ŞUAY ALPAY İZMİR'DE
İzmir Türk Harp-İş Sendikasını, Kemalpaşa Kaymakamlığını, Kemalpaşa Belediye Başkanlığını ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İzmir şubesini ziyaret eden
İzmir Türk Harp-İş Sendikasını, Kemalpaşa Kaymakamlığını, Kemalpaşa Belediye Başkanlığını ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İzmir şubesini ziyaret eden. ALPAY Elazığ Kültür Dayanışma Derneği , Ağınlılar Derneği ve Kovancılar Derneğini ziyaret ederek hemşerileriyle sistem değişikliğini konuştu.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Anayasa sistem değişikliğine getirilen en vicdansız eleştirilerden birisinin tek adamlık iddiası olduğunu söyledi.
Egemenliğin millete ait olduğunu belirten Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Anayasa yapmak egemenliğin en önemli özelliğidir. 5 anayasa değişikliğinin yapıldığı ülkemizde anayasanın hiçbir yerinde olmayan bir millet var. Parlamenter sistem problem olan bir sistemdir ve 6 darbeye mal olmuştur. Parlamenter sistemden vazgeçildiğinde demokrasiye sırt dönüleceğini söyleyenler var, bu külliyen yalan. Parlamenter sistemin, yarı başkanlık sisteminin ve başkanlık sisteminin de temel referansı demokrasidir. Dolayısıyla parlamenter sistemden vazgeçilip başka hükümet sistemine dönüldüğünde demokrasiden vazgeçileceği iddiaları gerçekçi değildir" dedi. Anayasa sistem değişikliğine getirilen en vicdansız eleştirilerden birisinin tek adamlık iddiası olduğunu dile getiren Alpay, "Şu anki sistemimizde cumhurbaşkanı sorumsuzdur. Tek sorumlu olduğu vatana ihanet suçlamasıdır. Vatana ihanet suçlamasının hukuken gerçekleşmesi de mümkün değildir. Ceza yargılamasının en temel ilkesi suçların ve cezaların kanunilik ilkesidir. Bir insanın herhangi bir eylemle sorumlu tutulabilmesi ve ceza yargılanmasına tabi kılınabilmesi için o eylemin kanunda tarif edilmesi lazım. Bu sistemde alabildiğince geniş görev yetkileri olan bir cumhurbaşkanından bahsediyoruz. Teklif edilen sistemde ise yetki kullanan hiç kimsenin yargı denetimi dışında kalmaması esası üzerine oturtulmuştur" dedi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin otoriterleşme olacağı yönündeki söylemlere değinen Alpay, teklifin AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçtiğinin altını çizerek, Bir Siyasal Uzlaşma kültürünün ortaya koyduğu bir metinden bahsediyoruz. İki partinin Meclisteki temsiliyeti yaklaşık yüzde 65’tir. Sandalye dağılımı açısından da Yüzde 65’ni temsil eden bir orandan bahsediyoruz. Böyle bir Siyasal Uzlaşma Kültürünün ortaya koyduğu metinden otoriterlik diktatörlük asla çıkmaz dedi.