Süreç Yönetilemedi

Maden sahalarının işletilmesi ihalesi yapıldı ve iki firmanın katıldığı ancak kıyasıya bir yarışmanın olmadığı ihaleyi Port Madencilik A.Ş. firması 2 milyar 205 milyon TL ile kazandı.

Süreç Yönetilemedi

İhalenin bu firma tarafından alınması etrafında elbette çok şeyler söylenebilir. Bir yıl önce kurulan firmanın ihaleden bir gün önce Cengiz Holding ile şirket evliliği yapması konuşulabilir. Ve daha birçok senaryo bu konuda dillendirilebilir.

Sonuçta ihalenin sahibi olan bir firma var ortada ve madenler bu firma tarafından işletilecek. Elazığ kamuoyu, ihalenin bu firma tarafından alınmasından öte, aylardan beri bu ihaleye sıkı bir şekilde hazırlanan Elazığ Girişim Grubu’nun neden ihaleye girmediğini merak ediyor.

İhale saatinden beri sessizliğini koruyan ETSO Başkanı Asilhan Arslan, yaşananları ve neden ihaleye girilmediği konularını açıklığa kavuşturmak için basın mensuplarını pazar günü saat 11’de ETSO’ya davet etti.
Bu toplantının ihaleden dört gün sonra düzenlenmesinin vardır belki bir gerekçesi ama keşke daha önceden bir açıklama yapılsaydı da kamuoyu aydınlatılsaydı.

Görünen o ki ihaleye girilmeme gerekçeleri bir bir anlatılacak. Şartnameye izabe tesisi şartının konulmaması,  en az beş dosya alındığı halde ihaleye teklif vermeyen dev firmalar ve bunlar arasında perde arkası görüşmeler, pazarlıklar ve daha birçok sonuca etki eden faktörler…

Tün bunlar önce izah edilecek ardından da bu şartlarda ihaleye girilmesinin hiçbir anlamının olmadığı ve hatta kendilerine güvenen ve inanan insanların menfaatlerini koruyamama ve zarara uğratma endişesiyle ihaleye girmekten sarfı nazar edildiği ifade edilecek.

Yapılacak toplantı sonunda Elazığ Girişim Grubunun adımının doğru ya da yanlış yönleri de bir süre daha tartışılacak. Ancak tüm bu toz duman arasında ihale saati öncesinden kısa bir sosyal medya paylaşımı ile Pazar günü ifade edilecek gerekçelerden birkaç cümle ile söz edip, bu gerekçelerle ihaleye girilmeyeceği açıklansaydı bu kadar tepki oluşmazdı. 

Anlaşılan o ki ihaleye katılmama kararı, son dakikaların işi de değil. Zira görünen o ki Elazığ adına ihaleye katılacak olan Girişim Grubu, bir gün önceden böyle bir ihtimalin varlığını görmüş ya da hissetmiş. En azından bu hislerin gereği olarak, “bazı koşulların oluşmaması ya da katılımcı firmaların farklı ilişkilerini görmemiz halinde ihaleye katılmayız” gibi bir ön paylaşım ve bilgilendirme yapılabilirdi.

Sonuçları itibarı ile beklentilere cevap veremeyecek ve sizinle birlikte yola çıktığınız ve sizlere güvenen insanların sorumluğuyla olayı değerlendirip ihaleye katılmama kararı belki daha isabetli olmuş da olabilir.
Dolayısıyla pazar günü yapılacak toplantıda ileri sürülecek gerekçeler çok haklı ve makul da olsa bir anlamı ve değeri olmayacak beyanlar ve gerekçeler olacaktır. 

Sürecin olumlu ya da olumsuz sonlandırılması amacıyla böylesi bir adım atılması, hem ETSO’yu hem de Girişim grubunu izahı zor duruma sokmamış olurdu.