Yakın Çevre Anketi

Erken seçim tartışmaları gündemden kalkmış gibi gözükse de 2022 yılında bir baskın seçim beklentisi siyasi kulislerde sıklıkla dile getiriliyor. Erken olmasa da 2023 Haziran ayında sandık ortaya konacak ve vatandaş tercihlerini kullanacak.

Yakın Çevre Anketi

Yapılan anketlerde millet ittifakı az farkla önde gözüküyor ama kendileri bu farkın daha büyük olacağı iddiasında buluyorlar.
Aynı şekilde cumhur ittifakında da seçimleri kazanacaklarına ve en azından Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçileceğine dair büyük bir özgüven var.

Değişik şirketler tarafından anketler yapılsa da olaya bir de yakın çevre anketi yöntemiyle bakalım.

2018 seçimleri de dâhil olmak üzere kurulduğu günden beri Ak Parti’ye oy veren, oy vermekle kalmayıp fanatik bir savunucu olan insanların bugün ortaya koyduğu tavır çok farklı.

Bir kâğıt kalemi  aldık ve geçmişten bugüne Ak Parti’ye oy veren yakın çevremizden 30 isim yazdık.

Geçmişte tümü Ak Parti’ye oy veren bu isimlerden çok net bir şekilde kararını devam ettiren sayısı 18, tepki olarak sandığa gitmeyeceklerin sayısı 7, başka bir partiye oyumu vereceğim diyenlerin sayısı ise 5.

Yakın çevre anketinde durum bu iken ve Ak Parti, geçmişten bugüne kendisine oy verip de bir vesile ile partiden kopanları geri kazanmak gibi bir seferberlik başlatamamışken Cumhur ittifakının bu öz güvenini anlamlandırmakta güçlük yaşanıyor.

Buradan tekraren ve yeniden söylüyoruz. Ak Parti ve MHP’ye yeni oy ve seçmen gelmiyor, gelmeyecek. Bu iki parti yetkililerine düşen en önemli görev, mevcutları korumak ve küsenleri yeniden camiaya çekmektir. Bu yapıldığı takdirde 2023 seçimlerinde ciddi bir sorun yaşanmadan Erdoğan tekrar Cumhurbaşkanı seçilecektir. 

Ak Parti, her ne kadar sözde vefa toplantıları ve etkinlikleri düzenlese de bu törensel bir faaliyetten öteye ulaşamıyor. İçeriği samimiyetle dolmayan, maksadı küskünlüklerin gönlünün alınması olmayan etkinlikler, medyatik etkinlikler olmaktan öteye geçmiyor. 

Ak Parti bu süreci, kamera ve sosyal medya orucu tutarak her gün yüzlerce kendi dava adamlarını ziyaret edip iki çift hasbihâl etmekle avantaja döndürebilir. 

Hazır ramazan orucunu  tutarken gelin bir de medya ve sosyal medya orucu tutalım da gözlere değil gönüllere hitap edelim. Göreceksiniz bu çalışmanın hayrı, bereketi ve sonucu mevcutlardan yüz kat daha verimli olacaktır.