Uyanıklar İş Başında… 

Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2020'de yayınladığı raporda 229 firmanın 386 ürününde taklit ve tağşiş tespit edilirken, son yayınlanan raporda 317 firmanın 559 ürününde bu tür usulsüzlükler tespit edilmiş. 

Uyanıklar İş Başında… 

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bakanlıktan üretim izni olmasına rağmen gıda ürünlerine farklı içerik karıştıran şirketlerin arttığına dikkat çekerek, “Yasal izni olan firmalarda bunu tespit etmek daha kolay. Bakanlık raflardan aldığı ürünleri laboratuvarlarda inceleyebiliyor ve gerekli cezayı kesiyor. Ancak bir de bu işin merdiven altı boyutu var. Semt pazarları veya internet üzerinden yapılan satışlarda taklit ve tağşiş ürün satışının daha fazla olduğunu görüyoruz” demiş. 

Öte yandan geçen yıl 81 ilde gıda kontrol görevlileri tarafından toplam 1 milyon 378 bin 185 gıda denetimi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgilere göre, bu kontrollerin 14 bin 353'üne idari para cezası uygulandı, 146'sı için Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Para cezalarının toplam tutarı 157 milyon 71 bin 469 liraya ulaştı. 

Ülkemizde ekonomik bir krizin olduğu bir gerçek ama bazı fırsatçılarında bu durumu kendi lehine çevirmek için halkın zor durumda kalmasını sağlayan hileler yaptığını biliyoruz. Halkımızın yaşadığı zorlukları fırsat bilen bazı uyanıklara verilen cezalar elbette önemli ama demek ki caydırıcı değil.

Halkımızın cebindeki paraya göz koyan bazı firmalar ve kişilere daha ağır cezaların verilmesi gerekiyor. Öyle cezalar verilmeli ki bir daha hiç kimse böyle bir şeye kalkışmasın…

Görev ilgili kurum yetkililerine düşüyor. Denetimleri artırın ve halkımızı kandıran bu kişilerin en ağır cezaları alması için mücadele edin…