ULUOVA SUYA KAVUŞUYOR

Hakimiyet Gazetesi'nin defalarca gündeme taşıdığı Uluova'nın susuzluk içinde yok olduğu haberlerinin ardından önemli bir gelişme yaşandı. Altınovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç,' Uluova için hazırlanan mevcut sulama projesinde, Hatun Köy Barajı'ndan kendi cazibesiyle gelecek olan suyun daha uygulanabilir olacağını ve DSİ Genel Müdürlüğü'nün hazırlanan projenin uygulanabilirliği konusunda da karar verdiğini söyledi.

ULUOVA SUYA KAVUŞUYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

10 YILDIR KÖYLERİMİZ SUSUZ

Düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Dinç, “Derneğimizin 24 Şubat’ta ki ilk genel kurulunda şunu arz ettik. Biz yöremizin sorun ve sıkıntılarını kamuoyunu gündemine taşımak için çaba sarf edeceğiz. Bunun başarabilirsek çözüm noktasındaki mercileri harekete geçirebiliriz düşüncesiyle hareket ettik. Kısa sürede bu konuda çabalarımız oldu. Tabi ki yöremizin en büyük problemi su. Bu konuda birçok kez açıklamalarda bulunduk. Şunu söyledik 2017’de başlatılan projenin uygulanma ihtimalinin bulunmadığı ve bu nedenle alternatif çözümler üretilmesi gerektiği konusunda görüşlerimizi bildirdik. Bu söylemlerimiz ile ovamızın su problemi hakkında sizlere kısaca bir bilgi arz etmek istiyorum. 1977 yılında faaliyete geçen Uluova Sulama Projesi ile yöremiz insanının ekonomik refah düzeyi ve gelir düzeyi yükselmiştir. Elektrik borcundan dolayı ilgili kurum elektrik vermeyince 10 yıla aşkın bir süredir onlarca köy susuz kalmıştır. Çözümü konusunda yapılan çalışmalar sonucu sulama için proje hazırlanmıştır.” dedi.

23 BİN 265 HEKTAR ARAZİNİN SULANMASI AMAÇLANMIŞTIR

Dinç, “Sulama projesinden 4 beldenin ve 27 köyün faydalanması ve toplamda 23 bin 265 hektar arazinin sulanması amaçlanmıştır. Bu doğrulta çalışmalar tamamlanmış ve proje aşamasına geçilmiştir. Sulama projesinin ihalesi 30 Mayıs 2017 tarihinde yapılmıştır. Daha sonra ihalenin ilk bölümü için yüklenici firmayla 04 Ağustos 2017 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Akabinde ise işe başlanmıştır. İlk etapta Keban Baraj gölünde pompajla alınacak su ile 14 bin 656 hektar arazinin sulanması amaçlanmıştır. Sözleşmenin içeriğine baktığımızda ilk etapta 14.656 hektarlık sulama alanı için malzeme bedeli için ödenek tahsis edilmiş. Bu doğrultuda boru ve malzeme alımı yapılmıştır. 2018 yılında ödenek tahsisi kısmi yapılmıştır. Projenin devam edebilmesi için: 2019 yılında yapılması öngörülen pompa binası, terfi hattı, yükleme havuzu inşaatlarının ihalesinin vs. yapılması için ödenek ayrıldığında yapılması planlanmıştır” dedi.

TEKNİK BİR HEYET ELAZIĞ’A GÖNDERİLDİ

Av. Aziz Dinç, “Ovamızın su sıkıntısının giderilmesi konusunda kısmi öneriler de dile getirdik. Uluova sulamasıyla ilgi olarak bu konuda işin uzmanları ve mutfağında bulunan DSİ. 9 bölge müdürlüğündeki değerli bürokratlarımız, ovamızın suya bir an önce kavuşması konusunda çalışmalar başlattı. Altı aya yakın bir süredir yaptıkları çalışma geçen günlerde yapılan inceleme ile ilk etabı sonuçlandı. Değerli bürokratlarımız ile konu çok ciddi emek harcayan uzman kişiler Uluova sulaması konusunda çok ciddi bir proje ortaya koydular. Bu konuyla ilgili genel müdürlük nezdinde uzun sayılacak çalışmalar ve sunumlar yapıldı. Aynı zamanda bu konuda yapılan çalışmalar, Şehrimizin AK Partili 4 milletvekili ile koordineli olarak gerçekleştirildi. Özelikle vekillerimizin bilgileri dahilinde yerelde ve Ankara da sunumlar yapıldı. Mevcut projenin uygulana bilirliğinin olmadığı ciddi maliyetlerin olduğu proje sonrası uygulama konusunda da sıkıntılar dile getirildi. Yeni projenin maliyetinin çok düşük olduğu aynı zamanda projenin uygulanması halinde para kazandıracak olduğu anlatıldı. Uzun sayılacak bir çalışmalar ve görüşmeler sonucu DSİ Genel Müdürlüğü uygulanabilirliğini kabul etti. Bu konuda teknik bir heyet Elazığ’a gönderildi. Bu proje kapsamlı olarak uygulanabilirliği konusunda yerinde ve geliş güzergâhlarında incelemeler yapıldı. Bu çalışmalar sonucu DSİ Genel Müdürlüğü projeye olur verdi”dedi.

GÜZERGÂHIN VE TÜNELİN JEOLOJİK SONDAJLARI TAMAMLANMIŞTIR

Uluova’nın, suyun kendi cazibesiyle ve ciddi maliyetlere meydan vermeden sulamasının yapılabileceğine karar verilmiştir diyen Dinç,“ Elazığ Maden Behramaz Havzası Master Plan yapımı kapsamında planlama raporu yapımına başlanan Hatunköy Barajı Planlaması ile ilgili tüm çalışmalar yapıldı. 1.240 metre kodunda bulunan Hatunköy Barajından temin edilecek su ile yaklaşık bin metre kodun da bulunan Uluova’nın, suyun kendi cazibesiyle ve ciddi maliyetlere meydan vermeden sulamasının yapılabileceğine karar verilmiştir. Suyun geleceği mesafe 17 km’dir. Bu kısmın yaklaşık 3,5 km si tünel hattı ile getirilerek, Uluova’nın yaklaşık 7 bin hektar arazisi cazibeli sulama ile yapılabilir. Özelikle iki nokta arasındaki yaklaşık 250 metrelik kod farkı vardır. Bu farktan kaynaklanan düşmeden dolayı enerji üretmek de mümkün gözükmektedir. Söz konusu Uluova sulama projesinin güzergahı daha önceden tespit edilen Hatunköy Barajı içme suyu hattı projesi yaklaşık aynı güzergahtadır. Dolayısıyla yapılmış olan çalışmalara yeni bir çalışma eklenmeden mevcut planlamanın revizesiyle projelendirilebilecektir. Daha önceden yapılmış olan planlama raporunda Barajın, güzergâhın ve tünelin jeolojik sondajları tamamlanmıştır.” diye ifade etti.

Altınovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç, “Başta mevcut bir projeye rağmen alternatif bir projenin çalışılması,  olgunlaşması ve bu aşamaya gelmesi  konularında ilk günden  itibaren her türlü  desteği veren, Elazığ’ın en büyük sorunu olan sulama konusunda  yerel yöneticilerimize, yerel yöneticilerimizin önlerini  açan onların şevkle  çalışmasını  sağlayan  DSİ  Genel Müdürü Sayın Mevlüt Aydın’a, Ovamızın en büyük sorununu kendilerine dert edinip binlerce insanın umutlarını yeşermesi için gecelerini gündüzlerine katarak altı aya yakın bir süredir çalışan, çok güzel ve uygulanabilir proje ortaya koyan DSİ.9 Bölge Müdürü Sayın Hacı Akgül’e ve tüm DSİ  çalışanlarına , Bu proje konusunda desteklerini esirgemeyen milletvekillerimiz, Sayın Metin Bulut’a, Sayın Sermin Balık’a, Sayın Tolga Ağar’a, Sayın Zülfü Demirbağ’a ile İlimiz Valisi Sayın Çetin Oktay Kaldırıma huzurlarınızda ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.