Sorunlar komisyonda bir bir sıralandı

Depreme karşı alınabilecek önlemlerin ve depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, incelemelerde bulunmak üzere Perşembe günü Elazığ'a geldi.

Sorunlar komisyonda bir bir sıralandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

13 milletvekilinin yer aldığı komisyon Valilik ve Belediyede toplantılar gerçekleştirdi. Heyet son olarak, depremde ailesinden yakınlarını kaybedip Cumhuriyet Mahallesi TOKİ konutlarında ikamet eden ailelerle ziyaret etti.  Deprem Araştırma Komisyonu mecliste Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan katıldığı toplantıda Elazığ’a dair izlenimlerini aktardılar. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol komisyon toplantısının tutanağını paylaştı. 

Tutanakta hiçbir sıkıntı yokmuş, her şey yolundaymış ve tüm vatandaşlar memnunmuş gibi aktarıldı. DASK metodolojisinin hem hasar tespit metodolojisinin hem bakanlığın  uygulamalarıyla bu sorunların da aşıldığını ifade edildi. Tutanakta, konteyner kenttekilerin büyük bir memnuniyetinin de olduğu dile getirildi. 

Fakat komisyonda söz alan  CHP’li Gökhan Zeybek’te sorunları bir bir sıraladı. 

Zeybek açıklamasında, “Elâzığ’la ilgili, bu 2+1’lerin sosyal konuta dönüştürerek o bölgede 2, 3, 4 çocuklu ailelerin mutlak suretle 3+1 konutlara yerleşmesi konusunda, kura çekimleri konusunda bir hassasiyet gösterirseniz mutlu olurum. Bizim geleneklerimize göre 14 yaşın üzerindeki bir kız ve erkek çocuğunun aynı odayı paylaşması uygun değil. O zaman anne baba bir odada kalacaksa diğer çocuklar -2, 3 çocuk- hangi odada kalacaklar? Yani bu konu bir sosyal vakıa hâline dönmüş durumda, bu manada Komisyon üyesi arkadaşlarımızdan en çok eleştiri bu yönde geldi. Yapılan binaların geleneksel Anadolu mimarisine uygun olması, yerel malzeme kullanılması, mimari açıdan özellikli olması son derece iyi ama keşke mimari açıdan, şehircilik açısından bu tek dizim, bu dizili binalar yerine arada bir binayı çıkarıp orada bir meydan yapılabilseydi, ben bunu Elâzığ’da çok gördüm. İzmir’deki projeler henüz küçük parsel ölçeğinde ama Elâzığ’da eğer siz 50 -60 blok yapıyorsanız blok yerinde, orada bir tane bloku kaldırın, onun içine bir meydan oluşturun. Çünkü hani dedik ya bizim geleneksel Türk aile yapımıza göre en çok sosyalleşeceğimiz alan o meydan, artı bundan elli yıl sonra ortalama yaşımız 90’a ulaşacak, 90 yaşındaki insanların da mutlaka sosyalleşeceği alanlar evlerinin ortasındaki meydanlardır diyorum” diye konuştu.