TOKİ'den Sosyal Konut Atağı

TOKİ, emekli ve dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde yeni bir sosyal konut projesini hayata geçiriyor. Aidat öder gibi ev sahibi olunacak projenin detayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ağustos ayında açıklanacak.

TOKİ'den Sosyal Konut Atağı

Artan inşaat maliyetleri ve kiralar sebebiyle ev alamayan ya da kira ödemede güçlük yaşayan vatandaşlarımıza TOKİ’den yeni konut projesi geliyor. 

81 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
5-20 yıl vadeyle şehit aileleri, alt gelir, emekli vatandaşları konut sahibi yapan TOKİ'nin, başlatacağı yeni sosyal konut projeleriyle dar gelirlilerin ev sahibi olmaları sağlanacak.

 81 ilde gerçekleştirilecek yeni konutlar için araştırmalar sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan açıklama geldi. 

AİDAT ÖDER GİBİ…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dar gelirli ve emeklileri yakından ilgilendiren yeni konut projesinde vatandaşlar aidat ya da kira öder gibi ev sahibi olacaklarını ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında 81 ilde maliyetleri düşürecek, sektör ve vatandaşa daha uygun şartlarda konut ve erişimi kolaylaştıracak projenin yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

“İNŞAAT VE GIDA SEKTÖRÜNDE ZORLUKLAR YAŞANIYOR”
Tüm dünyada pandemi süreciyle birlikte bozulan bir tedarik zinciri olduğuna dikkat çeken Kurum, “Bir taraftan da Ukrayna- Rusya kriziyle bir enerji krizi var. Tedarik zinciri bu nedenle bozuldu. İnşaat ve gıda sektöründe zorluklar yaşanıyor. Turizmcilerimiz iş yapamadı. Onlara gerekli desteği yaptık. Asgari üretim güncellenmesi noktasında aynı desteği sağladık. Vatandaşımıza destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

KİRA ARTIŞLARI YAKIN TAKİPTE
Kira düzenlemesi konusunda gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Bakan Kurum, “Konut ve kira fiyatlarındaki artış birebir takip ediliyor.  Gelen talep üzerine yeni bir kredi paketi açıklandı. Konut maliyetini aşağı çekecek düzenlemeler yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bir paket açıkladı. Maliye Bakanlığımız bankalarla birlikte bir çalışma yapıyor. Burada da fahiş fiyat artışlarını bire bir takip ediyoruz" dedi.

KURUM: “İLLERE SANAYİ SİTELERİ YAPACAĞIZ”
TOKİ’nin 2002 yılına kadar 75 bin konut ürettiğini,  2002 yılından bu yana ise 1 milyon 137 bin konut ürettiğini ifade eden Bakan Kurum, konut talebiyle birlikte iş yeri taleplerinin de karşılanacağını şu cümlelerle ifade etti.“Orta ölçekli işletmeci kardeşlerimiz illerde gelen talebe göre belirlediğimiz alanlarda sanayi sitesi kuracağız. Kura yöntemiyle çok az peşinatlarla 15-20 yıllık vadelerle olacak. İlk kez bu programda söylüyorum, ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bu projeyi vatandaşlarımıza sunacaklar”

BELEDİYELERLE ORTAK KONUT PROJESİ
Kentsel dönüşümle alakalı projeleri ve yarım kalmış firmalara destek paketlerinin açıklandığını belirten Bakan Kurum, "Kira üzerine de Adalet Bakanlığımız, Hazine Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Buraya gelmeden önce Hazine Maliye Bakanlığımız, ilgili bakanlıklarımız, genel başkan yardımcılarımızla, belediyelerimizle birlikte bir proje daha gerçekleştireceğiz. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız yakında açıklayacaktır" diye konuştu.

"KONUTA ERİŞİM KOLAYLAŞACAK”
Yereldeki taleplerin de dikkate alınarak bu projenin gerçekleştirileceğini dikkat çeken Kurum, "Tüm dünyada tedarik zincirinde bozulma oldu, tarihte görülmemiş enflasyonlar yaşandı tüm dünyada. Konut maliyetleri bu noktada arttı. Biz maliyetleri düşürecek, sektör ve vatandaşımıza daha uygun şartlarda konut ve erişimi kolaylaştıracak projeyi yakın zamanda açıklayacağız" dedi.

AĞUSTOS’TA ERDOĞAN AÇIKLAYACAK
Bakan Kurum, "TOKİ ile konut ürettik. 5-20 yıl vadeyle şehit aileleri, alt gelir, emekli vatandaşlarımıza verdik. Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacak. Vatandaşlarımızın konut alabilmelerine imkan sağlamak amacıyla 81 ilimizde yapacağız" diye konuştu.

KAMU MÜTEAHHİTLERİNE DESTEK SAĞLANDI
Artan maliyetler sebebiyle zor durumda kalan kamudan iş ve ihale almış müteahhitleriyle ilgili iki kez düzenleme yaptıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Bir ay önce tasfiye ve ilave fiyat farkı verilmesine ilişkin bir düzenleme yapıldı. Hem ilave süre uzatımı hem de ilave fiyat farkı alabiliyorlar. Biz yakın süreci takip ediyoruz. Biz hiçbir girişimcimizin mağdur olmasını istemeyiz. Sürece ilişkin farklı bir durum söz konusu olursa desteklerimiz devam eder” dedi.