz. Vatandaş çamaşırlarını alıp şehre götürerek yıkayıp köye geri geliyor. O kadar uğraşmama rağmen, İl Özel İdare ve Kaymakamlık buna bir çözüm bulamamıştır. Gelen bilirkişiler de bir içme suyunu vereceğiz kalan suyu da biz sulama amaçlı başka bir köye vereceğiz diye bir iddia tutturmuşlar öyle gidiyor. Ben de kendi topraklarımın kendi sınırlarımın içerisinde içme amaçlı açılan su kuyusundan çıkan suyun bir başka köye sulama amaçlı verilmesini istemiyorum.”

“İÇME SUYUMUZ BAŞKA KÖYE SULAMA İÇİN VERİLİYOR”
Gazetemize ulaşan Halis Türk adlı vatandaş, içme suyu olarak açılan kuyunun, İl Özel İdare tarafından başka bir köyde bahçe sulaması için kullanılmasının istendiğini aksi takdir su verilmeyeceğini iddia etti. Türk ayrıca sularının on günde bir ancak aktığını belirtti.

“İNSANİ İHTİYAÇALARIMIZI BİLE KARŞILAYAMIYORUZ”
Bir İl Özel İdare yetkilisinin kendilerine, “anlaşın ya da su yok” dediğini belirten Türk, açıklamasında: “20 yıl önce vurulmuş bir su kuyumuz  vardı ancak bu yetersiz olduğundan Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yeni bir su vuruldu köyümüzde. Bizim beklentimiz bu yeni su kaynağımızla birlikte sorunlarımızın çözülmesiydi. Burada yeni bir depo ve hat yapılmasını bekliyorduk. Ancak İl Özel İdaresi tarafından başka bir köy ile anlaşmamız, aksi takdirde suyun verilmeyeceği söylendi. Biz bu yeni kaynağı içme suyu olarak kullanacakken diğer köy ve bahçe sulamasında kullanmak istiyor. Zaten bizim suyumuz bize anca yeterken bizlere bu dayatma yapıldı. Suyumuz bir gün akıyor on gün akmıyor. En basit insani ihtiyaçlarımızı bile su taşıyarak gidermeye çalışıyoruz. Sayın Valimizden bu konudan haberdar olmasını ve suyumuzun verilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.