Ticaret Sisteminin Geleceği  Toplantısı Düzenlendi

'Ticaret Savaşları, Brexit ve Çok Taraflı Ticaret Sisteminin Geleceği' toplantısı TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ICC Genel Sekreteri John Denton ve çok sayıda davetlinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Ticaret Sisteminin Geleceği  Toplantısı Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Programın organizatörü olarak ICC Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilen ICC Yönetim Kurulu Üyesi ve Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan son derece verimli bir organizasyondan yüzlerinin akı ile çıkmış olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

ÖZEL SEKTÖR, KORUMACILIĞA VE TİCARET ENGELLERİNE KARŞI SESİNİ YÜKSELTMELİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ticaret savaşlarının kazananı olamaz. Kaybedeni de hepimiz oluruz. Bu nedenle özel sektör, korumacılığa ve ticaret engellerine karşı sesini yükseltmeli ve ikna çabalarını güçlendirmeli” dedi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı değerlendirmede, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Türkiye'nin ticaretinin gelişmesi, bu zorlu süreçte Türkiye'nin zarar görmemesi için çok yoğun bir ticari diplomasi süreci yürüttüğünü söyledi.

Brexit konusunda değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Nasıl çözülecek, hangi süreç içinde çözülecek ya da ayrılık gerçekleştikten sonra ne olacak, tam olarak bilmiyoruz. Süreç tam bir karmaşaya dönmüş durumda. Bu sürecin üçüncü başbakanı olan Boris Johnson meseleyi çözebilecek mi, yoksa İngiltere yeni bir seçime veya referanduma mı gidecek konusu belirsiz. İş dünyası olarak bizler, belirsizlik arttıkça daha da büyük risklerin içine sürükleniyoruz."

Toplantı kapsamında ticaret savaşları konusunun da ele alınacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, ABD ile Çin arasında bir ticari düello olarak başlayan sürecin, giderek Avrupa Birliği'ni (AB), NAFTA'yı, Japonya ve Kore'yi içine çeken bir girdaba dönüşmeye başladığını ifade etti.

PEKCAN: 2019 HEDEFİMİZ EKONOMİDE DENGELENMEDİR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, "Hükümet olarak 2019 yılını dengelenme yılı olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de net ihracatımızın büyümeye katkısının devam edeceğini öngörüyoruz" ifadesini kullandı.

Pekcan, Türkiye'nin çok taraflı her girişimi desteklediğini ifade ederek, ICC ile yürütülecek tüm çalışmalara destek vereceklerini söyledi.

Türkiye'nin belli hedefleri olan dinamik bir ülke olduğuna işaret eden Pekcan, şunları kaydetti: “Hedefimiz, bir an önce Türkiye'yi yüksek gelirli, müreffeh, kalkınmış ülkeler statüsüne taşımak. Bu konuda kararlıyız, adımlarımızı da bu doğrultuda atıyoruz. Hükümet olarak 2019 yılını dengelenme yılı olarak görüyoruz. Küresel ve bölgesel bazdaki konjonktürel faktörler, bizim ana hedefimizi değiştirmeyecek. Potansiyelimiz olan sürdürülebilir büyümeyi sağlamakta kararlıyız. İlk 9 ay itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71'lerden yüzde 86'lara ulaşmış durumda. Önümüzdeki dönemde de net ihracatımızın büyümeye katkısının devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.