Üretim Şart…

Et ve Süt Kurumunun kırmızı ete yüzde 48 zam yapmasının ardından Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ yaptığı açıklamada, zammın sebebinin girdi maliyetleri olduğunu, zammın üretici ve kasabın cebine girmediğini bu sebeple maliyet düşmeden fiyatların düşmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Üretim Şart…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/Temel gıda maddelerine yapılan zamlar vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Son olarak Et ve Süt Kurumu kırmızı ete yüzde 48 zam yaptı. Bu zammın ardından, 'Et fiyatlarına yeniden mi zam gelecek?' sorusu merak edilmeye başladı.

YENİ ZAMLAR AÇIKLANDI
Yeni satış fiyat listesini resmi internet sitesinde yayınlayan ESK'da 1 kilogram kıymanın fiyatı 56 TL'den 83 TL'ye çıktı. Kilogramı 62,5 TL olan kuşbaşı ise 92 TL'ye yükseldi. Daha önce 79,5 TL'den satılan biftek-rostonun listedeki yeni fiyatı 117,5 TL olurken, kontrefilenin kilogram fiyatı da 98 TL'den 145 TL'ye çıktı. Pirzolanın kilogram fiyatı ise 103 TL'den 152 TL'ye yükselirken, kilogramı 154 TL olan bonfilenin yeni fiyatı ise yüzde 48 zam ile 228 TL oldu. ESK, satış mağazalarındaki et ürünlerinin fiyatını yüzde 48 artırırken, üreticiden alacağı karkas kesim fiyatını artırmadı.

Üretim Şart…

Yaşanan son zamların ardından Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ,Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. 

GİRDİLER PAHALI,MALİYETLER ARTIYOR 
Başkan Dumandağ,“Normal de biz bir ay önce demiştik, et fiyatları zamlanacak. Bunun sebebi girdiler oldukça pahalı. Yani bu gelen zamlar kasabın cebine de girmiyor.Besicinin de cebine girmiyor. Bu zamlar kar gibi eriyip gidiyor.Girdiler, oldukça pahalı. Canlı bir hayvanın kilosu 50-55 liradır. Geçen sene bu fiyat 20-25 liraydı. Geçen sene arpa 2.500 liraydı, şimdi 5.00 lira. Girdiler pahalı olunca maliyetler de artıyor.”dedi.

SORUNA ÇARE BULUNMALI
Devletin arpa ve mısır desteği vermesi gerektiğini ifade eden Başkan Dumandağ,“Bir dananın fiyatı 8 ya da 10 bin lira civarı. Bu dana bir yıl besleniyor.Bir ineğin günlük maliyesi 80 ile 100 lira arasıdır. Kasaplar da sıkıntılı, Her gün fiyat değişince müşterilere durumu da anlatamıyorlar. Zaten peynirci ve kasaplar giderleri çok yüksek. Elektrik fiyatları çok yüksek.Devletimizin bu soruna çare bulması lazım. Yani bir yandan canlı ithal hayvanın ülkemize girmesi lazım. Bir yandan da arpa ve mısır desteği verilmesi lazım.”dedi.

Üretim Şart…

MALİYET DÜŞMEDEN FİYATLAR DÜŞMEZ 
Dünya’nın her tarafında bu tür zamların yapıldığını ifade eden  Başkan Dumandağ,“Kısacası maliyet düşmeden fiyatların düşmesi mümkün değil. Onun için hepimizin üretmesi lazım. Üretim yapılması içinde devletimizin desteği gerekiyor. Sermayeler küçülür ama masraflar artıyor. Dünyanın her tarafından fiyatlarda artış var. Ülkemizde da bu zamlar oluyor. Cesur olalım, cesaretli olalım ve üretimlerimizi artıralım.Elazığ’da şuan da etin kasaplara maliyeti, masrafları dahil 100 lirayı buluyor.  Kasapta 120 ya da 130 liraya satarsa kendini kurtarabiliyor.”dedi.

Üretim Şart…

BESİCİLERİMİZ ARPA BULAMIYOR 
Yeni zamların gelebileceğini ifade eden  Başkan Dumandağ,“Elazığ’da besiciler arpa bulamıyor.Karakoçan’a gittim, besicilerimiz arpa bulamadıklarını ifade etti. Bu sıkıntı olunca besici ne yapacak? Girdiler çok pahalı olunca besicimiz de çaresiz kalıyor. Besicilerimiz önünü göremiyor,yarın ne olacağını bilemiyorlar. Temennimiz yeni zamların olmaması ama parça parça da olsa yazın ortasına kadar zamlar gelebilir. Belki yaz ayında fiyatlarda normalleşme olabilir.”diye ifade etti. 

Üretim Şart…

ÜRETİM OLMAZSA ZARAR EDERİZ
Başkan Dumandağ,“Bakan yardımcılarımız elinden geldikçe çalışıyorlar. Üretim olmazsa, devletimiz de milletimiz de zarar eder. İnşallah destekler artar ve besicilerimiz de biraz olsun rahatlar.Girdi maliyetlerinin kesinlikle düşmesi lazım.”diye konuştu.