TRT Olmasaydı Hatırlamayacaktık

TRT, son yıllarda hem milli hem de tarihi konularda öne çıkan ve her yaştan insanımızı ekranlara kilitleyen güzel dizilere imza atıyor.

TRT Olmasaydı Hatırlamayacaktık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu dizilerin izlenmesinin en önemli sebebi;  bir döneme, bir Türk şahsiyetine ama her halükarda Türk tarihine yeni kapılar açması.

Son zamanlarda “Teşkilat” dizisi ile gençleri de kendine bağlayan TRT,  “Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisi ile de önemli bir kitleye ulaşmayı başarmış durumda.

 Bilindiği gibi, 24 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs’ta Elazığlı hemşerimiz Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğu, Rumlar tarafından acımasızca katledilmişti. Rumların kendi sokaklarına girdiğini öğrenen Tabip Binbaşı Nihat İlhan koşarak evine gitmiş ancak; evinin banyo küvetinde eşi Mürüvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan İlhan’ı şehit olarak bulmuştu. Bu olay o yıllarda bütün Türkiye’yi derin bir yasa boğmuş, Elazığ halkı bu masum evlatlarını toprağa verirken yürekleri dağlayan bu büyük acıyı Nihat İlhan Paşa ile birlikte yaşamış ve kalbine gömmüştü.

 Bu acı hikâye, TRT ekranlarında yayınlanan “Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisinin yeni bölümünde canlandırıldı. Hemşerimiz Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğunun banyo küvetinde rumlar tarafından katledildiği anlar izleyenleri gözyaşlarına boğdu.

Bizler Elazığlılar olarak bu şehitlerimiz için bir caddeye “Şehit İlhanlar” ismini vermekten öte bir şey yapamadık. Şehitlerimizi anmak ve onları hatırlama şöyle dursun, İcadiye Şehitliğinde yani Beyaz Çeşme karşısında her gün önünden geçtiğimiz şehitlerimize bir Fatiha’yı bile çok gördük.

Hem STK’lar, hem medya hem de yöneticiler öne çıkan ve sembolleşen şehitlerimizi anmak, onların yakınlarını ziyaret etmekle kendilerini rahatlattığını  ve üzerilerine  düşeni yaptıklarını  düşündü. Medyatik olmanın hazzını yaşayanlara bol bol prim verdik. 

Oysa şehit evladı, şehit eşi, şehit babası olarak acısını tek başına yaşayan ve kameralardan özellikle uzak  duran insanları ihmal ettik.

İlhanlar ailesinden Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, ailesinin Kıbrıs'ta Rum çetesi tarafından katledildiğini katıldığı bir televizyon programında gözyaşları içinde anlatmıştı. 

Profesör İlhan, yaptığı açıklamada o dönem rütbesi Tabip Binbaşı olan babası Nihat İlhan'ın eşi ve 3 çocuğunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 1963 yılında Rumlar tarafından katledilmesinden sonra aileden kendisiyle birlikte 9 kişinin doktor olduğunu söylemiş, küçükken bu katliamı duyarak büyüdük. Aynı meslekten olmak aynı yolda insanlara yardım etmeye çalışmak bunlar bizim babamızdan öğrendiğimiz şeyler, biz de bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz" demişti.

Şehitlerimiz İlhanlar ailesini anmak, her milli konuda duyarlı Şener Bulut ve MANAS’taki gönül ve yürek dostları ile sınırlı ve mütevali kalmamalı. Yerel yönetimler ve STK’lar daha geniş kapsamlı ve Kıbrıs’tan ve aileden isimleri de davet ederek her yıl mutlaka anılmalı.

Bu önemli olay, TRT’nin dizisinde gündeme geldiği ile duygulanan bizler, üzerimize düşeni yeterince yerine getirmemekten dolayı da biraz mahzun olmalı ve harekete geçmeliyiz.