UMUTLARIMIZ TÜKENDİ

Gülşah ALTAŞ / 1982 yılında etüt çalışmaları yapılan, 1992 yılında hayata geçirilen ve yapımı yılan hikayesine dönen Kuzova Sulama Projesi'nin bu yılın temmuz ayı

UMUTLARIMIZ TÜKENDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / 1982 yılında etüt çalışmaları yapılan, 1992 yılında hayata geçirilen ve yapımı yılan hikayesine dönen Kuzova Sulama Projesi’nin bu yılın temmuz ayında bitirileceğinin ifade edilmesi bölge halkında heyecan uyandırmaktan ziyade endişelerin artmasına neden oldu. Elazığ Kuzova Derneği Başkanı Soner Özkan, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ile siyasilerin bu projenin biteceğini söylediğini ancak 33 senelik projenin bitmesinin mevcut ilerlemeyle imkansız olduğunu kaydetti.

 

2016 yılı içerisinde yapılan ihaleye göre KDV dahil 10.5 milyon TL’ye mal olan Kuzova Sulama Projesi’nde hiçbir ilerleme olmadığını vurgulayan Özkan, bölge halkı, çiftçiler ve muhtarların bu konuda umutlarının tamamen tükendiğini belirtti.

 

MİLLETVEKİLLERİNDEN HANGİSİ YERİNDE İNCELEDİ?

 

Özkan, proje için 2017 yılında bütçe ayrılmış olabileceğini ancak Elazığlı milletvekillerinin bugüne kadar projeyi yerinde incelemediğini kaydetti. Siyasilerin yapılanları veya yapılmayanları yerinde görmesinin daha sağlıklı olacağını ifade eden Özkan, “Fakat değerli milletvekillerimizden kaç tanesi Kuzova Sulama Projesi’ni gelip yerinde incelediler? Ben kendilerine mail yoluyla yapılanlar ve yapılmayanlarla ilgili bilgi gönderiyorum, onlar da altına bir değerlendirme yazısı yazıp geri gönderiyorlar. Milletvekillerimiz Metin Bulut ve Ejder Açıkkapı sağolsun konuya eğiliyorlar ancak yeterli olmuyor. Anayasa görüşmeleri bittikten sonra gelip Kuzova Sulama Projesi’nin şantiye binalarını, kandigerarı gelip bilirkişiyle birlikte yerinde inceleseler, en azından Ak Parti Teşkilatı’ndan birini gönderseler daha iyi olur diye düşünüyoruz. Gelip yapılanları, yapılmayanları yerinde görsünler” diye konuştu.

 

DENEME SUYU BİR TÜRLÜ VERİLEMEDİ

 

Özkan, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nün açıklamaları doğrultusunda Ekim-Kasım-Aralık aylarında deneme suyu verileceğini duyurduklarını ancak sonrasında herhangi bir çalışma yapılmayınca kendilerinin de zor durumda kaldığını belirtti. Çiftçiler tarlalarını ekmeden önce bu deneme suyunun verilmesi gerektiğine dikkat çeken Özkan, aksi halde tarlalarda ürün varken çalışma yapılırsa kandigerarın patlayacağını ve çiftçilerin büyük zarar göreceğini ifade ederek, “DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’yle görüştüğümüz zaman Ekim-Kasım-Aralık ayları içerisinde deneme suyu verileceği söylenmişti. Ama bu deneme suyu bir türlü verilmedi. Firma yetkilileriyle görüştüğümüz zaman pompalardaki arızaların giderilmesi çalışmalarının devam ettiğini ifade ediyorlar. Bunları yerinde gördüğümüz zaman evet arıza giderme çalışmaları yapılıyor ama orada sağlam olan pompalarda var. Bu deneme suyunun verilmemesi ve yıllardır projenin bitirilmemesi nedeniyle tedirginliğimiz devam ediyor” dedi.

 

PROJENİN BİTECEĞİNE İNANMIYORUZ

 

Özkan, Elazığ milletvekillerinin 2017 yılı içerisinde projenin bitirileceğini söylediğini ancak yıllardır aynı söylemlerle karşılaştıkları için biteceğine artık ihtimal vermediklerini belirterek şunları söyledi: “Yaz ayları içerisinde oraya nasıl deneme suyu verecekler bunu da anlamış değilim. Orada tarlalar var ve deneme suyu verildiği zaman kandigerarın patlaması söz konusu. Kandigerar patladığı zaman çiftçilerle yüklenici firma ve DSİ arasında istenmeyen olaylar yaşanır. Biz projenin bitirileceğine ne yazık ki artık inanmıyoruz. Kandigerarın mevcut haliyle projenin ilerlemesi zaten mümkün değil. Biz kapalı sistemle kandigerarın su kaçırmaması için membran serilmesini önermiştik. Hatta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu geldiğinde kendisine bu yönde bir dosya sunmuştuk. DSİ Genel Müdürlüğü’nden bununla ilgili gelen cevapta ‘Böyle bir çalışmamız yoktur’ denildi.”

 

 

 

PROJE BİTSE BİLE BU SİSTEMLE ÇALIŞMAZ

 

Elazığ Kuzova Derneği Başkanı Soner Özkan, proje bitirilse bile bu sistemle çalışmasının zaten mümkün olmadığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu da özellikle söylemek istiyorum. Diyelim ki bu proje bitti, proje bu sistemle zaten çalışmaz. İhale şartnamesinde iki yüklenici firma çalıştıracak deniliyor. Firmayla görüştüğümüzde suyun tonu 650-700 kuruştan bahsediliyor. Vatandaşlarımız bu şekilde elektrik giderini karşılayamaz. Biz Eyüpbağları’nın durumuna düşmek istemiyoruz. Bu sorun ise Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi’yle giderilebilir. Aksi halde çiftçiler bu yükün altından kalkamaz. Zaten bize 4 ay su lazım. Geri kalan 8 ayda üretilen elektrik satılacak ve 3 yılda GES Projesi kendini amorti edebilecek.”

 

28 BİN DÖNÜM İÇİN HİÇ ADIM ATILMADI

 

2016 yılında sadece yavru kandigerara işlem yapıldığını ve pompa takıldığını ayrıca yavru kandigerara yapılan işlemle 19 bin dönüm arazinin sulandığını kaydeden Özkan, “Ama birinci etabın projesinde 48 bin dönüm yer alıyor. Yaklaşık 28 bin dönümlük, işin büyük kısmı aslında duruyor. 8 ay geçmiş 19 bin dönümü yapmışsınız ve deneme suyu verememişsiniz. Geri kalan 28 bin dönüm için hiç adım atılmamış” dedi.

 

Elazığ Kuzova Derneği Başkanı Soner Özkan, projenin olmazsa olmazlarını da sıralayarak, ön ödemeli sayaç istediklerini, bu aylar içerisinde deneme suyunun mutlaka verilmesi ve 28 bin dönüm arazinin nasıl, ne şekilde yapılacağının açıklanması gerektiğini ifade ederek, GES Projesi’nin hayata geçirilmesinin de elzem olduğunu sözlerine ekledi.