Soylu: 'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'

24 Ocak 2020 depremi sonrasında uzun süre ilimizde kalarak çalışmaları koordine eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a geldiler.

Soylu:  'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakan Süleyman Soylu ve Bakan Murat Kurum, havaalanındaki karşılamanın ardından Elazığ Valiliği’nde düzenlenen İl Değerlendirme Toplantısına katıldılar. 

Daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Kurum ve Soylu, Elazığ’da yapılan çalışmalar ve gelinen son nokta hakkında açıklamalarda bulundular.

Soylu:  'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'

KURUM: “24 OCAK’TA YARALARI SARMAK İÇİN ELAZIĞ’DAYDIK”
24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da sivrice merkezli yaşamış olduğumuz depremde 41 canımızı kaybettiğimizi dile getiren Bakan Kurum; “ Bu depremde, 37 Elazığ’da 4 de Malatya olmak üzere 41 canımızı kaybetmiş ve tüm Türkiye olarak yasa boğulmuştuk. Biz de o gün bakanımızla birlikte Elazığ’ımızın yarasını sarmak için cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde harekete geçtik. Cadde cadde, sokak sokak çalışma yürüttük ve sözler verdik.” dedi.

KURUM: “ELAZIĞ, BİZE İNANDI VE GÜVENDİ”
“Elazığlı kardeşlerimiz bize inandılar” diyen Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü. “Biz de bundan önce olduğu gibi onların beklentilerini boşa çıkartmadık. Rezerv alanlarda yeni konutlar yapmış olduk. Bu çerçevede konutlarımızın yaklaşık 17 bin 800’ünü teslim ettik. Yaklaşık 18 bin konutumuzu teslim ettik. Etaplar halinde teslim sürecimiz devam ediyor.”dedi.

Soylu:  'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'

KURUM:” ÖDEMELER BU YIL BAŞLAYACAK”
 Vatandaşlarımızın kentsel dönüşümden kaynaklı ödemelerini nasıl yapacaklarıyla ilgili de konuşan Kurum;  “Konut bedelleri hak sahibi vatandaşlarımızın almış olduğu konut fiyatlarına yakın olacak. Ödemeleri Eylül 2022 itibariyle başlayacak. Faizsiz bir şekilde 18 yıl eşit bir şekilde ödemelerine başlamış olacaklar” dedi.

Soylu:  'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'

 SOYLU: “CUMHURBAŞKANIMIZIN İRADESİ BİZE GÜÇ VERDİ” 
Elazığ ve Malatya depreminden sonra ülkenin değişik bölgelerinde sel ve orman yangınları gibi doğal  afetler yaşadıklarını dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Peşi sıra gelen afetlerle hem ülkemiz büyük bir sınamadan geçti hem de aynı zamanda insanlarımız da büyük bir sınamadan geçtiler. Acılar yaşadık, sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Vatandaşımızın bu süreçlerden sonra beklediği devletimizin kendine el uzatmasıydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade, bize verdiği talimatlar ve tüm paydaşlarımızla, tüm arkadaşlarımızla meseleleri takip etmekte ortaya koyduğu duyarlılık bize elbette ki güç verdi” ifadelerini kullandı. 

Soylu:  'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'

SOYLU: “17 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ”
Afetlerde her sorunun kendine ait çözümü olduğuna vurgu yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Ama devletimiz her sorunun üstesinden gelebilmek için el birliği ile çalıştı. Sorunu çözmeye çalışan bir anlayış ortaya konuldu. 18 bin ev tamamlandı, 17 bini teslim edildi ve diğerleri ile ilgili bütün süreçler anı anına takip ediliyor. Bunların birçoğu ev yapılamayacak yerlerde evler yapıldı. Köyünden şehrin içerisinde olan yere kadar. Burada tek bir süreç düşünüldü. Vatandaşımızın devlete olan itimadının, güveninin sarsılmaması yönünde irade ortaya konuldu” şeklinde konuştu. 

SOYLU: YENİ DÖNEMİN İMAR, İNŞA VE İHYA AÇISINDAN MODELLERİ ORTAYA ÇIKMIŞ OLUYOR 
Elazığlı ve Malatyalı hemşerilerimizin kışın ortasında çok zor günler geçirdiklerini ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  “Ama bu el birliği ile atlatıldı. Hem vatandaşımızla el ele hem de bütün devlet kurumlarımızla el ele bir süreç yaşamış olduk Afetlerin acı tecrübeleri var. Ama afetlerin şöyle bir sonucu da var. Şehirler yenileniyor. Hem alt yap yenilenmiş oluyor, alt yapılar yenilenmiş oluyor. Yeni dönemin imar, inşa ve ihya açısından modelleri ortaya çıkmış oluyor” dedi.

Soylu:  'Afetler, Şehrin Yenilenmesi Sonucunu Getiriyor'

 SOYLU: “EN ÜST DONANIMLI KONUTLAR ÜRETTİK”
Deprem sonrası inşa edilen konutların bir afat konutu olmaktan çok öte,  üst donanımda bir konut ve modeli olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu da Türkiye’nin geldiği seviyenin neresi olduğunu göstermektedir. Ben Elazığ’la ilgili Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat; ‘biz vatandaşımıza model ve örnek bir konut yapacağız’ oldu. O konutlar bundan sonrası için de örnek teşkil edecek. Hem köyde hem kırsalda yapılanlar. Şehirlere bir de karakter kazandırıyor. Biz tamamlayalım, afet konutlarını bitirelim diye bir anlayış ortaya konulmadı. Hem vatandaşımıza yakışır hem de devletin elini uzatmasıyla birlikte ortaya konulacak konutlar o şehre bir mimarı üslup kazandırıyor. Ben bu konuda gayret gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan belediyelerimiz hepsine teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

TOKİ KONUTLARINI ZİYARET
Basın açıklamasında sonra kentsel dönüşüm yapılan Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü mahallelerinde incelemelerde bulunan Bakan Kurum ve Soylu, Abdullahpaşa mahfelisinde ise halkla birlikte iftar açtılar.