Üstü Şehir Altı Kasaba

Ulusal bir haber sitesinde 'deprem vergileri nereye gidiyor diye soranlar vardı. Burası depremin yıktığı Elazığ' başlığı ile verilen haberde kullanılan fotoğraf, TOKİ'nin şehri nasıl kasabaya dönüştürdüğünün somut bir resmi oldu.

Üstü Şehir Altı Kasaba
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından TOKİ tarafından yapılan konutlar birçok yönüyle eleştiri alırken, konutların drone ile çekilen resimlerini yayınlayan ulusal haber sitelerinde büyük bir başarı hikâyesi olarak haberlere konu olması birçok açıdan tepki aldı.

TOKİ’nin kurumsal olarak ve haber formatında yaptırdığı haber, şehrin nasıl kasaba görüntüsüne mahkûm edildiğinin itirafı ve resmi oldu.

Konu ile ilgili örtülü reklam haberinde şu görüşlere yer verildi:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un koordinesinde Elazığ’da depreme dayanıklı konutların yapımı tamamlandı.

Binlerce konutun anahtarları, çekilen kuralar ile yeni sahiplerine teslim edildi.

Depremzede vatandaşlar, yeni evlerinde yeni hayatlarına başladı.

Devletin her zaman yanlarında olduğunu belirten vatandaşlar, yapılan konutların hem güzel hem güvenli olduğunu ifade etti.”

VATANDAŞLAR MEMNUN(MUŞ)!
TOKİ tarafından Abdullahpaşa Mahallesi’nde yapılan konutların resimleri verilerek ve bu resimle üzerinden başarılı bir proje ortaya konduğu belirtilen haberde vatandaşın konutlardan memnun oldukları ifade edilmiş.

TOKİ mağduru hemşerilerimizin tepkileri yerine özel olarak seçilmiş birkaç kişinin beyanları ve memnuniyet duyguları üzerine kurulan haberin genel mesajında herkesin mutlu ve memnun olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmış.

DEPREM VERGİLERİ NE ALAKA
Haberin başlığında yer alan “DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİDİYOR DİYE SORANLAR VARDI” cümlesiyle deprem konutlarıyla nasıl bir ilgi kurulduğu da merak konusu oldu. TOKİ’nin hak sahipleri için yaptığı ve bedellerini vatandaştan alacağı konutlar için deprem vergisiyle yapılıyor denmesi şaşkınlıkla karşılandı.

ÜSTÜ ŞEHİR ALTI KASABA
İlimizde yaşanan depremin ardından şehirden yükselen tüm eleştirilere ve TOKİ’nin geçmiş yıllardaki uygulamalarına rağmen Abdullahpaşa, Mustafapaşa, Sürsürü ve Rüstempaşa mahallelerinin beş kata mahkûm edilmesi ve şehrin kasaba görünümüne büründürülmesine kaşın, bunun bir başarı olarak ifade edilmesi şaşkınlıkla karşılandı.
Haberde kullanılan resimlerde TOKİ konutları ile birlikte görünen ve o bölgedeki 8-10 katlı ve muhkem binaların hemen altında, her haliyle dökünen ve şehri kasaba görüntüsüne büründüren sıradan evleri görenler, üstü şehir altı kasaba yorumlarını yaptılar.

TOKİ’YE MAHKUM EDİLEN VE KASABAYA DÖNEN BİR ŞEHİR
İlimizde yaşanan deprem sonrası TOKİ tarafından özellikle yerinde dönüşüm uygulaması yapılan mahallelerde uygulanan hatalı projeler, hem konut iç ve dış mimarisi, hem dış cephesi, hem cadde ve sokak planlarını alt üst etmekle kalmadı, vatandaşların ciddi eleştirilerine sebep oldu.

Halkın talep ve beklentilerini yok sayan, kendi klasik projelerini uygularken ve şehrin konut kültürü ile bağdaşmayan 2+1 konutları halka dayatan TOKİ’nin bu tavrı hep tartışma konusu olmuştur.

SİYASİLERİMİZ SORUNU TAŞIYAMADI
İlimizde halkımızın her platformda dile getirdiği, milletvekili ve il yöneticilerine her fırsatta aktardığı bu tür sorunlar, ne yazık ki hiç bir zaman çözüme kavuşmadı. TOKİ, bildiğini ve halkı mağdur edici uygulamalarına davam etti.

2+1 konut eleştirilenine rağmen TOKİ’nin daha bir ay önce gerçekleştirdiği konut ihalelerine bile bu tip evleri koyması, siyasilerimizin bu konuda etkili olamadığını ve sorunları etkin bir şekilde Ankara’ya taşıyamadığını gösterdi.