Üç Maaşla Bile İmkansız…

Hükümet, konut satışlarını artırmak ve can çekişen inşaat sektörünü canlandırmak için 2 milyon TL kredi çekme imkânı verdi ya… Bakalım nasıl bir imkân ve avantajmış?

Üç Maaşla Bile İmkansız…

Kamu bankaları, ilk kez ev sahibi alacak vatandaşın, birinci el konut alması durumunda faiz indirimi yapacak. 2 milyon lira değerine kadar konutlara 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak. Konut alacak vatandaş için faizde psikolojik sınır yüzde 1 kabul edildiğinden, yeni oran alım aşamasında olan vatandaşı cesaretlendirecek. 

Bu konuda örnek ve sanal bir alışveriş yapalım isterseniz.

Eski uygulama ile yüzde 1.20 oranla, 120 ay vadeli 1 milyon lira kredi kullanan biri, aylık 15 bin 768 lira taksit ödeyecek. Tüketicinin toplam geri ödemesi 1 milyon 892 bin 165 lira olacak.  

Yeni uygulama ile aynı tüketici yüzde 0.99’dan aynı miktarda kredi kullanınca, aylık taksit 14 bin 277 liraya, toplam ödeme 1 milyon 713 bin 337 liraya düşecek. Böylece vatandaşın aylık taksiti 1.490 lira, toplam ödemesi yaklaşık 178 bin 828 lira daha az olacak. 

Yeni uygulamanın eskisine göre bir avantaj olduğu kısmen kabul edilebilir. Ancak maliyet kalemlerindeki aşırı artışlar sebebiyle fiyatları oldukça artmış bir daire almak için kredi çekip de bunu bir ya da iki maaşla ödeyecek biri bulunabilir mi bilemiyoruz.

İki değil üç maaşlı da olsanız bu fiyatlarla ve bu kredi imkânlarıyla bankadan para alıp hem 15 bin TL taksit ödemek hem de bu enflasyonla hayat sürmek çok mümkün değil, hatta imkânsız…

Söylememiz o ki hükümetin aldığı bu karar ve kolaylık, eve üç maaş girenler için bile hayata geçmesi mümkün olmayan afaki ve arafta bir karar…